Alles over Aleppo zeep

aleppo zeep

Aleppo zeep, een van de oudste, ambachtelijke, wonderlijkste zepen onder de natuurlijke zepen.

Wat is Aleppo zeep?

Aleppo zeep is een 100% plantaardige zeep op basis van olijfolie en laurierbesolie. De laurierbesolie is verantwoordelijk voor de kenmerkende geur van Aleppo zeep maar ook om haar krachtige eigenschappen. Aleppo zeep is puur, ongeparfumeerd, bestaat uit slechts 3 ingrediënten en is zelfs geschikt voor de meest droge, gevoelige of allergische huid. Aleppo zeep bevat geen chemische toevoegingen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

De verhouding laurierbesolie en olijfolie

Aleppo zeep bestaat uit biologische olijfolie en biologische laurierbesolie in verschillende verhoudingen. Vaak staat er een percentage op de zeep, dat is het percentage laurierbesolie. Aleppo zeep 40% bestaat dus voor 40% uit laurierbesolie. Aleppo zeep bestaat in de regel uit 5% tot 40% biologische laurierbesolie, de rest is biologische olijfolie.

Hoe meer laurierbesolie, hoe duurder de zeep wordt. Dat is niet zo vreemd, want biologische laurierbesolie is veel duurder dan biologische olijfolie (ongeveer tienmaal duurder). De zeep dankt overigens ook haar kracht aan de laurierbesolie, daarover later meer.

Waar komt Aleppo zeep vandaan?

Gelet op de naam valt er niet meer zoveel te raden: Aleppo zeep komt uit het noordwesten van Syrië, uit de stad Aleppo en omgeving. Het is niet exact bekend hoe lang deze zeep al gemaakt wordt, maar het is in elk geval meer dan 4.000 jaar, en al die jaren op dezelfde manier.

In de twaalfde eeuw is de Aleppo zeep in Marseille terechtgekomen. In die periode was er toen al een levendige zeep industrie, waar de bekende Marseille zeep is ontstaan. Marseille zeep is pure olijfoliezeep, dus zonder toevoeging van laurierbesolie. Je kan je voorstellen dat de komst van Aleppo zeep naar Marseille ook daar het begin werd van iets nieuws.

Hoe wordt deze bijzondere zeep gemaakt?

Ieder jaar in oktober of november (afhankelijk van het weer) worden de olijfolie en de laurierbesolie geëxtraheerd en wordt de zeep gemaakt.

Aleppo zeep wordt in al die duizenden jaren op dezelfde, traditionele en ambachtelijke manier gemaakt. Elke familie gebruikt traditiegetrouw zijn eigen recept en een net iets eigen productiemethode. Maar de basis is altijd hetzelfde:

Biologische olijfolie wordt in een grote, traditionele verzepingsbak gegoten, samen met water en soda. Zo kan de olie langzaam verzepen. De laurierbesolie wordt pas aan het einde van het kookproces toegevoegd. Hiermee wordt de zeep verrijkt met veel werkzame bestanddelen zoals essentiële vetzuren, antioxidanten en vitaminen.

De warme, vloeibare zeep wordt in grote, platte bakken gegoten, maar ook vaak gewoon over de fabrieksvloer. Als de zeep nagenoeg is afgekoeld wordt deze gestempeld met het logo van de zeepmaker. Als de zeep helemaal is afgekoeld worden de zepen met de hand gesneden. Vervolgens worden de blokken opgestapeld en tenslotte wordt de zeep maar liefst 9 maanden gedroogd.

Tijdens het drogen krijgt de buitenkant van de zeep een bruine kleur, maar de binnenkant blijft diepgroen. Dat is het kenmerkende uiterlijk van Aleppo zeep. Wist je trouwens dat de zeep heel veel vocht verliest tijdens dit drogingsproces? Ongeveer 1/3 gaat verloren, dus als je een blok koopt van 200 gram, dan was het oorspronkelijke gewicht 300 gram.

De werking van Aleppo zeep

Aleppo zeep is een combinatie van twee goede werelden: de zachtheid van olijfolie en de bijzondere geur van laurier.

Aleppo zeep is mild, hydraterend en zo zacht, dat deze geschikt is voor volwassenen, maar ook voor kleine kinderen, baby’s en huisdieren. De zeep verfrist de huid maar droogt de huid niet uit, het reinigt je huid effectief en maakt je huid zacht en soepel.

Laurierbesolie wordt mooie eigenschappen aangerekend: bacteriedodend, schimmeldodend en antiviraal. Dat zijn precies de redenen waarom de zeep veel gebruikt wordt bij acné, psoriasis, een vette huid, mycose en algemene onzuiverheden.

De zeep wordt gebruikt voor het gezicht, het lichaam maar ook voor de haren en de hoofdhuid. Zo zacht, dat de zeep ook geschikt is voor dagelijks gebruik, zelfs als je huid heel gevoelig is.

Aleppo zeep is 100% natuurlijk en ook volledig biologische afbreekbaar. Belast het milieu dus niet waar de reguliere zepen dat wel doen.

Toepassingen van deze heilzame zeep

Aleppo zeep is met recht een multifunctionele zeep. Bovenal is de zeep zeer geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde en allergische huid, voor volwassenen, kinderen en baby’s. Hoe hoger het percentage, hoe meer geschikt voor de gevoelige huid of huid met aandoeningen.

Het is niet voor niets dat probleemhuiden zoals eczeem, psoriasis en onrustige huiden baat hebben bij deze zeep. De zeep verzorgt, voedt, hydrateert en kalmeert, maar koelt de huid bijvoorbeeld ook na een zonnebad. Heb je last van een probleemhuid, kies dan voor een hoog percentage laurierbesolie. Wanneer je huid erg onrustig is, zoals uitslag of eczeem, dan is 40% laurierbesolie de beste keuze.

Je kan Aleppo zeep voor ontzettend veel dingen gebruiken:

  • Gezicht: voor een milde reiniging van je gezicht, het houdt je huid zacht en soepel. Het helpt bij puistjes en onzuiverheden, vanwege de zuiverende werking. Heb je last van onzuiverheden, gebruik de zeep dan regelmatig. De zeep zuivert tot diep in de poriën, waardoor nieuwe vervuiling minder een kans krijgt en je poriën minder snel verstopt raken.
  • Lichaam: voor een milde reiniging voor je hele lichaam. De zeep voedt en hydrateert je huid en werkt heilzaam bij probleemhuiden zoals acné, eczeem, psoriasis en uitslag. Het vertraagt ook de huidveroudering. Rijk aan het prachtige antioxidant vitamine E, werkt antibacterieel en antiviraal. Het helpt bij een droge en schrale huid.
  • Haar: zeer geschikt om er (dagelijks) je haar mee te wassen. Het versterkt je hoofdhuid, helpt tegen schilfertjes en helpt roos te voorkomen. Veel shampoos bevatten synthetische toevoegingen die je haar droog maken en op termijn je hoofdhuid kunnen irriteren. Gebruik het stuk zeep over natte haren en zeep de haren in. Masseer de hoofdhuid goed en spoel zorgvuldig uit. Als je voor het eerst met deze zeep je haar wast, dan lijkt je haar wat stijf aan te voelen. Je haar zal echt moeten wennen aan een 100% natuurlijke shampoo. Geef het 3 tot 4 weken een kans en je zal een ongekend verschil ervaren.
  • Scheerzeep: als scheerzeep is Aleppo zeep echt perfect. Zacht door de olijfolie maar antiseptisch door de laurierbesolie. Ook geschikt voor de gevoelige huid.
  • Tandpasta: je verwacht het wellicht niet en het idee spreekt misschien ook niet direct aan, maar deze zeep is reinigend en antibacterieel tegelijk. Heb je last van je tandvlees, probeer het eens enkele dagen.
  • Huishoudzeep: deze zeep is geschikt als huishoudzeep, zoals voor het wassen van kleding maar ook voor het verwijderen van vlekken. Vergelijk het met groene zeep. Voor kwetsbare materialen is deze zeep voldoende zacht. Ook goed voor het wassen van wol.
  • Bij insectenbeten: wrijf de gestoken huid in met een stuk bijna droge zeep.

De zeep kan je lang bewaren. Naarmate de zeep ouder wordt, wordt de concentratie van werkzame bestanddelen alleen maar hoger. Dat komt doordat het nog aanwezige water over de jaren heen verder verdampt. Heb je dus wat meer Aleppo zeep ingekocht dan nodig, dat geeft helemaal niets, de werking wordt eerder beter dan slechter als de zeep iets ouder wordt.

Wat zit er precies in Aleppo zeep?

De traditionele Aleppo zeep bestaat uit heel weinig ingrediënten: olijfolie, laurierbesolie in wisselende percentages, water en soda voor het verzepen van de oliën, ook zuivere glycerine kan eraan worden toegevoegd.

Natuurlijk bestaan er diverse Aleppo zepen met andere toevoegingen. Soms worden er parfums of etherische oliën aan toegevoegd voor de geur (niet iedereen houdt van de geur van laurier) maar pure geurstoffen doen zelf niets voor de werking van de zeep. Ook kunnen er andere werkzame stoffen als klei worden toegevoegd, bijvoorbeeld voor een ontgiftende werking of de scrub eigenschappen van klei. De werking van de zeep is dan een combinatie van werkzame bestanddelen.

Hoe weet je of je Aleppo zeep echt is?

Aleppo zeep is ongekend populair dus deze wordt ook veelvuldig gekopieerd. Maar, hoe herken je dat als zeepleek? Ik geef je enkele tips waar je op kan letten:

  • de zeep is bruin van buiten en diepgroen van binnen
  • de zeep is onregelmatig van vorm, dat komt door de ambachtelijke productie en door het ongelijkmatig indrogen (het verdampen van water)
  • de onmiskenbare geur van laurier moet je zeker herkennen
  • er staat een stempel op van de zeepmaker
  • de ingrediënten zijn olijfolie, laurierbesolie, sodium hydroxide (ofwel soda) en water
  • de zeep hoort nauwelijks te schuimen
  • de zeep drijft in het water
  • de prijs kan onmogelijk laag zijn

Aleppo zeep kopen

Wij zijn fan van de Aleppo zeep van Najel, ken je deze al? We hebben de traditionele zepen op voorraad, enkele zepen met mooie aanvullende ingrediënten zoals rode klei, maar ook een heerlijke vloeibare zeep.

Als je Aleppo zeep wil kopen, kijk dan meteen op het assortimentoverzicht van Najel Aleppo zeep.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.