Vegan falafel zonder kikkererwten

Deze vegan falafel balletjes zijn een leuk en gezond alternatief voor traditionele falafel. Ze zijn gemaakt van paranoten en hennepzaad. Ze zijn hartstikke lekker gewoon zoals ze zijn, zonder dat je er iets bij hoeft te serveren. Een prima borrel hapje. Maar deze vegan falafel is natuurlijk ook lekker met humus of in een wrap (zie foto).

Ikzelf gebruik mijn voedseldroger om ze te maken, maar in de oven kan het ook prima (zie stap 4).

Vegan falafel zonder kikkererwten ingrediënten

(+/- 15-20 kleine falafel balletjes)

 • 50 g rauwe paranoten
 • 25 g rauw hennepzaad
 • 150 g rauwe wortel
 • ½ kleine ui
 • 1 eetlepel citroensap
 • Zout naar smaak
 • Eventueel specerijen naar smaak zoals komijnzaad

Bereiding vegan falafel zonder kikkererwten

 1. Rasp de wortel en snijd de ui fijn.
 2. Hak de paranoten in kleine stukjes. Doe ze samen met de hennepzaad in een kleine, krachtige keukenmachine/chopper. Zet hem aan.
 3. Als de paranoten en hennepzaad heel fijn gemalen zijn en plakkerig beginnen te worden, doe dan de geraspte wortel, ui, citroensap en zout er bij. Zet de keukenmachine weer aan totdat je een homogene massa hebt.
 4. Om falafel balletjes te vormen kun je óf een kleine opscheplepel gebruiken óf je handen. Zet de balletjes op het voedseldroger blad. Plaats het blad in de voedseldroger en zet hem op 54 graden aan voor 12 uur. De falafel is dan crispy van buiten en zacht van binnen. Je kunt de falafel ook in de oven maken als je geen voedseldroger hebt. Zet de oven op de laagste temperatuur (maar niet lager dan 55 graden) en houd de falafel goed in de gaten. De bereidingstijd zal sterk variëren afhankelijk van de oven en de grootte van de falafel. Over het algemeen zal het 30-60 minuten duren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.