Gezonde zomerdrankjes

Wat kun je het beste wel/niet drinken in de zomer? In deze blog gaan we het hebben over de beste en de slechtste drankjes die je tijdens de warme zomerse dagen kunt drinken.

Beste dorstlessers voor in de zomer: mijn top 4

  1. Water

Natuurlijk hebben we in de zomer op de eerste plaats water. Nou dat geldt voor elk seizoen eigenlijk: Water is gewoon de beste bron van vocht.

Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Water is het hoofdbestanddeel van elke cel in ons lichaam en vult ook de ruimte tussen onze cellen. Water is ook het hoofdbestanddeel van bloed. Water is absoluut noodzakelijk voor het goed functioneren van cellen, weefsels en organen.

Een gezonde volwassene heeft gemiddeld 1,5-2 liter water per dag nodig.

Het Nederlandse kraanwater is veilig om te drinken. In veel andere landen is het niet het geval.

Het beste water is water uit natuurlijke bronnen, ook wel bronwater genoemd. Bronwater wordt op natuurlijke wijze gefilterd. Het is verrijkt met zuurstof en mineralen magnesium, zwavel en calcium. Dit bronwater is niet in contact geweest met een vervuilde omgeving.  Een ander interessant kenmerk van bronwater is dat het licht alkalisch is. De pH-waarde van bronwater varieert tussen ongeveer 7,3 en 7,5, afhankelijk van de bron. Kraanwater heeft een pH tussen 6,8 en 7,0. Zwakke alkaliteit is goed voor ons: De meeste dagelijkse dranken (koffie, thee, sap, melk) en voedsel zijn namelijk zuur. Voor het evenwicht in ons lichaam is een bron van alkali nodig.

  1. Kokoswater

Kokoswater is het water uit een kokosnoot. Je kunt het verkrijgen door in een jonge kokosnoot een gaatje te boren (erg lastig maar kan wel) en het vocht te laten uitlekken. Maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen. Kokoswater zonder toegevoegd suiker is de perfecte dorstlesser. Het bevat weinig calorieën (ongeveer 12 per 100 ml) en heel veel kalium. Kalium is verantwoordelijk voor de vochtbalans in de cellen. Het is belangrijk om elke dag kaliumrijke voedingsmiddelen te eten, maar in de zomer is het juist van belang. Je verliest namelijk kalium via zweet. Een glas kokoswater levert al gauw 600 mg kalium op. Ter referentie: we hebben ongeveer 3500 mg kalium per dag nodig. Kokoswater is verder een goede bron van mineralen magnesium en mangaan.

  1. Tomatensap

Tomatensap is ook een goede bron van kalium. Het bevat ongeveer 550 mg kalium per glas. Datzelfde glas tomatensap levert 45 mg vitamine C. Dit is ongeveer 75% van wat we per dag nodig hebben aan deze vitamine.

De zomer brengt niet alleen warmte, maar ook veel ultraviolet (UV) licht met zich mee. UV-licht is schadelijk voor de huid en de algehele gezondheid. Tomatensap bevat het carotenoïde lycopeen. Van lycopeen is bekend dat het effectief is bij het bestrijden van ultraviolette schade aan de huid.

  1. Groene thee

Groene thee is een bron van unieke EGCG-polyfenolen, welke helpen de huid te beschermen tegen ultraviolette straling. Gekoelde groene thee kan een prima alternatief zijn voor zogenaamde ijsthee. Gewoon groene theeblaadjes in kokend water doen en  laten trekken. Je kunt ook kruiden, specerijen en fruit naar smaak toevoegen (zoals munt, gember, sinaasappel- of citroenschijfjes) en desgewenst een beetje zoetstof. Laten afkoelen en met ijs serveren.

Dranken waarmee je moet oppassen

  1. Bier

Een koud biertje in de hitte kan jouw dorst lessen en een gevoel van langverwachte koelte geven, maar dit gevoel zal niet lang duren. Alcohol dekt niet onze behoefte aan vocht, het leidt integendeel tot uitdroging. Daarnaast belast het hart en bloedvaten. En die moeten juist extra hard werken in de hitte.

  1. Vruchtensappen

Vruchtensappen bevatten veel calorieën. Gemiddeld is een glas sap gelijk aan ongeveer 150 calorieën, wat je kunt vergelijken met twee sneetjes brood of twee kleine aardappelen. Daarnaast bevatten vruchtensappen grote hoeveelheden (natuurlijke) suikers die direct in de bloedbaan komen en een sprong in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Na de sprong komt er een snelle daling, waardoor je honger krijgt. Het is altijd beter om een heel stuk fruit te eten dan om een sapje te drinken. Natuurlijk kun je af en toe een glaasje sap nemen, als je daar erg zin in hebt. Drink echter niet meer dan één glas per dag.

  1. Frisdrank (ook light)

Frisdrank “light” is niet per se beter dan “normale” frisdrank. Zuren in frisdranken zijn schadelijk voor het tandglazuur. Door frisdrank te drinken krijg je gaatjes. Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller je gaatjes krijgt. En gangbare (dus niet “light”) frisdrank bevat veel suiker en calorieën. “Light” frisdrank bevat zoetstoffen en geen calorieën. Je zou dus niet aankomen. Maar de zoetstoffen, mits geconsumeerd in grote hoeveelheden, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

  1. Bubble tea

Bubble tea, ook bekend als “boba” of “pearl tea” is erg populair geworden in Nederland, voornamelijk in grote steden. Deze drank wordt gemaakt van thee, melk, vruchtensiroop en zogenaamde tapiocaparels. Tapioca is hetzelfde als cassave, een plant die veel voorkomt in Zuid-Amerika. Tapioca plant is rijk aan zetmeel. De viskeuz, stroperige textuur heeft bubble tea te danken aan tapioca. De exacte voedingswaarde van bubble tea varieert per merk en ligt ergens tussen 180-300 calorieën. Dit kun je vergelijken met een dik belegde boterham.

De bottomline van gezonde zomerdrankjes

Drink in de zomerse maanden volop water en groene thee (warm of als ijsthee). Tomatensap en kokoswater zijn ook goede, gezonde dorstlessers. Af en toe een glaasje cola-light of sapje kan, maar liever niet te vaak. Vermijd alcohol en zoete dranken waaronder bubble tea.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.