Bevallen en fit

bevallen-puur-fit-zwanger-baby

Vol trots presenteerde ik tijdens mijn zwangerschap het e book ‘Vitaal en Gezond Zwanger door de juiste voeding’. Geschreven naar aanleiding van mijn eigen zwangerschap waarbij ik mij topfit voelde. Dit was zo’n fantastische ervaring dat ik mijn kennis graag wil delen met andere zwangere dames. Er is niks mooiers dan vitaal en fit kunnen genieten van het nieuwe leven wat in je buik groeit. Op 15 maart is onze prachtige dochter Lotta geboren. Ik geniet van mijn verlof. Het s’nacht voeden en het geven van borstvoeding kost de nodige energie. Ook nu ervaar ik de voordelen van een optimale voeding. In dit blog geef ik graag wat tips aan nieuwbakken moeders.

Een periode van herstel

9 maanden zouden er nodig zijn om te ontzwangeren. Zwanger zijn, bevallen de kraamtijd en de babytijd zijn allemaal periodes waarin je lichaam aanspraak maakt op je reserve energie. Ik zie het als topsport bedrijven. Topsport vraagt om een aangepast voedingsschema. We leven in een drukke maatschappij waarbij er veel ongezonde keuzes gemaakt kunnen worden. Wil je fit zijn, blijven of worden dan is zeker ook na je zwangerschap de juiste voeding van groot belang.

Placenta capsuleren

Het is mogelijk om je placenta te laten capsuleren. In een speciale oven wordt je placenta gedroogd waarna het tot poeder wordt vermalen. De placenta bevat stamcellen, ijzer, vitamine B6, Vitamine E, oxytocine en hormonen die stress verminderen en borstvoeding bevorderen. Omdat dit niet iedereen aanspreekt raad ik in ieder geval aan ervoor te kiezen om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan ijzer, b vitamine en de juiste eiwitten en vetten voor de aanmaak van hormonen. Suppleren kan ook in de vorm van een goede multivitamine (Vitals of Biovitaal hebben een mooie multi). In alle gevallen blijft de juiste voeding de basis.

B vitamine voor extra energie

B-vitaminen hebben vele functies in het lichaam. Sommige helpen energie vrij te maken uit de voeding zoals vitamine B1 en B2. Vitamine B 5 en foliumzuur helpen bij vermoeidheid. Daarnaast zijn er B-vitaminen die bijdragen aan hersen- en zenuwfuncties, zoals vitamine B6 en B12.

Vitamine B1 komt voor in het zilvervliesje van rijst en andere graansoorten (iets minder in de korrel zelf), bruinbrood, vlees (vooral varkensvlees), zuivelproducten, eidooier, aardappelen, peulvruchten en melk.

Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.

Vitamine B3 komt voor in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, peulvruchten.  Aardappelen bevatten het aminozuur tryptofaan. Met goed gevarieerde voeding kan je voldoende tryptofaan binnen krijgen om in de behoefte aan nicotinezuurequivalenten te voorzien.

Vitamine B5 is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. De beste bronnen zijn lever, nier, eidooier en graanproducten.

Vitamine B6 komt voor in dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Denk aan aardappelen, groenten, volle graanproducten, vlees en melk.

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen. Lever bevat zeer veel vitamine B12. Foliumzuur komt voor in bladgroenten, lever, eieren en ongeraffineerde graanproducten.

Biefstuk eten in je kraambed

Ben je zwanger of geef je borstvoeding dan heb je een grotere kans op gebrek aan ijzer.

Eet regelmatig vlees. Lamsvlees heeft de voorkeur maar ook een goed stuk biefstuk is een prima aanvulling op je ijzervoorraad na een bevalling. Let op de kwaliteit van je vlees.

Daarnaast zijn volkorenbrood en peulvruchten zoals bonen en linzen ook rijk aan ijzer.

Sommige voedingsmiddelen hebben invloed op de opname van ijzer. De opname van ijzer kan bijvoorbeeld verbeteren door het nemen vitamine C bij de maaltijd. De opname van ijzer kan juist slechter worden door het gebruik van melk(-producten) en thee. Besmeer je je boterham met appelstroop drink hier dan een glas vers geperste jus d’orange bij in plaats van een glaasje melk of zwarte thee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.