Zwanger? Als het maar gezond is!

zwanger-gezondheid-judith-rolf-voeding

Hoe gezond ervaar jij jezelf? Je bent zelf verantwoordelijk voor een zo optimaal mogelijke gezondheid. De juiste ‘brandstof voor je motor’ en goed voor jezelf zorgen spelen hierbij een belangrijke rol. Het blijkt dat veel aanstaande moeders en vaders beter voor zichzelf zouden kunnen zorgen. Door hierin je verantwoordelijkheid te nemen vergroot je de kans op een gezond kind. Een zwangerschap kost veel energie. Zwanger zijn kan je vergelijken met topsport bedrijven. Goed voor jezelf zorgen doe je niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf.

Beïnvloed zelf je gezondheid

Iedereen met een kinderwens wil graag een gezond kind. Wanneer ik een workshop geef aan zwangere dames hoor ik van hen vaak de uitspraak: ’als het maar gezond is’. Een logische wens. Gezondheid is een toestand van algeheel welbevinden waarin geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte. Volges Steegers-Theunissen, een professor in de persconceptie epidemiologie, spelen ongezonde voeding en leefstijlfactoren bij ongeveer 80-90% van de gestoorde zwangerschapsuitkomsten een rol.

Het krijgen van een gezond kind is niet alleen een kwestie van geluk. Dit kun je beïnvloeden.

Help! Wat je allemaal wel kan eten.

Het is verbazingwekkend dat slechts 5% van de mensen eet volgens de richtlijn Goede Voeding van het voedingscentrum. Leg de focus op veel groenten en fruit. Kies natuurlijk basisvoedsel. Vindt hierover meer informatie in de blog ‘Help! Wat je allemaal wel kan eten.’

Als natuurdiëtist kan ik mij niet in alle richtlijnen van het voedingscentrum vinden. Zo adviseer ik mijn klanten om light producten te vermijden en stimuleer ik het gebruik van natuurlijke vetten.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan roomboter in plaats van margarine en olijfolie extra vierge in plaats van een bak- en braadproduct gemaakt door de industrie.

Ook op andere vlakken bevalt er nog een hoop winst te behalen. Ongeveer 40% van de zwangere dames is te zwaar. 7,6 % van de zwangeren rookt nog steeds tijdens de zwangerschap en 50% van de zwangeren drinkt nog alcoholische dranken. Stoppen met roken is altijd een verstandig besluit en zeker wanneer je zwanger bent.

Gebruik van voldoende water en kruidenthee is ideaal om jezelf van voldoende vocht te voorzien.

Wanneer je hier actief veranderingen in aanbrengt komt dit jullie gezondheid ten goede.

Zwanger? Als het maar gezond is

Wanneer je zwanger bent vraagt je lichaam meer energie. Energie in de vorm van eiwitten, noodzakelijke vetzuren en diverse vitaminen en mineralen.

Tekorten aan vitamine B6, B12, foliumzuur, selenium, ijzer,  jodium en zink worden in relatie gebracht met zwangerschapsproblemen. Problemen bij eventuele tekorten kunnen zowel bij moeder en kind plaatsvinden.

Gelukkig kun je je voeding hierop aanpassen. Denk aan vette vis, eieren (hard gekookt) en roomboter voor extra vitamine D. En zodra het weer mogelijk is genieten van de eerste zonnestralen! Lees ook ‘Vitamine D in het zonlicht.’

B vitaminen vindt je voornamelijk in vlees, granen, peulvruchten en noten. Kies voor gevogelte of lamsvlees en eet je vlees voldoende gaar gebakken wanneer je zwanger bent.

IJzer haal je uit peulvruchten, noten, zaden, volle graanproducten, groenen groenten en gedroogde zuidvruchten zoals abrikozen, vijgen of rozijnen.

Jodium zit in gezouten brood met jodium maar ook in zeewier en vis.

Selenium zit in volle graanproducten, ui, knoflook, paranoten, ei een zeevis. Wanneer je 3 paranoten per dag eet dan krijg je voldoende selenium binnen.

Tijd van aanleg en groei 

zwanger-gezondheid-judith-rolf-voeding

In 9 maanden groeit een eicel uit tot een mens. Het aanleggen van alle organen, systemen en de groei staan centraal. In de baarmoeder wordt het ongeboren kind al voorgeprogrammeerd voor de rest van zijn of haar leven. Zorg er met de juiste voeding voor dat je je kind een zo goed mogelijke start geeft.

Ik adviseer je graag hoe je energiek zwanger kunt zijn en kwaaltjes voorkomt.

Binnenkort verschijnt mijn E book ‘Zwanger en fit’. Kan je niet wachten? Neem gerust contact op met een gespecialiseerde natuurdiëtist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.