De juiste bereiding van volle granen

volle granen

Afgelopen week stond was dit bericht over volle granen in het nieuws. Dagelijks een portie havermoutpap op het menu zou de sleutel kunnen zijn tot een lang én gezond leven. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers van Harvard School of Public Health.

Het is voor het eerst dat het gunstige effect van het eten van havermout op de lange termijn is aangetoond. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

De onderzoekers volgden veertien jaar lang meer dan honderdduizend mensen. Ze hielden het eetpatroon en de gezondheidstoestand van de deelnemers bij.

De deelnemers die het meest volle granen, zoals bijvoorbeeld havermoutpap, bruine rijst of quinoa aten leken beter beschermd tegen veel ziektes en vooral tegen hart- en vaatziekten. Volgens de wetenschappers is het dagelijks eten van 28 gram per dag voldoende om de kans op hartfalen met 9 procent te reduceren en de sterftekans met 5 procent te verlagen.

Het is al langer bekend dat volle granen gezond zijn, maar dit is de eerste studie die heeft laten zien dat ze een gunstige impact kunnen hebben op de lange termijn.

Bereiding van volle granen

granen-weken
Dat deze resultaten nu worden gepubliceerd is heel mooi, maar jammer dat de juiste bereiding van volle granen ontbreekt. Ik krijg in mijn praktijk als Natuurvoedingskundige hier veel vragen over.

Want wat is nu de juiste bereidingswijze zodat de voedingsstoffen van de granen goed kunnen worden opgenomen. Het geheim zit hem in het afbreken van het stofje fytine.

Weken in water

De buitenste laag van volle granen bevat de stof fytine. De stof fytine kan een verbinding aan gaan met de in de graankorrel aanwezige mineralen magnesium, kalium en ijzer. Hierdoor ontstaan er fytinezouten, waardoor de goede mineralen niet meer door ons lichaam kunnen worden opgenomen.

Fytine kan worden afgebroken door het enzym fytase, maar alleen in een vochtig milieu. Daarom is het belangrijk om de granen te weken in water, zodat de waardevolle mineralen kunnen worden opgenomen.

Na ongeveer een uur weken in water begin dit afbraakproces van fytine. Hierdoor is het voor het lichaam mogelijk om wel de voedingsstoffen te kunnen opnemen uit de graankorrel.

Om ervoor te zorgen dat een graankorrel echt daadwerkelijk voedzaam wordt heb je dus een langere bereidingstijd nodig.  De weektijd is ongeveer 8-10 uur.

Overnight oats

Geen melk, maar water

Daarnaast is het belangrijk dat je weekt in water en niet in melk. Vet, zout of melk zorgt er namelijk voor dat fytine niet kan worden afgebroken.

Een waardevolle havermoutpap kun je dus het beste maken door eerst de havermout een nacht te laten weken in koud water! De volgende ochtend kun je dit verwerken door eerst de melk te koken en dan de havermout en eventueel andere voedingstoffen zoals bijvoorbeeld gojibessen toe te voegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.