Plantaardige melk, of melkdrank, is mateloos populair, en lijkt ieder jaar nog wel een grotere populariteit te krijgen. De keuze is reuze bij een willekeurig koffietentje en steeds meer mensen vinden de plantaardige alternatieven.
Ook in de supermarkt is het schap plantaardige melkdranken rijendik vertegenwoordigd. Je betaalt voor een literpak uit de supermarkt een bedrag tussen de € 1,99 en € 4,00. Dit is afhankelijk van de soort “melk” (zoals haver, kokos, soja, rijst, noten of barista) en van het merk.
Zelf plantaardige melk maken
Maar weet je dat het super makkelijk is om zélf plantaardige melk te maken? Het heeft diverse voordelen: het is lekker, je kan het naar je eigen smaak maken, het is goedkoop, en je weet exact wat erin zit dus je kan het ook zo gezond maken als dat je zelf (wel of niet) wil.
Ik heb mijn favoriete recepten voor je op een rij gezet om eenvoudig zelf plantaardige melk mee te maken. Je snapt vast dat je de bronnen (noten, rijst, kasha, haver etc) met elkaar kan uitwisselen. Veel plezier met uitproberen!
Zelf amandelmelk maken (€ 1,40 per liter)
Amandelmelk uit de supermarkt bevat in de regel maar zo’n 2% echte amandelen. Dan mag het al amandelmelk genoemd worden. Je betaalt dus wel erg veel geld voor iets dat vooral uit water bestaat. Hoe maak je het zelf?
Ingrediënten
- 65 gram rauwe bruine amandelen of geblancheerde witte amandelen
- 1 liter water
Bereiding
- Doe de ingrediënten in de blender
- Mix op de hoogste stand
- Indien gewenst: zeven door een zeer fijne zeef of hydrofiele doek
Hou je van zoetere melk? Gebruik dan een zoetstof naar wens, bijvoorbeeld enkele druppels vloeibare stevia.
Je kan de melkdrank enkele dagen in de koelkast bewaren. Let op: er zitten geen emulgators, bindmiddelen of stabilisatoren in, dus even schudden of roeren voordat je uitschenkt.
Zelf cashewnoten melk maken (€ 1,30 per liter)
Je weet het ongetwijfeld al, maar ook in de cashewnoten melk uit de supermarkt is het aandeel cashewnoten op 1 hand te tellen. Dit maak je écht veel lekkerder zelf!
Ingrediënten
- 65 gram rauwe biologische cashewnoten
- 1 liter water
Bereiding
- Doe de ingrediënten in de blender
- Mix op de hoogste stand
- Indien gewenst: zeven door een zeer fijne zeef of hydrofiele doek
Hou je van zoetere melk? Gebruik dan een zoetstof naar wens, bijvoorbeeld enkele druppels vloeibare stevia.
Zelf kokosmelk maken (€ 2,95 voor een halve liter)
Zelf kokosmelk maken is níet goedkoop!!! Dat komt omdat je echte kokos gaat gebruiken. En veel ook. Want dit recept is bedoeld voor de wat dikkere kokosmelk die je ook lekker in recepten als curry kan verwerken.
Ik vermoed dat je inmiddels wel een beetje in de gaten hebt hoe eenvoudig zelf plantaardige melk maken is 😉, maar hier komt het receptje voor kokosmelk.
Ingrediënten
- 200 gram biologische kokossnippers
- 400 ml water
Bereiding
- Doe het water in een steelpan en breng aan de kook.
- Doe het gekookte water samen met de kokossnippers in de blender en maal net zo lang tot er een dikke, romige massa ontstaat.
- Zet een kom en vergiet klaar, leg een hydrofiele doek of notenmelkzak in het vergiet, stort de massa in het vergiet en knijp het goed uit.
- Klaar is je eigen kokosmelk!
- Drink of verwerk het liefst binnen 1 dag of bewaar het tot 2 dagen goed afgesloten in de koelkast.
Zelf romige notenmelk maken (€ 2,90 per liter)
Waarom is de plantaardige melkdrank in de supermarkt toch zo héérlijk romig? Wel, laat ik je uit de droom helpen: 9 van de 10 keer wordt er olie aan toegevoegd, meestal industriële olie, en suiker. Zo krijgt de plantaardige melk zijn romige illusie.
Als je zelf een melk-achtige drank maakt van noten, heb je hetzelfde effect, maar dan puur natuurlijk, namelijk de gezonde vetzuren uit noten! En ik kan je vertellen: die zijn een stuk gezonder dan de vele geraffineerde industriële olie uit de pakken plantaardige melk 😉
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten, ongebrande biologische noten (naar eigen keuze of bio notenmix)
- 900 ml water
Bereiding
- Doe de ingrediënten in de blender
- Mix op de hoogste stand
- Indien gewenst: zeven door een zeer fijne zeef of hydrofiele doek
Zelf havermelk maken (€ 0,85 per liter)
Haver is niet duur, zelfs biologische haver is echt heel goed te betalen. Als je zelf graag plantaardige melk wil maken, dan is havermelk de meest voordelige optie. Moeilijk? Nee! Lekker? 😋
Ingrediënten
- 150 gram biologische havervlokken
- 900 ml water
- indien gewenst: enkele druppels vloeibare stevia om te zoeten
Bereiding
- Doe de ingrediënten in de blender
- Mix op de hoogste stand
- Indien gewenst: zeven door een zeer fijne zeef of hydrofiele doek
Tip: zelf ben ik gek op haver-kokosmelkdrank! Dat maak je super eenvoudig: gebruik 50 gram minder havervlokken en vervang dit door kokossnippers.
Zelf kasha melk maken (€ 2,00 per liter)
Ken je kasha al? Kasha is geroosterde boekweit, en het heeft hierdoor ook een iets meer geroosterde smaak. Echt erg lekker kan ik je vertellen! Maar goed, dat is weer een andere blog 😅 hier laat ik je zien dat je er ook heerlijke plantaardige melk van kan maken. Ook voor mensen met een notenallergie of -intolerantie is er op deze manier een zeer geschikt recept: doordat de boekweit geroosterd is, heeft de smaak wel iets weg van notenmelk.
Ingrediënten voor 1 liter
- 200 gram geweekte en vermalen biologische kasha
- 850 ml water
- 5 stevia druppels caramel
Bereiding
- Zet de kasha korrels een dag tevoren in ruim water om te laten weken. Tip: Je kan de kasha korrels ook in een uurtje laten weken, maar gebruik dan heet water.
- Haal de kasha uit het water en maal het fijn in de keukenmachine of blender, er ontstaat een lobbige pulp.
- Voeg telkens beetjes water toe totdat er een drank ontstaat van de gewenste dikte.
- Indien gewenst: zeven door een zeer fijne zeef of hydrofiele doek
- Voeg zo’n 5 steviadruppels karamel toe, dat geeft een geweldig lekkere smaak! Ook echt heerlijk voor kinderen.
Let ook: er zitten geen emulgators of stabilisators in. Dat betekent dat de kasha sneller naar de bodem zakt. Even schudden voor gebruik of even roeren voor het drinken.
Zelf gecondenseerde melk maken (€ 4,75 voor 750 ml)
Ken je ze: de blikjes gecondenseerde melk? Vroeger maakten zowel mijn oma als mijn moeder er de allerlekkerste toetjes mee! Ze waren mier- en mierzoet en super romig, ik herinner me deze smaak echt nog zeer goed. Maar echt gezond is het natuurlijk niet 😆 Je kan trouwens zeer eenvoudig zelf gecondenseerde melk maken. Dit maak je door melk en suiker op het vuur in te koken, maar, het blijft een ongezonde drank. Dat kan beter dacht ik zelf, en ik maakte hem meteen ook maar plantaardig!
Let op: in dit recept zit Johannesbroodpitmeel. Dit is momenteel peperduur en slecht verkrijgbaar, wees gewaarschuwd! Of vervang het door arrowroot.
Ingrediënten
- 650 ml water
- 100 gram biologische gemengde rauwe noten
- 3 eetlepels biologische lijnzaadolie (lekker rijk aan gezonde Omega-vetzuren)
- 1,5 eetlepel Johannesbroodpitmeel
- 5 – 8 druppels vloeibare stevia karamel
Bereiding
- Doe de noten en het water in de blender en maal het fijn
- Drapeer een notenmelkzak over een zeef boven een kom.
- Schenk de melkachtige drank uit de blender uit op de doek en knijp deze uit
- Giet de opgevangen “melk” terug in de blenderkan en voeg stevia, olie en Johannesbroodpitmeel toe. Laat dit op de hoogste stand draaien totdat je ziet dat de massa voldoende is verdikt
- Je gecondenseerde vegan melk is klaar!
Zelf barista melk maken
Barista melk, een ongekende hype! Wat maakt melk nu typisch “barista melk”? Dat heeft alles te maken met of de melk voldoende schuimt. Want een echte barista maakt een mooie schuimkraag op een cappuccino, het liefst voorzien van een mooie tekening door de juiste schenkkunst.
Ik heb er ontzettend lang op geëxperimenteerd om van haver (want lekker goedkoop en neutraler van smaak dan noten) een echte baristamelk te maken. En dan ook eentje die niet schift in de koffie, want dat blijkt toch vaak een probleem.
Wat volgens mij de truc is, is om géén blender te gebruiken, maar je handen. Waarom? Omdat er dan minder “plaksel” ontstaat. Hoe ga je dan te werk?
- Normaal doe je 100 gram biologische havervlokken in 900 ml water en zet je de blender aan. Ik adviseer voor baristamelk het volgende: gebruik je handen in plaats van de blender! Je voegt de havervlokken toe aan 900 ml water in een grote kom. Je knijpt met de hand de vlokken fijn, totdat er een mooie witte vloeistof in de kom ontstaat. Je zeeft vervolgens de havervlokken uit de havermelk en klaar is je basis!
- Nu wil je hier een romige substantie van maken, hoe ga je te werk?
- Doe de havermelk in de blenderkan, voeg een eetlepel lijnzaadolie toe en blend ongeveer een minuut op hoge snelheid
- Voeg 1 eetlepel Johannesbroodpitmeel toe en blend opnieuw. Je ziet de massa vanzelf romig worden en iets indikken. Is het nog niet dik en romig genoeg? Voeg dan nog een halve eetlepel Johannesbroodpitmeel extra toe en blend het er opnieuw goed doorheen. Klaar!
Tip: vervang Johannesbroodpitmeel gerust door biologische arrowroot. Arrowroot is momenteel veel beter verkrijgbaar en beter betaalbaar.
Zelf plantaardige melk maken met de notenmelkzak
In plaats van een zeef, kan je ook een speciale notenmelkzak gebruiken voor het maken van plantaardige melkdrank. De notenmelk wordt dan net even ietsje minder dik, maar wel iets egaler, net wat je voorkeur heeft!
Nadat je de ingrediënten voor je plantaardige melk in de blender hebt fijngemalen, kan je, indien gewenst, de melkdrank nog fijner maken door deze te zeven door een notenmelkzak. Je pakt een kom en hangt de notenmelkzak erin, met de randen van de zak over de randen van de kom. Je stort de melkachtige massa voorzichtig in de notenmelkzak. Je tilt de zak op en houdt deze boven de kom: de meeste plantaardige melk loopt vanzelf door de zak in de kom. Om het maximale eruit te halen, kun je de zak als het ware uitknijpen, zo verspil je de minste kostbare plantaardige melk.
Wat doe je met het pulp? Deze vraag krijg ik ontzettend vaak! En ja, het is ook zonde om het weg te gooien! Je kan het verwerken door pannenkoekmix zodat je ’s ochtends of bij de lunch lekkere voedzame pannenkoekjes maakt. Je kan het door pap of havermout roeren. En je kan het verwerken in eigengemaakte mueslibars. Niet weggooien dus!
Diewertje says
Hoi! Ik heb geprobeerd de barista havermelk te maken met arrowroot poeder, maar ik krijg helemaal geen schuim. Ik heb m’n handen gebruikt voor het “vermalen” van de haver, maar dus zonder succes. Tips?
Monique Van der vloed says
Dag diewertje!
Het is een kwestie van blijven oefenen tot je de voor-jou-juiste formule hebt gevonden. Probeer anders eens KUZU uit, dat heeft een betere textuur. Gebruik dus in plaats van Arrow root eens KUZU. Ook moet je je verwachting bijstellen, dat plantaardige melk GEEN dierlijke melk is. En het dus zeker niet één zelfde schuimlaag heeft als koemelk, waar dierlijke eiwitten ( caseine ) in zit. Succes!