Boswellia serrata extract: natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer

Boswellia extract

Boswellia serrata is een tropische wierookboom, oorspronkelijk uit India. In de Indiase ayurvedische geneeskunde wordt boswellia-extract, als extract uit de gedroogde gomhars van deze boom, al duizenden jaren gebruikt als krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer.

Boswellia-extract toepassingen

In Nederland groeit de populariteit van boswellia extract met name als alternatief voor paracetamol, niet-steroïde ontstekingsremmers en corticosteroïden.

Boswelliazuren, in het bijzonder AKBA en KBA (respectievelijk acetyl-11-keto-β-boswelliazuur en 11-keto-β-boswelliazuur) worden gezien als de belangrijkste medicinale bestanddelen in de gomhars van boswellia serrata; deze inhoudsstoffen hebben krachtige ontstekingsremmende, pijnstillende en immunomodulerende effecten. Volgens de Europese Farmacopee is het gehalte AKBA en KBA bepalend voor de kwaliteit van een boswellia-extract. Daarnaast is een boswellia-extract effectiever en werkt het sneller als er gebruik wordt gemaakt van een speciale productiemethode die leidt tot een sterk verbeterde opname van AKBA (en andere boswelliazuren) na orale inname.

Indicaties waarbij Boswellia-extract wordt ingezet

 • Osteoartritis (artrose)
 • Reumatoïde artritis
 • Sportblessures (zoals acute pijn door overbelasting, verstuiking, tenniselleboog, slijmbeursontsteking, peesontsteking)
 • Chronische inflammatoire darmziekten, collagene colitis
 • Astma, hooikoorts
 • Peritumoraal hersenoedeem
 • Clusterhoofdpijn

Boswellia onder de loep genomen

Met zoveel toepassingen verdient deze hars het wel om even stevig onder de loep te worden genomen. Ik heb onderzoeksresultaten opgehaald naar onderzoek bij de meest voorkomende toepassing: artrose. Nu kan je je er zelf een beeld van vormen.

Boswellia-extract bij artrose (osteoartritis)

Boswellia wordt onder meer bij de bovenstaande indicaties ingezet, maar is het ook even effectief? Voor wat betreft artrose laten diverse onderzoeken een interessant beeld zien.

Als je artrose hebt, verlies je meer kraakbeen dan dat je lichaam kan aanmaken. Dit is een slijtageproces van de gewrichten, dat, in principe leeftijdsgerelateerd is. De kans op artrose neemt dus toe naarmate je ouder wordt. Ik zeg niet voor niets -in principe- maar ook bij extreme overbelasting kunnen trauma’s ontstaan waardoor je op jongere leeftijd al artrose kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan topsporters. Het slijtageproces van je gewrichten gaat gepaard met ontstekingen en kan bovendien door trauma of overbelasting nog versnellen. Klachten die artrose kenmerken zijn pijn, zwelling, ochtendstijfheid en bewegingsbeperking.

Onderzoek naar effecten van Boswellia-extract op pijn, stijfheid en bewegingsbeperking

Er is een grootschalige studie gedaan naar hoe natuurlijke plantextracten kunnen worden ingezet bij osteoartritis. Hierbij zijn reeds uitgevoerde onderzoeken (nadat zij beoordeeld zijn op geschiktheid en betrouwbaarheid) uitvoerig onder de loep genomen en met elkaar vergeleken. De interessante resultaten:

 • Bij 5 kwalitatieve placebogecontroleerde studies wordt aangetoond dat boswellia-extract pijn verlicht en de gewrichtsfunctie verbetert bij mensen met osteoartritis in de kniegewrichten.
 • Hogere doses(250 mg) en lagere doses (100 mg) boswellia-extract zijn ook met elkaar vergeleken, waarbij gedurende 90 dagen de effecten zijn gemeten, ook weer placebogecontroleerd. Zowel de hoge als de lagere dosering zorgden voor significante verlichting van osteoartritis (pijn, zwelling, stijfheid en functievermindering) in vergelijking met placebo, maar de hogere dosering had een groter effect dan de lagere dosering. En wat opvallend is: zowel bij de hoge als de lage dosering trad al na 7 dagen gebruik een significante verbetering van osteoartritis op.

Er zijn verschillende soorten boswellia-extract. De effectiviteit van aprèsflex en 5-loxin zijn onderzocht en met elkaar vergeleken. En wat blijkt:

 • Suppletie met 1 van beide extracten (100 mg per dag gedurende 90 dagen) werkt significant beter dan placebo wat betreft het verlichten van symptomen van osteoartritis.
 • Aprèsflex was effectiever dan 5-loxin. Ten opzichte van het placebo gaf aprèsflex (bij 100 mg/dag) een significante daling van de scores op pijn, stijfheid en functievermindering.

Onderzoek naar ontstekingsremmende effecten van Boswellia-extract

In diverse dierstudies was al aangetoond dat het Boswellia-extract aprèsflex een significant sterkere ontstekingsremmende werking heeft dan 5-loxin, maar hoe zit het met mensen?

Na het positieve dieronderzoek is er een placebogecontroleerde vervolgstudie gedaan met 60 proefpersonen naar de effectiviteit van aprèsflex (dagdosering van 100 mg, gedurende 30 dagen). De uitkomsten:

 • Na 5 dagen zorgt boswellia-extract voor een significante verbetering van osteoartritis
 • Na 30 dagen aprèsflex is er een significante daling van de scores in vergelijking met placebo op pijn, stijfheid en functievermindering.

Het onderzoek naar wetenschappelijke publicaties (Cochrane review en meta-analyse) concludeert dat de werking van boswellia-extract bij osteoartritis zowel statistisch significant als ook klinisch relevant is. Boswellia-extract (aprèsflex, 5-loxin) is een veilig, snel werkend en effectief alternatief voor paracetamol en NSAID’s bij osteoartritis.

Inzet van boswellia-extract als pijnvrij bewegen niet meer lukt

Als je wil blijven bewegen of meer wil bewegen, maar dit lukt niet meer soepel of pijnloos, door bijvoorbeeld beginnende artrose of reumatoïde artritis, dan kan boswellia serrata-extract verlichting geven. Ondermeer bovenstaande onderzoeken laten zien dat een goed opneembare vorm van boswellia pijnklachten en gewrichtsontsteking kan verminderen.

Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze hieronder en help er ook weer anderen mee!

NOTE: dit artikel wordt continu geupdate met andere onderzoeken.

GRATIS MEER ENERGIE ONTBIJT RECEPTEN

"Voor een dag vol energie zonder dips."

Reacties

 1. Torfs lydia zegt

  Hallo ik heb de ziekte van crohn gebruik humira nu had ik mijn vinger gesneden een klein wondjes maar is ontstoken en mooet ik nu anti biotica nemen tegen mijn goesting . Maar er is niks anders om die ontsteking weg te nemen zou ik bowellia kunnen gebruiken als ik dat nog is een wondje heb dat niet geneest, heb ook wel last van mijn gewrichten enz .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *