Zwanger? Wat je allemaal wel kan eten!

Zwanger eten tips

Onderzoek toont aan dat een gezonde eet- en leefstijl een belangrijke rol speelt bij zowel de conceptie, zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. Wanneer je bij een zwangerschapswens of zwangerschap op zoek gaat naar voedingsadviezen kom je vooral tegen wat je allemaal niet mag eten. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten. Daarnaast is het van groot belang dat je de focus legt op wat je allemaal wel mag eten!

Nu ik op dit moment zelf hoog zwanger ben is het nog leuker om zwangere dames te mogen adviseren. Ik ervaar hoe fijn het is om fit en zwanger te zijn. Dit gun ik iedere zwangere vrouw!

Zwangerschapskwaaltjes

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik niet goed genoeg voor mijzelf gezorgd. Ik maakte weinig tijd vrij voor mijn zwangerschap. Studie en werk stonden op nummer 1. Ik had veel last van snack- en snaaibehoeftes. Hier was ik voor mijn zwangerschap totaal niet mee bekend. Bodemdrift bij een zak chips en elke croissant en taart lachte mij toe. Verder was ik misselijk en heel erg moe. Ik dacht dat dit soort typische zwangerschapskaaltjes er nu eenmaal bij hoorde. Nu weet ik beter. Met de juiste voeding kan je veel kwaaltjes voorkomen.

Een mooi avontuur

Zowel de periode van de wens als het beleven van een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Het feit dat je een nieuw leven mag maken schept een grote verantwoordelijkheid. Des te fitter je aan het avontuur begint des te groter is de kans dat je moeder wordt van een gezond kind.

zwangerschap tips

Slik minimaal 400 microgram foliumzuur

Veel vrouwen weten dat het belangrijk is om foliumzuur te slikken wanneer je zwanger wilt worden. Dit voorkomt onder andere een open ruggetje. Ondanks dit advies zijn er helaas nog altijd een groot deel vrouwen wat geen foliumzuur slikt.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt tot aan de bevalling raad ik aan om minimaal 400 microgram foliumzuur te slikken. Het liefst ook in een actieve vorm, zoals 5-methyl-Tetrahydrofolaat/5-MTHF.

De link tussen de juiste voeding en suppletie op maat en een zo optimaal mogelijke gezondheid wordt wat mij betreft door veel mensen onderschat.

Zwanger? Wat je allemaal wel kan eten!

Leg de focus in eerste instantie op een goede basisvoeding. Denk aan hierbij aan het gebruik van voldoende groenten en fruit. Voeg groenten niet alleen toe aan je diner. Je ontbijt kan bestaan uit een avocado, een omelet met paddestoelen of een smoothie met boerenkool of spinazie. Voeg kiemgroenten of tomaten toe aan je hartig belegde boterham. Gegrilde groenten met een zelfgemaakte dip-saus zijn heerlijk bij een borrel-moment.

Eet volop seizoensfruit. Het liefst met schil zodat je gebruik maakt van extra vezels.

Obstipatie is een veel voorkomende klacht tijdens zwangerschap. Gebruik minimaal 2 stuks fruit per dag en combineer deze met ongebrande en ontzoute noten. De juiste combinatie van koolhydraatrijk fruit met eiwit- en vetrijke noten geven je gaan je extra energie.

Hele granen zoals zilvervliesrijst, volkoren basmati-rijst, rogge, gierst, haver, spelt en quinoa zijn fantastisch. De B vitaminen hierin geven je extra energie. Met hele granen kom je gemakkelijker aan extra vezels die je stoelgang gunstig beïnvloeden.

Peulvruchten zijn eiwitrijk en onder andere noodzakelijk voor gezonde groei. Niet alleen de bekende bruine boon maar ook de zwarte-, aduki-, of kidneyboon. Erwten en linzen behoren ook tot de peulvruchten.

Maak je eten op smaak met verse kruiden en specerijen. Voorkom gebruik van kant- en klaar-producten. Kook zelf en ontdek hoe je je eten nog lekkerder kan maken.

 

Kruiden zwanger

De juiste vetten

Vetten spelen een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties. Celwanden zijn opgebouwd uit noodzakelijke vetzuren welke de communicatie verzorgen in je lichaam. Essentiële (noodzakelijke) vetzuren krijg je binnen via de juiste voeding. Eet daarom minimaal twee keer per week vette vis. Denk hierbij aan wilde zalm, makreel (geen konings makreel wanneer je zwanger bent), sardientjes en haring.

Kies daarnaast voor koudgeperste oliesoorten zoals olijfolie extra vierge, hennepzaadolie, walnootolie of lijnzaadolie. Olijfolie extra vierge kan je verhitten. De andere beschreven oliesoorten gebruik je enkel in koud vorm. Om extra goede vetten binnen te krijgen is het aan te raden om dagelijks een eetlepel olie door je pap, over je salade of door je avondmaaltijd te doen. Een omega 3,6, of 9 olie is een ideale mix om regelmatig te gebruiken.

Neem dagelijks minimaal 2 eetlepels noten, zaden of pitjes. Deze zitten bomvol goede vetten. Denk hierbij aan walnoten, cashewnoten, paranoten (maximaal 4 per dag in verband met het hoge selenium gehalte), amandelen, hazelnoten. Pijnboompitjes, zonnebloempotjes, pompoentjes, chiazaad, hennepzaad en sesamzaadjes zijn ook goed om regelmatig te verwerken door en bij je gerechten.

Wees niet bang voor vetten! Goede vetten maken niet dik en verhogen je cholesterol niet. Goede vetten vergroten juist de kans op een intelligent kind aangezien deze van groot belang zijn voor het functioneren van je hersenen.

E book zwanger en fit

Binnenkort kan je meer over dit onderwerp te weten komen door het e book Zwanger & Fit te bestellen via de Puur & Fit Academie.

Nog even geduld. We houden je op de hoogte!