Zijn paddestoelen gezond?

In deze blog zullen we het hebben over paddenstoelen. Ze hebben een gezond imago. Laten we kijken of het terecht is.

Paddenstoelen zijn een bron van B-vitamines en mineralen

Paddenstoelen zijn een goede bron van B-vitamines. En van mineralen en dan met name fosfor, kalium, koper en ijzer. Gemiddeld bevatten paddenstoelen per 100 g ongeveer 0.5 mg vitamine B2. Dit is ongeveer een derde van wat per dag nodig hebben van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of ADH. Ze bevatten ook 4.5 mg vitamine B3 (ook een derde van de ADH). Dit is echt opmerkelijk. Er zijn namelijk weinig plantaardige voedingsmiddelen die zulke significante hoeveelheden van B2 en B3 bevatten.

100 g paddenstoelen bevat verder gemiddeld:

  • 4 mg koper (45 % ADH),
  • 130 mg fosfor (22% ADH),
  • 11 mcg seleen (15% ADH),
  • 500 mg kalium (14% ADH).

In tegenstelling tot wat er vaak wordt geroepen, zijn paddenstoelen géén goede bron van eiwit. Ze bevatten maar 2-3 g eiwit per 100 g. Dit is slechts 5% van wat we dagelijks nodig hebben.

Paddenstoelen zijn echt een dieetproduct. Ze verzadigen goed maar ze bevatten weinig calorieën. Gemiddeld bevatten paddenstoelen 20-30 calorieën per 100 gram. Je kunt dus net zoveel paddenstoelen eten als je wilt, en je wordt toch niet dik.

Kun je paddenstoelen rauw eten?

Meeste paddenstoelen moet je niet rauw eten. Waarom niet? Ten eerste hebben paddenstoelen zeer stijve celwanden die in hun rauwe vorm onverteerbaar zijn. Ten tweede bevatten rauwe paddenstoelen kleine hoeveelheden toxines (een daarvan is agaritine), die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Af en toe een stukje rauwe champignon kan geen kwaad, maar ik zou het dagelijks niet eten.

Chaga, de gezonde paddestoel?

Chaga is misschien het meest bekende medicinale paddenstoel.

De wetenschappelijke naam van de Chaga-paddenstoel is Inonotus obliquus. Chaga is ook bekend onder de namen kabanoanatake, essenkop, berkenkop, witrot. Chaga groeit op berken in koude noordelijke klimaten. Nou, om precies te zijn, groeit het ook op andere bomen, maar alleen berkenchaga wordt verondersteld geneeskrachtige eigenschappen te hebben. Het is bekend dat chaga al sinds de zestiende eeuw wordt gebruikt in de volksgeneeskunde in Siberië.

Onlangs hebben wetenschappers verschillende chemische verbindingen (polyfenolen) in chaga geïdentificeerd die potentiële gezondheidseigenschappen hebben. Deze polyfenolen vertonen sterke ontstekingsremmende, antioxidatieve en kankerbestrijdende activiteiten. Chaga wordt vaak gebruikt door mensen met kanker. Echter, de helende eigenschappen van chaga worden alleen bevestigd door laboratoriumtests. Resultaten van laboratoriumtests zullen niet altijd hetzelfde zijn als die van onderzoeken bij mensen. Daarom kun je geen gezondheidsclaims maken met betrekking tot chaga. Tot nu toe zijn wetenschappers het erover eens dat chaga, ten eerste, een medicinaal potentieel heeft, en, ten tweede, dat het niet giftig is. Dat wil zeggen dat chaga zonder angst voor de gezondheid kan worden gegeten. Hopelijk volgt er meer onderzoek binnenkort.

Hoe maak je paddenstoelen klaar?

Door hun structuur, smaak en geur zijn paddenstoelen een uitstekende vervanging voor dierlijke producten in gerechten als risotto, pizza en pasta. Paddenstoelen kunnen worden gebruikt om vegetarische burgers te maken, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld patés. Ook zijn ze lekker in een omelet of op een broodje.

Pas op: paddenstoelen kunnen radioactief zijn

Het bos vormt een natuurlijke barrière tegen de verspreiding van straling. Het grootste deel van radionucliden (voornamelijk radioactief cesium) wordt aangetroffen in de bodem en de bovenste (drie tot vijf centimeter) laag van de bosaarde. De radionucliden blijven in het bos (onder andere in de korst van de bomen, mos, bessen en paddenstoelen) zitten. Paddenstoelen worden beschouwd als de sterkste accumulatoren van radionucliden. Radionucliden wil je absoluut niet in jouw lichaam hebben. In Belarus en Litouwen worden nog steeds extreem hoog percentage van cesium radionucliden in paddenstoelen gevonden. Dit is het gevolg van de kernramp op de kerncentrale Chernobyl in 1986. Ik vertel het omdat je in Nederlandse winkels paddenstoelen aantreft die daar vandaan komen. Voornamelijk cantharellen komen vaak daar vandaan.

Wist je dat?

Ten slotte een paar grappige feiten en een paar moeilijke worden

  • Paddenstoelen zijn eigenlijk schimmels.
  • Portobello hoort bij champignon soort.
  • Paddenstoelen bestaan uit ongeveer 90% water (daarom slinken ze snel als je ze kookt).
  • Mycophagist is de juiste term om mensen die paddenstoelen in het wild eten te benoemen.
  • Er zijn meer dan 30 soorten paddenstoelen die in het donker gloeien. Deze verschijnsel heet bioluminescentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.