Dadels, smakelijk alternatief voor suiker

Regelmatig geef ik workshops en de meest populaire op dit moment is de workshop “Smakelijk zoet zonder Suiker”. Tijdens deze workshop krijgen de deelnemers informatie over de alternatieve zoetmiddelen, zoals welke zoetmiddel kun je het beste bij welk gerecht gebruiken en de mate van zoetkracht. En wat de invloed van deze zoetmiddelen is op onze suikerspiegel.

Vervolgens worden er gerechten gemaakt met alternatieve zoetmiddelen en hierbij wordt veel gebruik gemaakt van dadels! Veel mensen vinden de dadel niet zo lekker, veel te zoet. Maar wanneer je dit gebruikt in taartjes of bonbons dan heb je er niet veel van nodig en geven ze een lekker zoetje aan bijvoorbeeld de taart of chocolade. Daarnaast heeft de dadel nog meer voordelen!

Meer over dadels

Dadels komen van oorsprong uit Egypte en groeien aan de dadelpalm. Dadels bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Met name de B-vitamines zijn goed vertegenwoordigd in de dadel. Wat betreft de mineralen zijn koper, kalium en magnesium in grote mate aanwezig. De dadel bevat wel behoorlijk wat fruitsuikers, dus om je bloedsuiker niet direct omhoog te laten schieten is het belangrijk dat je er iets vets-, vezel- of eiwitrijks bij eet.

Dadels zijn gemakkelijk te gebruiken als zoetmiddel in taartjes, cake, chocola en bonbons! Je hebt dan geen suiker meer nodig en je lekkernij wordt dan voedzaam en gezond. Onderstaand recept is gemakkelijk te maken en is een lekker tussendoortje voor jezelf of voor je kinderen op school. Als je ze hebt gemaakt blijven ze lang goed in de koelkast.

Dadelbonbons recept

30 balletjes | bereiding: 10 minuten

Dadels

Ingrediënten

 • 200 gram verse dadels
 • 1-2 el cacaopoeder
 • 30 gram amandelen
 • 30 gram pecannoten
 • 1-2 el amandelmelk
 • ½ thl vanillepoeder
 • Snuf zout
 • Kokossnippers

Bereidingswijze

 1. Hak de pecannoten en amandelen grof.
 2. Vermaal vervolgens de dadels in de keukenmachine met de amandelmelk fijn.
 3. Voeg vervolgens de noten, cacaopoeder, vanillepoeder en snuf zout toe aan de dadels en laat de keukenmachine het werk doen totdat zich een bol vormt.
 4. Draai er vervolgens kleine balletjes van en garneer deze met de kokossnippers.

Varieer  met hennepzaadjes, chiazaadjes of cacaopoeder als garnering!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.