De kracht van Manuka Honing en Propolis

Manuka honing en propolis

Manuka honing is in vergelijking met reguliere honing peperduur. Wat is er zo bijzonder aan Manuka honing dat deze honing, ondanks de prijs, ongekend populair is?

Voordelen van Manuka honing

Manuka honing krijgt al jarenlang diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht. En die gaan veel verder dan een heerlijke honing als zoetmiddel in thee of toetjes 😉

Manuka honing is de enige honing ter wereld met significante niveaus van methylglyoxal (MGO), variërend van 30 mg/kg tot meer dan 800 mg/kg. Alle andere wereldwijd geteste honingen variëren van 0 tot 5 mg/kg. Hoe hoger het niveau van methylglyoxal des te sterker de antibacteriële activiteit van de honing is.

MGO in Manuka honing: een wetenschappelijke benadering van werkzaamheid

Al in 2006 identificeerde professor Thomas Henle van de Technische universiteit van Dresden dé werkzame stof in Manuka honing als Methylglyoxal. Hij ontwikkelde een nieuw gradatiesysteem met de naam MGO. Dit gradatiesysteem is super simpel: het getal achter MGO geeft aan hoeveel Methylglyoxal er in de Manuka honing zit. MGO 100+ betekent dat er tenminste 100 mg Methylglyoxal per kg in de Manuka honing zit.

De wetenschappelijke MGO-waarde is verantwoordelijk voor de stabiele, zeer sterke bio-activiteit die uniek is voor Manuka honing. Hoe hoger de waarde hoe hoger de bio-activiteit.

Toepassingen van Manuka honing

  •  Antibacterieel en schimmeldodend: Al in 1982 (!) ontdekte Peter Molan met zijn onderzoeksteam van de Universiteit van Waikato in Hamilton in Nieuw-Zeeland de antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen van de Manuka honing. In 2006 identificeerde Thomas Henle methylglyoxal als hét voornaamste antibacteriële bestanddeel van manuka honing en is hij medeontwikkelaar van het MGO-gradatiesysteem.
  • Wondgenezing en bij huidaandoeningen: Vervolgens blijkt uit onderzoek uit 2011 dat methylglyoxal goed werkt bij de behandeling van infectie van huidwonden (veroorzaakt door het inbrengen van katheters). Wanneer Manuka Honing rechtstreeks op de wonden wordt aangebracht, versnelt het de genezing van de huid en wordt de vorming van littekens verminderd. In brandwondencentra en ziekenhuizen wordt hiermee geëxperimenteerd. Hoe werkt dat dan? De pH-waarde wordt verlaagd, de antioxidatieve werking zorgt ervoor dat de ontsteking en schade door vrije radicalen wordt verminderd en het natuurlijke weefselherstel wordt gestimuleerd.
  • Anti-ontsteking: door de antibacteriële en antioxidatieve werking en de ontstekingsremmende eigenschappen van de flavonoïden wordt Manuka Honing ook veel ingezet bij ontstekingen van de huid, mond, keel en het spijsverteringskanaal. Keelpastilles met Manuka honing werken dus niet alleen verzachtend maar ondersteunen ook de bestrijding van de bron, de ontsteking zelf. In de mond helpt het bij het bestrijden van aften en tandvleesaandoeningen, vandaar de diverse tandpasta’s met manuka honing. Bij toepassing op de huid wordt het ingezet ter bevordering van wondgenezing maar ook bij huidproblemen als acné, psoriasis of eczeem.
  • Verzachtend en verzorgend: manuka honing heeft direct een kalmerend effect op de slijmvliezen in de mond, de luchtwegen en de spijsvertering. Ideaal ter ondersteuning (níet ter genezing) bij keelontstekingen, keelpijn en prikkelhoest. Bij aanbrengen op de huid helpt het de huid te verzachten, kalmeren en beschermen.

De ene Manuka honing is de andere niet!

Natuurlijk is je opgevallen dat er binnen de aanbieders van Manuka honing grote prijsverschillen zijn. Dat is niet voor niets: de ene Manuka honing is de andere niet. Vanwege de ongekende populariteit van Manuka honing proberen diverse fabrikanten ‘een graantje mee te pikken’. Gelukkig hebben we in Nederland genoeg controlerende instanties die hier waakzaam op zijn en onjuistheden aan de orde stellen zodra zij dit ontdekken.

Het blijkt dat er een hoop wordt gesjoemeld en consumenten als jij en ik worden misleid door diverse trucjes: onjuiste etikettering, onjuiste UMF en MGO waardes te vermelden, of de Manuka honing is dermate verhit is dat deze haar werking is kwijtgeraakt.

De Consumentenbond heeft voor meer dan 150 producten onderzoek gedaan naar voedselfraude waarin ook Manuka honing aan bod kwam. Het hele onderzoek is bijzonder interessant, maar ben je geïnteresseerd in de resultaten over Manuka honing, scroll dan meteen even door naar pagina 23 van het onderzoek van de Consumentenbond. Er zijn 8 producten onderzocht van Manuka honing uit Nederlandse winkels en bij 4 producten (50%!) werd flink gesjoemeld. 1 product bleek zelfs helemaal géén Manuka honing te bevatten (!).

Als je Manuka honing koopt, zorg er dan voor dat je daadwerkelijk Manuka honing koopt met een aantoonbaar (hoog) MGO-gehalte, anders loop je het risico veel te veel te betalen zonder te profiteren van de helende eigenschappen van Manuka honing. Manuka Health Manuka honing test al haar honingen in laboratoria en geeft ook inzage in de testrapporten en analyses. Voor ons is dit tot nu toe de meest betrouwbare fabrikant van pure Manuka honing. Bij Puur & Fit kun je dus ook echte, gekwalificeerde Manuka Health Manuka honing kopen.

Wat is Propolis en waarom is dat zo populair?

Nu we toch in de bijenhoek zitten ook nog wat informatie over Propolis 😉

Propolis is een 100% natuurlijk product, gemaakt van plantaardige harsen door bijen. Propolis is een natuurlijke hars die gevonden wordt in jonge knoppen van bomen. Bijen verzamelen deze propolis en mengen het vervolgens met hun eigen enzymen en bijenwas. Zelf gebruiken bijen Propolis ook in hun natuurlijke omgeving. Bijen gebruiken de krachtige Propolis om hun gehele bijenkorf te beschermen en te steriliseren. Het creëert de meest steriele omgeving bekend uit de natuur en werkt dan als het immuunafweermechanisme voor de hele bijenkorf: het beschermt de bijenkorf tegen ziekte.

De beschermende immuunafweer en antioxiderende eigenschappen die de bijenkorf beschermen komen van de actieve plantaardige stoffen uit de Propolis. Modern wetenschappelijk onderzoek toont aan dat unieke bestanddelen van Propolis een weldadige ondersteuning bieden voor de gezondheid van de mens.

Naast een goede werking tegen bacteriën, schimmels en virussen, stimuleert propolis je afweersysteem, kan het ontstekingsreacties remmen en bevordert het wondgenezing.

Manuka Health Propolis BIO 30 wordt gebruikt bij aandoeningen in de mond zoals aften, tandvleesaandoeningen, keelontsteking, keelpijn, rauwe keel en hoesten.

Manuka Health tandpasta, ter ondersteuning bij genezing van tandvleesaandoeningen, is verkrijgbaar in Manuka honing MGO400+ met teatree olie en in Manuka honing MGO400+ met propolis. Je snapt dat de toevoeging van teatree olie of propolis zorgt voor een nog krachtiger ontsmettende, bacterieremmende werking, zodat tandvleesaandoeningen niet alleen sneller kunnen herstellen maar ook beter voorkomen kunnen worden.

Ga direct naar het Manuka Health assortiment.

Comments

    • zegt

      Het werkt zeker goed bij huidontstekingen veroorzaakt door bacterie-infecties (MGO100+). Bacterie-infecties en schimmelinfecties zijn wel 2 verschillende zaken, alhoewel Manuka in het algemeen een sterke antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.