Ontstekingsremmende voeding

Misschien ben je al bekend met ontstekingsremmende voeding, misschien nog helemaal niet. Er zijn zelfs mensen die een algeheel ontstekingsremmend dieet volgen.

Wat is een ontstekingsremmend dieet?

Een chronische ontsteking kan chronische ziektes veroorzaken zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Een chronische ontsteking is vaak te danken aan een verkeerd eetpatroon. In deze blog gaan we kijken wat ontstekingsremmende diëten inhouden. Wie weet, misschien inspireert deze blog jou om wat gezonder te eten? Een ontstekingsremmend dieet is namelijk niet erg moeilijk.

Ontsteking is niet per se slecht

Een ontstekingsremmend dieet wordt gepromoot als een remedie om ontstekingen in het lichaam te bestrijden. Het algemene geloof is dat een ontsteking altijd slecht is. Hoewel het vervelende bijwerkingen veroorzaakt, is een ontsteking eigenlijk een gezonde reactie van ons immuunsysteem! Wanneer een vreemde indringer (denk aan bacteriën, virussen of allergenen) het lichaam binnendringt, of wanneer je een verwonding oploopt, dan reageren onze immuuncellen. Er ontstaat daardoor een ontsteking. Ons lichaam laat ons niezen of hoesten om zich van de boosdoener te bevrijden. We gaan pijn en zwellingen voelen op de plaats van een snee. Dit zijn tekenen dat ons immuunsysteem beschadigd weefsel herstelt of indringers bestrijdt. Terwijl genezing plaatsvindt, neemt de ontsteking weer geleidelijk af.

Ontsteking is schadelijk als het chronisch wordt

Een onsteking wordt schadelijk wanneer deze aanhoudt en gezonde cellen begint te beschadigen. Een gebrek aan lichaamsbeweging, hoge stress en calorierijke diëten kunnen ontstekingen door het hele lichaam veroorzaken. Dit type lichte ontsteking veroorzaakt gewoonlijk geen merkbare symptomen, maar na verloop van tijd kan het de weg vrijmaken voor chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, niet-alcoholische leververvetting, diabetes type 2, dementie en waarschijnlijk sommige soorten kanker.

Een belangrijke oorzaak voor een lichte ontsteking is de opeenhoping van vetzuren in vetweefsel (en andere weefsels), bevorderd door een vetrijk of suikerrijk dieet. Dit kan ertoe leiden dat vetweefsel signalen naar immuuncellen stuurt die ontstekingen veroorzaken in bijvoorbeeld organen zoals het alvleesklier. Een ontstoken alvleesklier kan dan leiden tot insulineresistentie en diabetes. Daarom verhoogt de combinatie van te veel lichaamsvet en het eten van een dieet met veel verzadigd vet en geraffineerde suikers het risico op chronische aandoeningen.

Wat is het ontstekingsremmend dieet?

Er is geen één “erkend” ontstekingsremmend dieet. Maar als je gaat googelen, dan vind je een aantal diëten (ook protocollen of voedingsplannen genoemd) die worden gepromoot als de remedie tegen ontstekingsaandoeningen. Over het algemeen legt de meerderheid van deze diëten nadruk op het eten van een grote verscheidenheid aan groenten en fruit, onverzadigde vetten, volkoren granen, thee, koffie, kruiden, specerijen en vette vis. Het mediterrane dieet, het DASH-dieet en het MIND-dieet zijn populaire dieetplannen die veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen bevatten.

Een ontstekingsremmend dieetplan benadrukt niet alleen specifieke voedingsmiddelen en voedselgroepen, die een positief effect zouden hebben op ontsteking, maar beperkt ook andere voedingsmiddelen die juist kunnen bijdragen aan chronische ontsteking. Denk aan vette soorten vlees, geraffineerde suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken en alcohol. Sommige ontstekingsremmende voedingsplannen verbieden ook gluten of peulvruchten. Ikzelf heb alleen geen goed onderbouwende verklaringen gelezen waarom dat zo zou zijn.

Hoe werkt een ontstekingsremmend dieet in de praktijk?

Een ontstekingsremmend dieet heeft geen strikte regels over calorieën of portiegroottes (maar als je overgewicht hebt, is het belangrijk dat je afvalt). Een ontstekingsremmend dieet suggereert een verscheidenheid aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen om dagelijks te eten. Deze voedingsmiddelen bevatten plantaardige chemicaliën (fytochemicaliën), antioxidanten en vezels. Al deze stofjes werken samen om het cellulaire stress te voorkomen, een gezonde darmmicrobiota te bevorderen, pieken in de bloedglucose te voorkomen en ontsteking te minderen.

Voorbeelden van ontstekingsremmende voeding

 • Bessen
 • Fruit
 • Bladgroente
 • Groenten
 • Volle granen
 • Peulvruchten
 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (avocado, olijfolie, noten, zaden, pitten)
 • Meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren (vette vissoorten zoals zalm, haring, sardines, makreel of plantaardige bronnen zoals walnoten, lijnzaad, chiazad)
 • Olijfolie
 • Thee
 • Koffie
 • Donkere chocolade (met mate)
 • Kruiden en specerijen

Klik verder als je specifieke belangstelling hebt in natuurlijke ontstekingsremmers

Voorbeelden van voedingsmiddelen die je juist niet moet eten:

 • Gezoete dranken zoals frisdrank en ijsthee
 • Geraffineerde koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals wit brood, wit pasta, witte rijst
 • Alle voedingsmiddelen die (veel) geraffineerde suiker bevatten, zoals koek, gebak en snoep
 • Gefrituurd voedsel
 • Fast food
 • Verwerkt vetrijk vlees zoals spek, worst, hotdogs
 • Volvette zuivel

Val je af als je een ontstekingsremmend dieet volgt?

In principe is een ontstekingsremmend dieet goed verzadigend door de hoge hoeveelheid plantaardig voedsel dat weer rijk is aan vezels. Dus hebben mensen die dit dieet volgen nauwelijks honger. Is dit dieet geschikt om af te vallen? Dat denk ik wel omdat je geen ongezond calorierijk voedsel zult consumeren – boter en andere vette zuivelproducten, zoetwaren, en fastfood. Van al dit eten word je dik. Maar zoals met alle gezonde diëten zal het alleen werken als het een natuurlijk onderdeel van je leven wordt en geen tijdelijk experiment.

De bottom line en mijn advies rondom ontstekingsremmende voeding

Er is bestaat geen vastgedefinieerd ontstekingsremmend dieet. In principe betekent een ontstekingsremmend dieet een voedingspatroon gebaseerd op onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen, eventueel aangevuld met kleine hoeveelheden vette vis en magere vlees en gevogelte. De ongezonde voedingsmiddelen (suiker, fast food, rode vlees, zuivel) worden natuurlijk afgeraden.

Een ontstekingsremmend dieet levert een positieve bijdrage omdat het zal helpen om op gezond gewicht te blijven en chronische ziektes te voorkomen. Een ontstekingsremmend dieet lijkt heel erg op het mediterrane dieet maar leg wat meer nadruk op de aanwezigheid van voldoende omega-3 vetzuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.