Glutenvrije crackers in 2 kleurrijke varianten

Vandaag deel ik met jullie recepten van gezonde glutenvrije roze en gele crackers. De gele zijn op kleur gemaakt met kurkuma. De roze met rodebietensap.

Deze kleurrijke crackers passen goed bij alle denkbare toppings, van hummus tot kaas. Maar ze zijn ook heerlijk om zo te eten, zonder iets erbij.

De bereiding van beide crackers is vergelijkbaar, en ze kunnen allebei tegelijk in de oven (of in de voedseldroger voor het geval dat je de crackers raw wilt maken, zie de opmerking* helemaal beneden).

Let op: het deeg is erg klevend, dus sla het koelen en uitrollen tussen twee stuks perkament (bakpapier) niet over. De dikte van het deeg is ook belangrijk. Als het te dik is, dan krijg je geen lekkere crunch. Is het te dun, dan loop je het risico dat de crackers verbranden. De optimale dikte is ongeveer 0.5 cm.

Glutenvrije crackers met kurkuma: ingrediënten voor 15-20 crackers

Bereiding glutenvrije crackers

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  2. Combineer alle droge ingrediënten in een mengkom. Voeg olie en 30 ml water toe en meng met een eetlepel of een kleine spatel. Valt het deeg uit elkaar? Voeg nog klein beetje water toe en meng opnieuw.
  3. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uurtje afkoelen in de koelkast.
  4. Rol het gekoelde deeg tussen twee stukken perkamentpapier tot een dikte van 0.5 cm. Snijd in gewenste vormen met een pizzames, of met een gewoon scherp mes, of met behulp van een koekjesring.
  5. Leg de crackers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 10-15 minuten in een voorverwarmde oven. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de crackers. Als ik zie dat de randjes licht bruin beginnen te worden, dan zet ik de oven uit en laat ik de crackers nog 2-3 minuten in de oven zitten. Daarna haal ik ze er uit.

Bewaar de crackers in een luchtdichte trommel tot 5 dagen.

Glutenvrije crackers met rode bietensap: ingrediënten voor 15-20 crackers

Bereiding glutenvrije crackers

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  2. Maal alle droge ingrediënten totdat je “meel” krijgt. Hiervoor kun je het beste een speciale grinder gebruiken, of anders een kleine chopper (blender die goed noten kan hakken). Het is niet erg als jouw “meel” niet erg fijn is, maar probeer hele grove stukken te vermijden.
  3. Doe de “meel” in een kom. Voeg het bietensap toe en roer goed door. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het in de koelkast voor ongeveer een uurtje. Van af deze stap is het bereidingsproces eigenlijk hetzelfde als voor de gele crackers.
  4. Rol het gekoelde deeg tussen twee stukken perkamentpapier tot een dikte van 0.5 cm. Snijd in gewenste vormen met een pizzames, of met een gewoon scherp mes, of met behulp van een koekjesring.
  5. Leg de crackers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 10-15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de crackers volledig afkoelen voor het serveren.

Bewaar de crackers in een luchtdichte trommel tot 5 dagen.

* Je kunt allebei de crackers ook in de voedseldroger maken. Volg het bereidingsproces zoals boven beschreven tot en met stap 4. Daarna leg je de crackers op de voedseldroger bladen en laat je ze 6 uur drogen op 55 graden Celsius.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.