Bakken in kokosolie doe je zo!

Kokosolie bakken

kokosolie kopenBakken in kokosolie is de meest verantwoorde vervanger van boter in de pan. Kokosolie is hetzelfde als kokosvet. Deze bewoordingen worden nog weleens door elkaar gehaald, maar er wordt hetzelfde product mee bedoeld.

Wat is kokosolie?

De olie behoort tot de superfoods. Het beste kun je gebruik maken van Extra virgin biologische kokosolie. Dit is gemaakt van relatief jonge kokosnoten. Bestel de Kokosolie hier bij ons in de webshop en je weet zeker dat je de goede te pakken hebt.

Kokosolie wordt geperst uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Na het handmatig plukken worden de kokosnoten ontdaan van hun schil. Dit bijzondere proces wordt ook wel husken genoemd. Na het tappen van het kokoswater uit de noot blijft het witte vruchtvlees over. Dit heeft de heerlijke kokos smaak die iedereen kent.

Uit het vruchtvlees wordt de biologische kokosolie geperst. Bij onze extra virgin biologische kokosolie gebeurt dit volgens een koude persing. Belangrijk want zo blijven alle voedingstoffen behouden.

Kokosolie kan naast bakken ook voor veel andere doeleinde gebruikt worden. Als smeersel op de huid, in je haar of bijvoorbeeld voor een heerlijk recept zoals rauwe chocolade maken.

bakken in kokosolie

Bakken in kokosolie

Kokosolie is enorm geschikt om te verhitten. In de eerste plaats is het bijzonder dat de olie al vloeibaar wordt vanaf een temperatuur van 25 graden. Op een mooie zomerdag kan kokosolie dan ook al vloeibaar worden in het keukenkastje. Dit is geen enkel probleem en veroorzaakt geen schade aan de kokosolie.

Bakken in kokosolie heeft als unieke eigenschap dat de goede vetten niet ‘kapot gaan’. Zoals wel het geval is bij oliën zoals zonnebloemolie en sojaolie.  Deze oliën bevatten vooral lange keten vetzuren. Dit zijn vetten die moeilijk afbreekbaar zijn en zij zorgen voor veel vetopslag. Kokosolie bevat middellange keten vetzuren. Deze worden razendsnel in het lichaam opgenomen. Dit  zorgt direct voor meer energie en minder vet massa.

Bovendien bevat kokosolie minder calorieën dan andere bak vetten.

Wat kun je bakken in Kokosolie?

Om te bakken in kokosolie doe je ongeveer een halve eetlepel kokosolie in de pan. Veel mensen zijn bang dat bakken in kokosolie zorgt voor een overheersende kokossmaak. Dit is een onterechte angst. Als de olie net in de pan ligt, hangt er een heerlijke lichte kokosgeur. Deze verdwijnt echter als de ingrediënten worden bijgevoegd.

Als fijnproever kun je het licht proeven, maar het is alles behalve overheersend.

Bij Puur&Fit bakken we werkelijk alles in kokosolie! Van gebakken eitjes tot een gevulde wok vol groente. Daarbij kun je natuurlijk zelf woksaus maken.

Wat zijn jouw ervaringen met bakken in kokosolie?

 

Comments

 1. Martijn zegt

  Ik gebruik sinds kort ook kokosolie. Bakken gaat er prima in en je ruikt en proeft totaal geen kokos. Wel is mijn probleem met kokosolie dat bij gebruik m’n hele huis blauw staat. Het geeft meer rookontwikkeling dan olijfolie of bakboter. M’n afzuigkap trekt de lucht niet schoon, dus ramen en deuren moeten open. Ik gebruik de olie dus amper nog. Heb je een tip om het toch te gebruiken en de rook te verminderen?

  • Puur&Fit zegt

   Hoi Martijn,

   Wij zijn niet bekend met dit probleem en hebben er zelf ook geen last van. Weet je zeker dat je Extra virgin biologische kokosolie gebruikt?

 2. Teja zegt

  Ik ben net ergens de tekst tegen gekomen dat je kokosolie niet hoger dan 170 moet verhitten, die rookvorming krijg je vanaf 177 graden! Beetje late reactie, maar toch!

 3. jurgen zegt

  ik vraag me af als je in de ongeraffinneerde kokosolie toch frietjes bakt oven de 177 graden, die giftige stoffen die dan vrijkomen zitten die dan ook in je olie achteraf of zitten die op de frietjes. Ik krijg nl mijn frietjes niet krokant gebakken op 175 graden en k durf niet hoger te gaan om niet deze giftige stoffen te hebben, is het zo als het éénmaal ‘vergiftigd’ is dat de olie dan niets meer waard is??

  • zegt

   Ha Wilma, steeds meer mensen bakken hun vlees in kokosolie.
   Je kan er op eenzelfde manier jus van maken als van boter. Uitje fruiten, of een beetje bouillonpoeder of kruiden erdoor mengen. Wil je het wat dikker of voller maken, dan kan je dat doen met bijvoorbeeld Johannesbroodpitmeel. Veel succes en eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.