Borstvoeding op nummer 1
Borstvoeding is de beste keuze gedurende de eerste 6 levensmaanden van een baby. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven en dit vervolgens te combineren met aanvullende voeding tot de leeftijd van twee jaar (WHO, 2015). Borstvoeding bevat de ideale samenstelling van voedingstoffen voor zuigelingen en heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Borstvoeding geeft een verlaagd risico op het ontwikkelen van atopie, astma, allergieën, maagdarm- en luchtweginfecties, obesitas en diabetes type 1 en 2
Kies bewust
Borstvoeding bevat meer dan 200 ingrediënten en kunstvoeding gemiddeld 40. Dit geeft aan dat er nog veel te ontwikkelen valt. Mocht je voor kunstmatige zuigelingenvoeding kiezen, laat je dan goed informeren en maak een weloverwogen keuze.
DHA
DHA (Docosahexaëenzuur) is één van de drie omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Het kan door het lichaam zelf worden gemaakt uit het omega-3 vetzuur eicosapentaëenzuur (EPA). Het toevoegen van omega-3 vetzuren aan zuigelingenvoeding is veilig en laat in de praktijk regelmatig gezondheidswinst zien bij de volgende processen:
- hersenontwikkeling
- IQ bij de foetus
Bij jonge kinderen is DHA betrokken bij de opbouw van alle lichaamscellen, opbouw van het darmslijmvlies, regulatie van de afweer, hormoon-, suiker- en neurotransmitterhuishouding (hersenhormonen).
Wanneer flesvoeding geen DHA bevat, is het belangrijk dit zelf aan de flesvoeding toe te voegen (ongeveer 20 mg DHA per kg lichaamsgewicht per dag) tot de niveaus in moedermelk (Gezondheidsraad 2001). Binnen 2 jaar worden nieuwe aanbevelingen essentiële vetzuren voor zwangeren, baby’s en jonge kinderen verwacht. De verwachting is, dat de aanbeveling voor omega-3 vetzuren voor deze groepen wordt verhoogd.
Koemelk advies
Wanneer je kiest voor zuigelingenvoeding op basis van koemelk dan zijn merken zonder GGO’s, glucosestroop en maltodextrinen op basis van magere melk en weipoeder een goede keuze. Daarbij hebben zuigelingenvoedingen met toegevoegde prebiotica in de vorm van Galacto-oligosachariden uit lactose (GOS) de voorkeur. Moedermelk bevat van nature GOS (EFSA, 2014). Het toevoegen van GOS helpt om de samenstelling van de zuigelingenvoeding meer te laten lijken op die van moedermelk. Daarnaast is het van belang om te letten op de hoeveelheid omega 3 vetzuren en dan met name in de vorm van DHA.
Wanneer aan een merk geen visolie, pro- of prebiotica extra zijn toegevoegd hoeft dit geen probleem te zijn. Visolie, pre- en probiotica kunnen goed los toegevoegd worden wanneer nodig. Voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen, eventueel in overleg met een natuurdiëtist of arts, welke producten en in welke doseringen u aan de zuigelingenvoeding toevoegt. Hierdoor kunt u de zuigelingenvoeding nog beter afstemmen op de behoefte van je baby.
Geitenmelk advies
In de praktijk ziet de natuurdiëtist regelmatig dat zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk beter wordt verdragen dan zuigelingenvoeding op basis van koemelk bij gevoelige baby’s bij darm- en/of huidklachten. Een geitenmelk zuigelingenvoeding zonder GGO’s, glucose en maltodextrinen en op basis van lactose kan dan een goede keus zijn. Op het gebied van zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk komt er steeds meer keuze. Ook hier is het van belang om het etiket te lezen en zo te bepalen of de zuigelingenvoeding aan je wensen en de behoefte van uw baby voldoet.
Wanneer aan een merk geen visolie, pro- of prebiotica extra is toegevoegd hoeft dit geen probleem te zijn. Deze extra’s kunnen goed los toegevoegd worden wanneer nodig.
Sommige merken zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk bevatten van nature omega 3 vetzuren. Dit zijn omega-3 vetzuren in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA). ALA moet in het lichaam worden omgezet in de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze omzetting verloopt bij baby’s moeizaam.
Zuigelingenvoedingen die van nature ALA bevatten dekken daarom de behoefte aan DHA van je baby niet voldoende. Het extra toevoegen van DHA is daarom aan te bevelen.
Zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk, zoals het merk Nanny Care bevat vooral het melkeiwit alfa-caseine type S2. Daarentegen zit in zuigelingenvoeding op basis van koemelk vooral het melkeiwit alfa caseine type S1. Het alfa-caseine type S2 roept minder vaak overgevoeligheidsreacties op dan het type S1. Daarom wordt door sommige overgevoelige kinderen kunstvoeding op geitenmelkbasis beter verdragen dan kunstvoeding op basis van koemelk.
Let op: de top 10
De volgende tips zijn een korte samenvatting van aandachtspunten waar je op kunt letten bij het aanschaffen en gebruiken van kunstvoeding.
- Lees het etiket zodat u weet wat u koopt.
- Laat lactose het hoofdingrediënt zijn. Lactose evenaart moedermelk het meeste.
- Neem liever geen producten waaraan maltodextrinen, glucosestroop of maiszetmeel zijn toegevoegd.
- Kies indien mogelijk voor biologisch, omdat de zuigelingenvoeding dan zeker geen GGO’s bevat.
- Kies voor merken waaraan prebiotica zijn toegevoegd in de vorm van GOS.
- Voeg indien nodig zelf probiotica aan de voeding toe. Raadpleeg hiervoor een natuurdiëtist of arts.
- Kijk of er voldoende DHA aan de voeding is toegevoegd: minimaal 20 mg DHA per kg lichaamsgewicht per dag. Zo niet voeg dit dan zelf aan de flesvoeding toe in de vorm van visolie. Raadpleeg hiervoor een natuurdiëtist.
- Kies bij een gevoelige baby met gevoelige darmen of huid eventueel voor voedingen op basis voor geitenmelk. Heeft u baby met een (vermoedelijke) koemelkallergie raadpleeg dan eerst een natuurdiëtist of arts. Bij een koemelkallergie is zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk niet altijd geschikt.
- Gebruik bronwater voor het aanmaken van de zuigelingenvoeding en werk hygiënisch. Sluit de verpakking goed af en bewaar het op een donkere (luchtdichte) plek.
- Overweeg om in plaats van zuigelingenvoeding donormelk te geven. Donormelk is gekolfde melk van andere moeders. In Nederland en België brengen Moedermelk Netwerk en Borstvoeding Aardig vraagmoeders en donormoeders bij elkaar en geven zij handleiding om moedermelk veilig te delen. Zie voor meer informatie http://www.moedermelknetwerk.nl/
Laat je bij vragen en voor een persoonlijk advies adviseren door een natuurdiëtist gespecialiseerd in kindervoeding.
Judith Rolf, natuurdiëtist bij Peer Voedingadvies en Tanja Visser, natuurdiëtist bij Dieetcare
katherine says
Helaas behoor ik tot de 2% vrouwen waarbij geen melkklieren zijn aangemaakt tijdens de puberteit, nu werden wij vorige week voor het feit gesteld om een keuze te maken.
We hebben donormelk geprobeerd helaas bleek zoonlief direct een allergische reactie erop te krijgen toen gezocht naar geitenmelk eerst vond ik alleen maar nannycare deze is niet biologisch en daarvoor wilde ik toch echt gaan.
Naar wat zoeken kwam ik Premichevre 1 tegen dit komt uit Frankrijk en is wel biologisch kan je mij jouw mening/visie over deze merk geven?!
Zoonlief doet het er overigens er goed op en we voeden hem op aanvraag zoals bij bv.
Premichevre is alleen bij Ekoplaza te koop.
Judith Rolf says
Hoi Katherine,
Lees eerst deze twee uitgebreiden artikels over kunstvoeding, als het je hierna niet lukt om de melk te beoordelen dan mag je mij een bericht sturen. Ik ken het merk niet namelijk en biologisch is geen garantie dat het goed is. Nanny care is in ieder geval goed maar inderdaad niet biologisch qua keurmerk. In ieder geval fijn dat je zoon goed reageert op deze melk.
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=714
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=715
Gezonde groet,
Judith Rolf
dirksmama says
Kunstvoeding op zich is al slecht voor het milieu. Maar Nannycare spent hierbij wel de kroon. Het heeft de grootst mogelijke carbon footprint omdat het helemaal van het andere eind van de aardbol komt.
Het is een zeer onethisch te werk gaand bedrijf, dat zeer regelmatig op grove wijze de WHO-code overtreedt.
Het beste is dit merk volledig te boycotten!
Judith Rolf says
Hallo mama van Dirk,
Dit artikel gaat niet over het milieu het is inderdaad waar dat kunstvoeding hieraan geen positieve bijdrage levert. Kan je wat inhoudelijker ingaan op waarom het bedrijf volgens jou ethisch te werk gaat en hoe ze de WHO code overtreden. Je bericht heeft voor mij nu te weinig inhoud om hier iets mee te kunnen. Qua samenstelling ben ik juist positief over deze geitenmelk kunstvoeding.
Gezonde groet,
Judith Rolf
Judith Rolf says
onethisch bedoel ik natuurlijk in bovenstaand bericht.
Eveline Keijser says
Nu ik mijn 2e kindje weer borstvoeding geef en zij binnenkort naar de creche gaat wil ik haar langzaam laten wennen aan flesvoeding als bijvoeding indien er even niet genoeg gekolfd is bijv. De vorige keer heb ik nannycare gebruikt. Alleen had mijn zoontje een lactose intolerantie bleek. Ik twijfel wat ik mijn dochtertje ga geven. Zelf had ik ook als kind ook een koemelk allergie. Maar het is lastig een baby bij te voeden met lactose vrije melk aangezien ze dan niet lekker vinden vanwege het gebrek aan suiker;)
Hipp lijkt me een prima keuze om te proberen, maar als je maar 1 fles per dag wilt geven voor een periode van 6 maanden heb je aan een pot met 900 gr veelte veel over, zonde!
Judith Rolf says
Hoi Eveline,
Lactose vrije poedermelk adviseer ik alleen te geven wanneer er ook daadwerkelijk een lactose intolerantie is en niet bij een vermoeden. Aan jou de keuze of je voor Nanny Care of Hipp gaat. Nanny care heeft ook een kleiner blik in het assortiment Hipp inderdaad niet, je kan ze natuurlijk mailen of ze ook een kleinere verpakking op de markt kunnen brengen of delen met een andere moeder. Weggooien is inderdaad zonde. Hoe oud is je kindje? Je kan het moment van kunstvoeding prima uitstellen totdat je daadwerkelijk niet genoeg gekolfd hebt. Wennen aan een fles is natuurlijk wel een goed idee voordat ze naar de crèche gaat!
Succes, Judith Rolf
Mohamed Talbi says
Beste Judith,
Ik heb begrepen dat Nanny Care geen toegevoegde DHA en DHA bevat. Klopt dit? Ik wil graag voor geitenmelk gaan maar de twee genoemde stoffen zijn wel cruciaal voor o.a. De hersenontwikkeling van baby’s. Ik hoor graag van je, bedankt!
Met vriendelijke groet,
Mohamed Talbi
Anne says
Ik moet helaas stoppen met borstvoeding. Ik gebruik zelf geen koemelk en mijn oudere diochter had een koemelk allergie en kreeg als baby Pepti.
Mijn zoontje deed het erg goed op borstvoeding; rustig en geen uitslag (zoals mijn dochter met allergie destijds wel had),
Ik ben een beetje huiverig om nu te starten met koemelk kunstvoeding. Hij heeft natuurlijk nog niks via mij meegekregdn, dus ik weet niet hoe hij zal reageren.
Voor de zekerheid toch maar Nannycare of hypo allergeen?
Judith Rolf says
Hoi Anne,
Dat is jammer dat je moet stoppen zeker omdat je zoontje het er erg goed op deed. Heb je over het stoppen met de borstvoeding ook contact gehad met een lactatiekundige of natuurdiëtist gespecialiseerd in borstvoeding?
Voor de zekerheid hypo allergeen raad ik niet aan flesvoeding op basis van geitenmelk is wel een goed idee om te kiezen.
Alle goed!
Judith Rolf
Femke says
Beste Judith,
Mijn zoontje is bijna 6 maanden en de borstvoeding loopt eigenlijk heel goed. Maar wanneer ik begin te werken wil ik de dagvoedingen afbouwen. Ik ben me aan het verdiepen in welk poeder en raak er niet uit..
Ik zie dat je Hipp aanbeveelt maar ik las daarover dat dit net niet goed is door voornamelijk palmolie?
Physiolac is ook een bio merk maar er zit een beetje maltodextrine in een geen toevoegingen (GOS/DHA…).
Wat is jouw opinie over palmolie?
Alvast super bedankt!