Is rauwe cacao gezond? De populaire superfood onder de loep

rauwe cacao gezond

Superfoods zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse eetpatroon. Dat hadden we 10 jaar geleden niet gedacht. Het is gehypt, ge-un-hypt, weer opnieuw gehypt, maar uiteindelijk zijn veel superfoods gewoon hartstikke lekker en een welkome variatie op onze voeding.

Vraag je mensen of ze superfoods gebruiken, dan zal rauwe cacao zeker in het antwoord worden genoemd, dat rauwe cacao gezond is, is overduidelijk!

De vraag ‘is rauwe cacao gezond‘ zal ik je vast geven: ja, rauwe cacao is gezond. De belangrijkste redenen zijn he hoge halte aan antioxidanten en de enorme hoeveelheid voedingswaarde van rauwe cacao.

Rauwe cacao of gewone cacao

Tsja, als er zoiets bestaat als rauwe cacao, dan zal er ook wel zoiets zijn als niet-rauwe cacao, ofwel conventionele cacao, cacao die je in alle supermarkten vindt en waar je lekkere chocolademelk van maakt. Steeds meer supermarkten bieden ook rauwe cacao aan, maar wat is dan het verschil?

Gewone cacao, de conventionele variant in de supermarkt, is gebrand. Cacaonibs worden eerst verhit en daarna vermalen tot cacaopoeder. Waarom is dat minder populair dan rauwe cacao:

  • De meeste vitaminen, mineralen en enzymen gaan verloren door verhitting.
  • Het effect van de cafeïne wordt versterkt. Cacaonibs bevatten cafeïne, maar wanneer de cacaonibs worden verhit, wordt het effect van de cafeïne versterkt. Cafeïne is nu net niet het gezonde deel van cacao 😉
  • Er ontstaan koolstofverbindingen door het verhitten en koolstofverbindingen zijn slecht voor je gezondheid.

Rauwe cacao is rauw. Dat betekent dat het niet is bewerkt of geraffineerd. Rauw betekent ook dat de temperatuur tijdens het verwerken (malen in dit geval) geen moment boven de 42 graden uitkomt. Wanneer je grootschalig gaat malen, loopt de temperatuur door wrijving al snel op, maar wanneer cacao het predicaat rauw heeft meegekregen, is dat dus niet gebeurd. Rauwe cacao behoudt dus een veel hoger voedingswaarde dan gebrande cacao.

Gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Rauwe cacao heeft ongekend veel gezondheidsvoordelen, ik zal er enkele uitlichten.

1. Rauwe cacao is rijk aan antioxidanten en flavonoïden

Antioxidanten zijn belangrijk om je lichaam te wapenenen tegen vrije radicalen. Doordat zij vrije radicalen vangen, helpen ze je om de veroudering van je lichaam te tegen te gaan of te vertragen. Zonder antioxidanten loop je het risico om vaker ziek te worden en sneller te verouderen.

Antioxidanten helpen je goede HDL-cholesterol in je bloed te verhogen (waardoor je minder LDL-cholesterol aanmaakt). Een hoger HDL-cholesterol heeft een bloeddrukverlagende werking.

Hiermee heeft de hoge hoeveelheid antioxidanten een positieve invloed op je cholesterol (HDL) en je bloeddruk.

ORAC waarde van rauwe cacao

Ken je de ORAC-waarde? ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity (zuurstof radicale absorptie capaciteit). Dit is de potentiële kracht en mogelijkheid om vrije radicalenactiviteit en schade te neutraliseren, ofwel, ORAC-eenheden meten de antioxidant capaciteit van levensmiddelen.

Wist je dat rauwe cacao veel rijker is aan antioxidanten dan bijvoorbeeld bosbessen? Hieronder een aantal voedingsmiddelen met een enorm hoge ORAC-waarde:

VoedingsmiddelORAC-waarde
Kruidnagel (gemalen)314.450
Kaneel267.540
Oregano (gedroogd)200.130
Kurkuma (gemalen)159.280
Acai bessen poeder (gevriesdroogd)102.700
Rauwe cacaopoeder80.940
Maqui bessen poeder75.000
Peterselie (gedroogd)74.350
Basilicum (gedroogd)67.550
Gojibessen25.300
Bosbessen (vers)6.550
Frambozen (vers)4.880

Van veel kruiden gebruik je natuurlijk maar een klein beetje per keer, maar het goede van rauwe cacao is dat je al snel een flinke lepel door je drank kan doen. Ook goed te combineren met kurkuma.

2. Rauwe cacao is rijk aan essentiële mineralen

Rauwe cacao is 1 van de rijkste bronnen aan magnesium. Per eetlepel heb je gemiddeld 50 mg magnesium te pakken. En dat is goed om te weten, wanneer je weet dat veel mensen kampen met een magnesiumtekort.

Rauwe cacao is ook rijk aan belangrijke mineralen als koper, ijzer, chroom en zink.

3. Rauwe cacao kan je bloeddruk en bloedcirculatie ondersteunen

Rauwe cacao maakt je bloedvaten flexibeler (waardoor je bloedvaten beter kunnen uitzetten) en heeft een positief effect op de bloeddruk en bloedcirculatie.

4. Rauwe cacao geeft je een geluksgevoel, beter libido en meer energie

Waarom zeggen ze nou dat chocolade je gelukkig maakt? Daar is een eenvoudige verklaring voor. Cacao bevat veel fenylalanine. In je lichaam wordt dit omgezet in dopamine. En dopamine is het stofje dat je geluksgevoel en vergroot. De serotonine, tyramine en theobromine in rauwe cacao versterken dat geluksgevoel.

Dopamine verhoogt overigens ook je libido. Rauwe cacao is bovendien ook rijk aan PEA (fenylethylamine), waat ook je libido verhoogt, maar ook energie geeft, concentratie verbetert en je alert houdt.

Wat is de beste rauwe cacao?

Er zijn veel verschillende soorten rauwe cacao:

  • Rauwe cacaopoeder: rauwe cacaopoeder is heel gemakkelijk te verwerken in gerechten. Je voegt het eenvoudig toe aan smoothies en shakes, maar ook aan (plantaardige) melk, yoghurt, pap of havermout.
  • Rauwe cacaonibs: rauwe cacaonibs worden veel gebruikt als topping op smoothies of toetjes, of in muesli of cruesli. Ze zijn tamelijk hard, dus iets minder makkelijk te verwerken.
  • Rauwe cacaoboter: rauwe cacaoboter is onbewerkt, hieraan worden geen suikers of andere voedingsstoffen toegevoegd. Het heeft een relatief laag smeltpunt, net boven de 35 graden. Je gebruikt het in smoothies en toetjes, maar het is ook heerlijk op je huid als huidolie of massageolie.
  • Rauwe cacaobonen: rauwe cacaobonen is de meest pure, rauwe variant die je kan kopen. De bonen hebben nog geen behandeling ondergaan, dus je dienst ze voor gebruik zelf nog even te pellen. Je kan ze zo eten, zelf verwerken of er heerlijke bittere chocolade van maken, of bijvoorbeeld chocoladedrank. Je kan ze blenden met wat plantaardige melk (zoals kokosmelk of rijstmelk), banaan, ijsklontjes en kaneel. Een superlekkere zomerdrank!

Herkomst van rauwe cacao

Cacao komt uit de vruchten van cacaobomen, die groeien in de meer tropische gebieden. Peru is bekend om zijn goede kwaliteit cacao.

herkomst rauwe cacao

De cacaovruchten worden met de hand geplukt en opengemaakt. Na de oogst ondergaan de cacaobonen in de vrucht een natuurlijk gistingsproces, waarbij de pulp rond de bonen gaat gisten en uiteindelijk wegloopt uit de vrucht. Hierdoor krijgt de cacaoboon zijn smaak- en kleurvariatie, maar wordt ook de bitterheid van de cacao verminderd. Vervolgens worden de bonen gedroogd en verwerkt. Door de cacaobonen te persen, wordt eerst het vet, ofwel de cacaoboter, verwijderd, de rest wordt tot cacaopoeder vermalen.

Biologische rauwe criollo cacao

rauwe criollo cacao

De rauwe cacao producten van Puur & Fit zijn van de Criollo cacaoboon uit Peru. Slechts tot 5% van de wereldproductie van cacao komt van de Criolloboon. De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.

Klik hier door naar de beste rauwe cacao producten van Puur & Fit.

Hoe gebruik jij cacao?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.