Natuurlijke ontstekingsremmers

natuurlijke ontstekingsremmers

Iedereen heeft wel eens ergens een ontsteking. Dat kan variëren van een onschuldige huidontsteking zoals een puistje tot een keelontsteking bij een hardnekkige verkoudheid of griep. Deze ontstekingen zijn vaak hevig, relatief kort en kunnen behoorlijk pijnlijk zijn.

Er zijn naast deze bekende, meer acute, ontstekingen, ook de zogenaamde stille, of laaggradige, ontstekingen. Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen in je lichaam waar je niet direct iets van merkt, maar die, wanneer langdurig sluimerend, je gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen.

Ontstekingen: goed en slecht

Ontstekingen zijn echt niet alleen maar schadelijk en gevaarlijk, welnee! Ontstekingen hebben een heel belangrijke functie in je lichaam. Een kortdurende ontsteking beschermt je tegen infecties en werkt ziektekiemen zoals bacteriën, virussen schimmels en parasieten uit je lijf, hartstikke belangrijk en een bijzonder overlevingsmechanisme van je lijf dus! En hoe beter je weerstand, hoe gemakkelijker je lijf zelf indringers in je lichaam kan opruimen.

Wanneer ontstekingen echter chronisch worden, kost je dat ongelooflijk veel energie, waardoor je je vermoeider en somberder zult voelen. Chronische ontstekingen zoals de laaggradige ontstekingen, kunnen op den duur ongemerkt leiden tot allerlei aandoeningen. En met allerlei, bedoel ik ook allerlei zoals bijvoorbeeld:

  • huiduitslag (of eczeem)
  • gewrichtsklachten, reuma en artritis
  • darmziektes, colitis Ulcerosa, Crohn, Coeliakie
  • allergieën en intoleranties

Ook wordt steeds meer duidelijk dat verborgen chronische ontstekingen aan veel chronische ziektes ten grondslag liggen zoals diabetes 2, hart- en vaatziektes en obesitas. Dat is niet niks!

Ontstekingsbevorderende gewoontes

Je kan van alles doen met voeding ter preventie of verlichting van (chronische) ontstekingen maar als je daarnaast nog flinke ontstekingsbevorderende gewoontes behoudt, dan is dat hartstikke zonde!

  • Roken Roken versnelt je verouderingsproces en het voedt door de toxische stoffen ontstekingen in je lichaam. Weer een goede reden om ermee te stoppen.
  • Stress Stress is slecht voor je gezondheid, ook stress leidt tot een verhoogd ontstekingsniveau in je lichaam. Stress reduceren is helaas ongelooflijk moeilijk. Het heeft er ook mee te maken hoe je zelf op dingen reageert. Af en toe eens denken ‘jammer dan’ of ‘pech gehad’ of ‘vandaag gewoon lekker even niet’ is niet iedereen gegeven. Maar oefen er eens mee, je zal zien dat het oplucht!
  • Ontstekingsbevorderende voeding Diverse voedingsmiddelen zijn ontstekingsbevorderend, zoals (geraffineerde) suiker, aangebrande voeding, overbewerkte levensmiddelen en kunstmatige toevoegingen zoals MSG. Hoe kan dat? Deze voeding activeert je immuunsysteem waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Een bewustwording hiervan in je eetpatroon helpt je een stukje op de goede weg!

NSAID’s of natuurlijke ontstekingsremmers

Als je last hebt van (chronische) ontstekingen wil je niets liever dan die ontsteking remmen of oplossen. Daar zijn grofweg twee mogelijkheden voor: medicatie en natuurlijke ontstekingsremmers.

NSAID is de afkorting voor ‘Non Steroid Anti Inflammatory Drug’, oftwel niet-hormonale ontstekingsremmers. Het zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. De bekendste NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. Vanwege mogelijke bijwerkingen gaan deze medicijnen vergezeld met een bijsluiter waarop expliciet maximum doseringen staan vermeld. Ook zijn er ziektes waarbij je NSAID’s niet op eigen houtje moet gebruiken maar eerst met je arts moet overleggen zoals bij ernstig hartfalen, bekende hartklachten of wanneer je een beroerte hebt gehad.

Klassieke NSAID’s hebben een vervelende bijwerking: ze remmen ook de werking van het enzym COX-1, dat een beschermende invloed heeft op het maag-darmkanaal. Daardoor kun je klachten krijgen als ontsteking van je maagslijmvlies, misselijkheid en braken, of in uitzonderlijke gevallen zelfs een maagzweer.

Los van de bekende bijwerkingen, is er niets preventiefs aan NSAID’s. Toch? Preventief aan de Ibuprofen bij ontstekingen is nu niet bepaald een receptje dat je veel artsen ziet uitschrijven. Bij langdurig gebruik zijn de bijwerkingen vaak groter dan de kwaal en die kunnen je gezondheid in gevaar brengen.

Natuurlijke ontstekingsremmers daarentegen zijn ook preventief heel goed in te zetten. Ook kunnen zij langdurig worden gebruikt bijvoorbeeld ter voorkoming of ter verlichting van laaggradige chronische ontstekingen. Mag ik je in deze blog aan enkele natuurlijke ontstekingsremmers voorstellen?

Natuurlijke ontstekingsremmers

Hoe fijn is het om zelf het heft in eigen hand te kunnen nemen met kleine aanpassingen in je voedingspatroon! Door kleine aanpassingen in je eetpatroon help je je lichaam zonder moeite aan natuurlijke, ontstekingsremmende stoffen.

Groene thee

Groene thee werkt ontstekingsremmend. Groene thee zit volgepakt met polyfenolen, krachtige antioxidanten die ontstekingen kunnen remmen. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor biologische varianten (in biologische teelt wordt immers geen gebruik gemaakt van ongezonde verdelgers zoals pesticiden). Herinner je je het vernietigende oordeel van de Keuringsdienst van Waarde nog over de thee van Lipton? Koop gerust losse biologische thee, ongemalen (zodat je ziet waarvan je je thee trekt) en doe de losse thee in een thee-ei. Reuzemakkelijk en gezond!

Kurkuma

Over kurkuma en haar onstekingsremmende werking schreef ik al eerder een blog. Klik hier voor de blog over kurkuma of curcumine. De werkzame stof in de kurkuma wortel is curcumine. Gebruik kurkuma lekker door rijst, currys, in groentemixen of smoothies, of maak een heerlijke kurkuma latte. De opneembaarheid van kurkuma is lastig, gebruik het bij voorkeur in combinatie met een beetje vet, zoals kokosvet of lijnzaadolie.

Gember

Van gember weet je wellicht al dat het effectief kan zijn bij misselijkheid, waaronder zwangerschapsmisselijkheid. Maar ook gember heeft een ontstekingsremmende werking. De fytonutriënten zoals gingerol en shoagol werken ontstekingsremmend bij zowel acute als chronische ontstekingen. Ik schreef al eerder een blog over de 10 bewezen voordelen van gember en het ontstekingsremmende karakter is er eentje van. Verse gember helpt ook bij diverse voedselvergiftingen en stimuleert de aanmaak van maagzuur. Van gember maak je gemakkelijk een gembershotje, maar gemberthee is ook heerlijk verwarmend. Of voeg enkele plakjes gember aan een kruidenthee toe! Voel je een keelontsteking opkomen, gebruik dan ook eens pure gember. Of gebruik een pure gembershot uit onze winkel.

Rauwe cacao

Cacao bevat ongekend veel natuurlijke antioxidanten. En zoals je weet, gaan antioxidanten chronische ontstekingen tegen. Hoe hoger het cacaogehalte hoe beter. Chocolade is dus niet alleen feel-good-food 🙂

Knoflook

Wanneer je knoflook verwerkt door je gerechten, wordt het stofje alline in de knoflook omgezet in allicine. Allicine is werkzaam tegen bacteriën, virussen en schimmels. Bovendien werkt knoflook als een prebioticum en draagt het bij aan een gezond darmflora.

Uien

Net als knoflook ook niet meer uit onze keuken weg te denken. Uien zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C en werken ontstekkingsremmend. Ze maken de bacteriën in je mond onschadelijk.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 is een heel sterke antioxidant en dus een heel sterke natuurlijke ontstekingsremmer. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die met name bekend staan om hun beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Omega-2 vetzuren komen veel in vis voor, met name wilde zalm, makreel, haring, paling, forel en sardines zitten bomvol omega-3 vetzuren. Maar beste vegans, don’t worry, inmiddels is omega-3 ook verkrijgbaar als pure algenolie, zodat je de vis in de keten kunt overslaan. Hier vind je onze omega 3 supplementen.

Avocado’s

Ja hoor, ook de knuffelgroente van 2018 komt in het lijstje voor van natuurlijke ontstekingsremmers. Avocado’s bevatten carotenoïden en tocoferolen, dit zijn allebei sterke antioxidanten die ontstekingsremmend werken.

Rauwe honing

Rauwe honing (rauw betekent dat de honing niet verhit is geweest) heeft zeer krachtige antibacteriële eigenschappen. Het wordt zelfs ingezet bij de behandeling van wonden op de huid, waaronder brandwonden en  blaren, maar het kan ook tandvleesontstekingen remmen en tandplak verminderen. Goed dus voor de mondhygiëne. Lees hier over de voordelen van Manuka honing.

Cayennepeper

Cayennepeper is gemalen poeder van de hete rode chilipepertjes. De werkzame stof in cayenne peper heet capsaïcine, die wordt ingezet vanwege de ontstekkingsremmende en pijnstillende werking. Nu weet je ook meteen waarom een gembershotje vaak wordt afgetopt met een beetje pure cayennepeper. Heel bevorderend voor je gezondheid.

Antioxidantrijke groente

Het woord antioxidant zie je hierboven al heel veel terugkomen en dat is niet voor niets. Antioxidanten beschermen je tegen vrije radicalen en kunnen helpen ontstekingen te remmen. Denk aan de goed verkrijgbare groentes broccoli, spruitjes, spinazie en tomaat.

Boswellia Serrata

Ik schreef al eerder een blog voor je over Boswellia Serrata, een fantastische plantaardige oplossing tegen diverse ontstekingsreacties die vooral effectief wordt ingezet bij gewrichtsontstekingen. De werking hiervan is in diverse onderzoeken aangetoond en goed onderbouwd, nieuwsgierig, lees dan mijn blog over Boswellia Serrata nog eens.

PEA (palmitoylethanolamide)

Al zo’n 25 jaar bestaat het supplement PEA. PEA (spreek uit als peejaa) is een lichaamseigen stof die in de cel aangemaakt kan worden als reactie op bepaalde prikkels. Palmitoylethanolamide (PEA) bindt aan een aantal receptoren, zoals de TRPV1 receptor en de peroxisoomproliferatorgeactiveerde receptoren (PPAR) en werkt daardoor waarschijnlijk pijnstillend en ontstekingsremmend. PEA werkt als een natuurlijke pijnstiller en met name ouderen en mensen met chronische pijn maken minder PEA aan, waardoor zij baat kunnen hebben bij deze natuurlijke ontstekingsremmer.

Samengevat

Bovenstaand heb ik je een verzameling gegeven van voeding die je gemakkelijk kan inzetten als natuurlijke ontstekingsremmer. Gemakkelijk, omdat ze volop verkrijgbaar zijn en gemakkelijk in diverse gerechten of dranken zijn te verwerken. Ze zijn ongenummerd, omdat er niet zoiets is als ‘de 10 beste’, ze werken allemaal ontstekingsremmend. Variatie, daarin zit het toverwoord opgesloten.

Toch valt je misschien iets op en dat klopt: eet veel verse groente en gebruik rijkelijk kruiden en specerijen uit de mediterrane en Indische keuken. Behalve superlekker helpen ze ook (preventief) bij chronische ontstekingen. Ofwel altijd hetzelfde mantra:

geen paniek en laat je niet afleiden door allerlei gezondheidsgoeroes die diverse voedingsmiddelen tot groot gif bestempelen: eet gezond en gevarieerd en je kan flinke stappen in je gezondheid zetten.

Comments

  1. Tineke van den Broek zegt

    Ik heb chronische blaasontsteking. War zou ik daar het veste voor kunnen gebruiken om een ontsteking voor te zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.