Alternatief voor beschuit met muisjes

15 maart is alweer de datum waarop ik uitgerekend ben. Ik geniet nog volop van het zwanger zijn. Het blijft heel bijzonder om ons wondertje te voelen bewegen in mijn buik. Het is gezellig zo samen en heerlijk om nog even mijn handen vrij te hebben voor werk. Omdat ik mijzelf fit en energiek voel dankzij de juiste voeding en levensstijl werk ik nog even door zolang als dat kan. Wat zal ik straks als moeder en natuurdiëtist aan mijn kraambezoek serveren bij de thee? De traditionele beschuit met muisjes of toch een gezond alternatief?

Beschuit en roze muisjes…

Het trakteren van beschuit met muisjes is een traditie na de geboorte. Het is jammer dat muisjes vooral uit suiker, tarwezetmeel, glucosetroop, glansmiddel en kleurstof bestaan. Anijszaad is ook een belangrijk ingrediënt. Anijszaad is voor mij het enige ingrediënt waar ik enthousiast van wordt.

Een biologische volkoren beschuit bevat ongeveer 81% vol­ko­ren tar­we­meel, glu­co­se­stroop, gist, riet­sui­ker, ei, zout, plant­aar­di­ge olie en de emul­ga­tor, so­ja­le­ci­thi­ne. Ik adviseer regelmatig aan mijn klanten om minder of helemaal geen tarwe te eten. Tarwe is voor veel mensen zwaarder om te verteren dan een ander graan. Spelt kan een goed alternatief zijn. Ook een spelt-beschuit bevat suiker.

Glucosestroop wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt om de textuur van een product zachter te maken. Het vergroot het volume. Daarnaast voorkomt het kristalliseren van suiker en is het een zoete smaakmaker.

Wanneer je fit bent kan je natuurlijk best een keer een uitzondering maken. Maar aangezien ik behoorlijk wat kraambezoek verwacht vind ik het leuk om een goed alternatief te bieden.

Het besmeren van beschuit met roomboter is een goede keuze. Roomboter is een natuurlijk vet. Roomboter heeft een fantastische romige smaak.

Roomboter

Roomboter is dus een natuurlijk product. Nauwelijks bewerkt, alleen gepasteuriseerd en dat is verplicht door de warenwet. Verhitting dood namelijk de meeste micro-organismen. Helaas heeft ‘echte boter’ in Nederland een slechte naam gekregen. Dit komt niet alleen door de prijs, maar ook door het cholesterol dat roomboter bevat. Deze slechte naam is niet terecht. Roomboter bevat behalve cholesterol een stofje (lecithine) dat er voor zorgt dat de cholesterol niet neerslaat in onze aderen en dus niet schadelijk meer is.

Roomboter bevat van nature de voor ons lichaam belangrijke in vet oplosbare vitamine A, D en vitamine E. Je kunt zonder schuldgevoel genieten van roomboter. Biologische roomboter van graskoeien is hierbij de beste keus.

Het alternatief

Na flink brainstormen heb ik een eventueel alternatief bedacht. Dit is een spelt matze besmeert met anijs/kokossuiker roomboter. Bestrooid met rozenblaadjes.

Het recept voor anijsboter is simpel. Vermeng 1 pakje roomboter naar smaak met anijszaadjes en fijne kokosbloesem- poedersuiker.

Kokosbloesem- suiker is door de Voedsel- en Landbouw Organisatie FAO uitgroepen tot meest duurzame suiker. Daarnaast heeft de suiker naast de zoete smaak een zachte karamelsmaak. Suiker in alle vormen is en blijft een uitzonderingsproduct. Het is wel een voordeel dat kokossuiker je bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen dan de meeste suikers.

Bewaar de anijsboter op kamertemperatuur. Zo is het makkelijk smeerbaar als het kraambezoek op de thee komt. Bestrooi het geheel met rozenblaadjes. Zeer toepasselijk in het geval van een meisje. Feestelijk, mooi en lekker.

roomboter-judith-rolf-puur-en-fit

Roomboter van De Sophiahove in Warmond

Eén ding is zeker. Ik ga gebruik maken van de boeren roomboter van de Sophiahove in Warmond. Deze boter is gemaakt van rauwe melk. Daarom heb ik deze tijdens mijn zwangerschap vervangen voor een biologische gras roomboter uit de supermarkt. Ondanks dat dit een prima alternatief is kan het niet tippen aan de heerlijke smaak van de roomboter vers van de boerderij bij mij om de hoek.

De Sophiahoeve laat de melk nog op een natuurlijke wijze opromen. Waarna ze de room er handmatig afscheppen. De room word aangezuurd met een paar liter karnemelk van hun eigen boerderij. Na 24 tot 36 uur wordt de room “dik”. Tijdens dit proces wordt melkzuur gevormd, dit zorgt voor de karakteristieke smaak van de boter. Vervolgens wordt er gekarnd. Hierbij komt de karnemelk vrij. Daarna wordt de boter gewassen, gekneed en eventueel gezout.

Het resultaat is een prachtig gezond natuurproduct. Ik wist het allang, maar ik las op hun website dat ze in 2014 zelfs gekozen zijn tot de lekkerste boter van Nederland.

vitaal-en-gezond-zwanger-ebook

Win, win win!

Frambozen haver muffins zijn ook nog een alternatief wat ik in gedachten heb. Mooi roze van kleur en zeer makkelijk om te maken. Frambozen, haver, kokosbloem, ei, kokosolie extra vierge, vormpjes en een oven. Ik zal binnenkort het recept met jullie delen bij Puur & Fit!

Wij zijn benieuwd of jij ook vol leuke ideeën zit die je met ons wilt delen. Natuurlijk wordt het beloond als je meedenkt. Mijn e-book ‘Vitaal en Gezond Zwanger‘ is uit! Onder de alternatieven voor de traditionele ‘beschuit met muisjes’ zal Puur & Fit een keuze maken welke het meest origineel, lekker en gezond zijn.

Beschrijf jouw alternatief hieronder in een reactie. Ben jij  de winnaar dan krijg je het e-book (o.a. inclusief 30 recepten)!

Lees hier meer over het ebook ‘Vitaal en Gezond Zwanger‘ en laat hieronder jouw alternatief voor beschuit met muisjes achter.

Comments

  1. Anita Heerkens says

    Wat een lekker en goed idee. Ga ik zeker onthouden voor een volgende keer.
    Ik denk ook aan een kwarktaart. Een met blauwebessen voor een jongen of een met frambozen voor een meisje. De bodem van suikervrije speltkoekjes (van bijvoorbeeld Kentalis) met roomboter en een klein beetje water. Het fruit pureren en een gedeelte verwarmen voor gelatine of agar agar, slagroom kloppen en mengen met kwark en fruit, proeven of er nog iets van kokosbloesemsuiker of honing door moet, en laten opstijven in de koelkast. Versieren met bessen, aardbeien, mango of een andere lekere vrucht.