Fibromyalgie

Een toenemend aantal mensen, waarvan het grootste deel vrouw is, krijgt de diagnose fibromyalgie. Dit is een complexe aandoening, waarbij pijnklachten de hoofdrol spelen . De chronische wijdverbreide pijn komt in golfbewegingen van binnenuit en stress speelt een grote rol.
De klachten kunnen variëren van een zeurende altijd aanwezige pijn in (wisselende) delen van het lichaam tot stekende pijnen bij de minste aanraking. Doordat er nog veel verschillende theorieën zijn over mogelijke oorzaken, is er vanuit de reguliere zorg geen adequate behandeling voor dit syndroom.

Wat in veel gevallen wel helpt is een multifunctionele aanpak:

  • Aanpassen van de voeding
  • Bewegen!
  • Supplementen
  • Lymfedrainage en eventueel pijnbestrijding

Voeding

Alleen onbewerkte, natuurlijke voeding;

  • Zoveel mogelijk tarwe-, gluten- en lactosevrij
  • Vermijd de snelle, geraffineerde koolhydraten (de koolhydraten die je binnenkrijgt via fruit en groente zijn al voldoende)
  • Volop groente (ideaal is 500 gram per dag) en 2 à 3 stuks fruit per dag (hiermee krijg je  o.a. voldoende vezels binnen, die je normaal uit brood en andere granen zou hebben gehaald)
  • Voldoende onverzadigde vetten zoals: vis, noten, olijfolie, olijven, avocado.
  • Voldoende eiwitten! Dit is ook heel belangrijk; met name vrouwen krijgen vaak niet voldoende binnen. Goede eiwitbronnen zijn: vlees, vis, melkproducten (liever niet uit melk, maar beter uit gefermenteerde producten als yoghurt, kwark en kaas.

Bewegen

Slecht werkende mitochondriën (dit zijn de energiefabriekjes in de (spier-)cellen) spelen mee in de klachten die bij fibromyalgie horen. Heel vaak functioneren die minder doordat ze enerzijds worden volgepropt met suikers en anderzijds niet of te weinig aan het werk worden gezet door te bewegen en te sporten. Hierdoor verslechter de stofwisseling drastisch.
Dit is ook het probleem achter Diabetes type II.
Met de hele dag door bewegen, aangevuld met elke dag een uur wandelen of 2 à 3 keer per week sporten kun je de mitochondriën verbeteren en daardoor de spieren versterken, zodat de stofwisseling weer omhoog gaat.
Voor mensen met ernstige klachten is dit natuurlijk lastig en pijnlijk; voor die mensen is het licht bouncen op een speciale mini trampoline een uitkomst en wordt ook als heel plezierig ervaren.

Supplementen

In het algemeen geldt dat mensen met fibromyalgie bijna allemaal een chronisch (vaak groot) tekort hebben aan magnesium. Maar ook verdere suppletie is in veel gevallen goed; wat iemand nodig heeft  is echter per persoon verschillend. Bij iedereen is het klachtenpatroon anders en bovendien hangt het af van iemands klachten en persoonlijke constitutie wat hij of zij nodig heeft.
Voor advies hierover kun je je het best laten adviseren door een orthomoleculair therapeut. 

Lymfedrainage, pijnbestrijding en ontgifting

Lymfedrainage helpt bij het natuurlijke proces van het lichaam om makkelijker en beter afvalstoffen en gifstoffen uit te scheiden. Bij fibromyalgie is dit systeem heel vaak verstoord en hiermee kan dus al veel winst behaald worden. Het is dus tevens een vorm van ontgiften en ontzuren.
Pijnbestrijding is mogelijk met Scenartherapie bijvoorbeeld.
Dit is een pijnloze, effectieve en veilige methode die het zenuwstelsel activeert om de balans in het lichaam te herstellen.

 

Wil je een persoonlijk advies en/of behandeling kun je een afspraak maken met onze coach.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.