Erythritol Stevia: een goede combinatie?

Erythritol stevia is een vaak gemaakte combinatie in natuurlijke zoetmiddelen. Omdat er veel discussie bestaat over de puurheid van verschillende stevia producten krijgen wij hier bij Puur&Fit regelmatig vragen over. Een product zoals Stevia suiker dat wij verkopen bevat bijvoorbeeld Stevia en ook erythritol.

Het is begrijpelijk dat je bang bent dat dit een slechte, goedkope toevoeging is om het stevia product op te vullen. De combinatie van erythritol stevia is dit echter juist niet. Waarom niet? WIj hebben het voor je uiteengezet in dit blogbericht.

Wat is Erythritol in Stevia?

stevia-poeder-in-lepelErythritol valt onder de zogenaamde suiker alcoholen. Het komt van nature voor in sommige fruit soorten en gefermenteerde groenten. Een 100% puur natuurproduct dus. Dat is al goed nieuws.

Er is meer. Erythritol is uniek in de enorme lage waarde aan calorieën. Gewoon tafel suiker bevat bijvoorbeeld 4 caloriën per gram, erythritol slechts 0,24 per gram!

Het menselijk lichaam heeft geen enzymen om Erythritol af te breken. Hierdoor komt het direct in de urine terecht en gaat het onveranderd weer naar buiten. Het heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel of cholesterol. Diabetes patiënten gebruiken het zelfs vaak als suikervervanger.

Daarnaast heeft dit stofje, dus vaak gebruikt in de combinatie erythritol steva, een veel minder slecht effect op je tanden dan suiker. Het voedt de bacteriën in de mond niet.

Waarom de combinatie Erythritol Stevia

De zoetheid van Erythritol ligt ongeveer op 70% van de zoetheid van suiker. Een stuk minder dus dan Stevia, dat vaak wel meer dan honderden keren zoeter is dan suiker.

Dit is exact de reden waarom de combinatie erythritol in stevia vaak wordt gemaakt. Stevia heeft alleen maar pro’s tegenover suiker. Het enige is dat stevia zoveel zoeter is. Omdat erythritol juist minder zoet is dan suiker wordt het aan stevia toegevoegd.

Hierdoor zijn producten zoals Stevia suiker van Greensweet, verkrijgbaar in onze webshop, niet honderden keren zoeter dan suiker. Maar ‘slechts’ 5 tot 6 keer zoeter. Je kunt het daardoor dus veel beter gebruiken als echte vervanger van suiker. Het is gemakkelijker te doseren.

Belangrijk om te weten

stevia-suikerDe toevoeging van erythritol aan stevia is echter nog geen 100% garantie dat je save zit met het stevia product dat je wil aanschaffen. Ten eerste is het belangrijk dat er geen andere, chemisch ogende ingrediënten in het product zitten. Het beste kun je ieder ingrediënten even door Google halen. Fabrikanten gebruiken soms helaas  vreemde verkapte termen.

Als tweede en minstens even belangrijke punt is het van belang om te letten op de hoeveelheid Stevioglycosiden. Dit zegt iets over de puurheid van de Stevia. In Stevia suiker is dit percentage bijvoorbeeld 98%.

Om zeker te weten dat je een puur stevia product koopt ga je naar onze webshop in de categorie natuurlijke zoetmiddelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.