Verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen

Verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen

Heb je last van roos? Last van haaruitval? Een droge huid, ruwe plekjes, hardnekkig eczeem of een schrale huid? Heb je last van een jeukende of geïrriteerde huid? Dan moet je zeker verder lezen want wellicht is de oplossing veel dichterbij dan je denkt! 

De afgelopen decennia hebben fabrikanten van verzorgingsproducten hun stinkende best gedaan om zo goedkoop mogelijke producten op de markt te brengen en er zoveel mogelijk op te verdienen. Dat is te zien ook! Natuurlijke ingrediënten zijn in rap tempo vervangen door goedkope, synthetische ingrediënten die onbeperkt in fabrieken te produceren te zijn. Lekker goedkoop. Ja, en lekker schadelijk dus.

Ik ben de laatste die beweert dat synthetische ingrediënten niet doen wat ze beloven. Verre van dat! Synthetische schuimmiddelen schuimen als een gek, en intensieve reinigers reinigen ook als een gek. Vaak ten koste van het natuurlijke milieu en de natuurlijke zuurgraad van je huid. Met alle problemen van dien: probleem opgelost, nieuwe problemen teruggekregen.

Wist jij dat je huid ongeveer 60% opneemt van wat je erop smeert? Dat geldt voor van alles: van bodylotion tot shanpoo, van scrubgel tot deodorant. En al met al smeer je flink wat op je lijf. Dat vraagt dus om goede kwaliteit producten!

Oorzaken van huidproblemen

Oorzaken zijn ontelbaar, maar de belangrijkste, bekende oorzaken zijn irritatie van buitenaf, stress, slechte voeding, slechte verzorgingsproducten en (in combinatie met) een stukje DNA. Maar ga van de volgende oorzaken eens na of je er veel van hebt:

 • Irritatie van buitenaf, hierbij kan je denken aan leven in een ongezonde omgeving (zoals plekken in de stad met veel fijnstof of een werkomgeving met ongezonde lucht),
 • Stress, helaas maar waar, stress verergert bijna alle kwalen of klachten die je hebt,
 • Slechte voeding, zoals roken, drinken, overbewerkte voeding, te weinig vitamines en mineralen, medicijngebruik,
 • Slechte verzorgingsproducten, met ingrediënten als petroleum, plastics en parabenen.

Oh ja? Zijn er daadwerkelijk verzorgingsproducten die zo ongezond zijn? Nou en of, lees hieronder welke ingrediënten je niet wil in je verzorgingsproducten. Ik beperk me even tot de meest voorkomende (en ja sorry, er zijn er nog veel meer).

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLES)

SLS en SLES zijn detergenten, ofwel reinigers. Deze komen in 90% van de haar- en doucheproducten voor omdat het ‘zo lekker schuimt’. Je vindt het onder andere in shampoos, douchegels, handzeep en gezichtszeep.

Het is een agressieve reiniger die ook wordt gebruikt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Zó goed ontvet het dus. Je begrijpt dat zo’n agressieve stof de natuurlijke beschermlaag van je huid flink aantast. Het leidt tot irritaties van ogen, huid en longen, maar erger nog: SLS zorgt ook voor een uitgedroogde huid, huidirritatie, allergieën en haaruitval. Lekker trouwens, voor een shampoo.

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen, die producten dus langer houdbaar te maken. Ze worden gebruikt in shampoo, douchegel, crème, lotion, bodybutters, nou jij, parabenen kunnen werkelijk in alle verzorgingsproducten verstopt zitten. Alle ingrediënten die eindigen op paraben zijn parabenen. Parabenen zijn sterk hormoonverstorende stoffen, in je lichaam bootsen ze oestrogeen na. Bij autopsies worden ze teruggevonden in tumoren.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers. Je kent het woord wellicht omdat ftalaten de laatste jaren veel negatief in het nieuws komen omdat ze in plastic flesjes kunnen voorkomen en je drinkwater ernstig besmetten. Ftalaten worden ook in verzorgingsproducten ingezet als oplos- of fixatiemiddelen, of om geur in parfum te stabiliseren. De ingrediënten eindigen op phthalate, maar het is niet verplicht om ze op het etiket te vermelden (!!!) Ze mogen worden opgenomen onder de naam ‘parfum’. Ze zitten in parfums, haarlak, haargel, zeep en shampoo.

Minerale oliën (vaseline en paraffine, ofwel petrolatum of parafinum)

Zelfs de Consumentenbond onderkent inmiddels het gevaar van minerale oliën. Het is zelfs zo erg, dat Labello en Vaseline vanwege deze ingrediënten van de Belgische Consumentenbond het predikaat ‘niet kopen’ hebben gekregen (!).

Minerale oliën zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, ofwel, restproducten van raffinaderijen. Ze komen veel voor in crèmes, maar ook in lipproducten en babyproducten. Je herkent ze aan woorden op de verpakking als petrolatum, petroleun, paraffinum, vaseline of mineral oil.

Het sluit je huid af en ontregelt de natuurlijke vochthuishouding van je huid waardoor je huid flink kan uitdrogen. Ook ontregelen ze je hormonen. Maar erger nog: ze krijgen het predikaat ‘niet kopen’ vanwege het sterke vermoeden dat ze kankerverwekkend zijn (MOAH) en zich kunnen opstapelen in je organen en gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt (MOSH).

Aluminium

Komt veel voor in deodorants en waarom dat slecht is lees je in onze blog over aluminium in deodorant.

Polyethylene glycol (ofwel, PEG’s)

Dit zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreiniger. Ze worden ook gebruikt in verzorgingsproducten, als reiniger, als emulgator of als bevochtiger. Je herkent ze aan PEG met een nummer erachter. Ze zitten vol zware metalen die je niet in je huid wil. Ze verstoren de vochthuishouding en zorgen voor huidveroudering.

Siliconen zoals dimethicone en cyclomethicone

Deze komen hoofdzakelijk voor in haarproducten, maar ook in deodorant. Ze sluiten je huid af, zijn hormoonverstorende stoffen, zijn schadelijk voor je immuunsysteem en worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid.

Verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen

Graag brengen wij 2 Nederlandse merken en een Chileens merk bij je onder de aandacht die hier niet aan meedoen. Deze merken zijn 100% natuurlijk, bevatten geen enkel schadelijk ingrediënt en zelfs de meest geïrriteerde huid kan er goed tegen en wordt geholpen te herstellen. Als je veel gewend bent synthetische producten te gebruiken met bovenstaande ingrediënten, dan duurt het meestal tot 4 weken voordat je huid of haar ontgift is en weer gewend aan blootstelling aan zuurstof. Even doorzetten dus voor het optimale resultaat!

SUIT Matters

SUIT Matters is een 100% natuurlijke verzorgingslijn die het natuurlijke evenwicht in je huid herstelt en intensief verzorgt. Het ondersteunt je huidfunctie (vochtreguleren en gifstoffen uitscheiden) en belast je huid niet. De producten hebben een lichte, heerlijke geur en zijn heerlijk voor dagelijks gebruik.

Kaerel Skincare

Ja hoor, dé verzorgingslijn voor mannen! Deze bestaat uit slechts drie producten. Want zeg nou zelf: wat heeft een man nog meer nodig dan deze basis? 🙂

Africa Organics

Dan blijft over de haar- en doucheproducten. Africa Organics is 100% natuurlijk en mild, zelfs geschikt voor de meest gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid. Het corrigeert onevenwichtigheden van je hoofdhuid. Yesss, dat betekent dat deze dus inderdaad zowel te droog als te vet haar corrigeert! Behalve 100% natuurlijk zijn ook alle ingrediënten van landbouw afkomstig biologisch gecertificeerd.

Deze producten gaan een ware hit worden, probeer ze uit!

En dan denk je dat dat alles is? Helaas, hormoonverstorende stoffen zijn overal. In verzorging, in gebruiksvoorwerpen (zoals herbruikbare flessen en keukengerei) en zelfs in bakvormen en pannen. Winkel je bij Puur & Fit, dan weet je dat je altijd veilig winkelt, want al onze producten zijn per ingrediënt gecontroleerd op hormoonverstorende en andere schadelijke stoffen.

Heb je vragen over onze producten, of heb je vragen over andere producten dan in ons assortiment, schroom niet en bel ons gerust of stuur je vraag naar info@puurenfit.nl. Je krijgt altijd een reactie!

Comments

 1. Carmen says

  Wat een geweldig overzicht, veel dank! Wanneer gaan jullie je assortiment verzorgingsproducten uitbreiden zodat ik weet dat ik altijd veilig koop?
  Groetjes, Carmen

  • says

   Hi Carmen,
   dankjewel voor het compliment, daar worden we vrolijk van 😉
   Op dit moment hebben wij de 100% natuurlijke verzorgingslijn van SUIT Matters in ons assortiment. Direct na de zomervakantie breiden wij dit uit met Green People. Dan hebben we een keuze uit twee dijken van merken die geheel vrij zijn van synthetische en kwalijke stoffen. Met een introductieactie zullen we deze lanceren met een leuke kennismakingskorting. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Mocht je suggesties hebben voor merken die je mist, dan hoor ik het graag!
   Hartelijke groet,
   Rosa

 2. says

  Goed om te weten welke stoffen ik moet vermijden in verzorgingsproducten. Ik ben daarnaast ook op zoek naar haarproducten die mijn haar voller maken. Hopelijk heb ik ook minder last van haaruitval wanneer ik bepaalde ingrediënten niet meer gebruik!

 3. Vincent Rondwijk says

  Bedankt voor het delen van dit artikel over verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen. Huid- en haarproblemen kunnen natuurlijk gemakkelijk ontstaan door schadelijke producten. Natuurlijke producten hebben er ook voor gezorgd dat ik minder last heb van haaruitval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.