Een moot zalm bereiden lijkt zo makkelijk. Maar een tijdje geleden heb ik in een restaurant zalm gegeten die helaas te lang was doorgebakken. Doodzonde, want dan krijg je zo een droge hap die bijna niet weg te krijgen is.
Wat een tegenstelling met een restaurant waar ik regelmatig kom en waar ik altijd de lekkerste zalm ooit eet. De zalm is heerlijk zacht, mals en sappig. Bovendien ligt er een kruidig groen laagje op wat het helemaal compleet maakt. Ik vroeg de kok hoe hij het gemaakt had en hij wilde zijn geheim wel delen. Het geheim is namelijk het garen op lage temperatuur in de oven. Het recept van de groene kruidenkorst heb ik iets aangepast zodat ik mijn eigen variant heb van de allerlekkerste zalm ooit.
Zalm in glutenvrije kruidenkorst ingrediënten
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 moten wilde zalm
- 100 gram prei
- 1 theelepel biologische kokosolie
- 20 gram pijnboompitten
- 2 tenen knoflook
- 15 gram peterselie
- ½ theelepel keltisch zeezout
- vers gemalen zwarte peper
Bereiding:
- Zorg dat de zalm op kamertemperatuur is.
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Snijd de prei in ringen (gebruik ook een stuk van het groene gedeelte).
- Bak de prei in 3 tot 4 minuten gaar en doe over in een vergiet. Druk met de bolle kant van een lepel al het vocht eruit.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren.
- Doe prei, pijnboompitten, knoflook, peterselie, zout en peper naar smaak in een keukenmachine en mix tot een egale pasta.
- Leg de moten zalm in een ovenschaal en verdeel de kruidenpasta over de zalm.
- Bak de zalm 10 minuten op 100 graden.
- Zet de oven op 40 graden en bak de zalm nog 25 minuten.
Geef een antwoord