Vitamine E kan veroudering vertragen

Onderzoekers zijn steeds meer geïnteresseerd in vitamine E. Ze zien in deze vitamine de potentie om veroudering te vertragen. Vitamine E wordt inmiddels al vaak de “anti-aging vitamine” genoemd. In deze blog vat ik alle feiten over deze belangrijke vitamine samen.

Deze vitamine komt in acht vormen voor: vier tocoferolen (Alpha, Beta, Gamma en Delta) en vier tocotriënolen, met dezelfde vier namen. Alfa-tocoferol wordt het best door cellen opgenomen en wordt daarom tot op heden beschouwd als de belangrijkste vorm van vitamine E.

Vitamine E is een antioxidant

Wat betekent dat? Antioxidanten zijn verantwoordelijk voor het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan DNA, RNA en eiwitten beschadigen, wat bijdraagt aan het ontstaan van ziektes. Dagelijkse inname van vitamine E uit je voeding is een noodzakelijke voorwaarde voor een optimale werking van het antioxidantensysteem. Wil je meer weten over hoe het antioxidantensysteem werkt, lees dan deze blog.

Deze vitamine kan leeftijdsgebonden maculadegeneratie voorkomen

De macula is het deel van het netvlies met een diameter van enkele millimeters dat verantwoordelijk is voor de gezichtsscherpte. We hebben bijvoorbeeld een gezonde macula nodig om te kunnen lezen, autorijden, details van objecten bekijken en meer. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een dystrofie die optreedt in het midden van de macula.

Laboratoriumstudies, dierstudies en epidemiologische studies tonen aan dat specifieke bioactieve stoffen een profylactisch effect kunnen hebben op de macula van het oog. Wetenschappers wijzen erop dat regelmatige inname van vitamine E noodzakelijk is voor een gezonde macula. Zo liet een grootschalig onderzoek naar LMD zien dat het risico op LMD met maar liefst 82% werd verminderd bij mensen met een hoog vitamine E-gehalte in het bloed vergeleken met mensen met een laag niveau van deze vitamine.

Belangrijke vitamine in verzorgingsproducten

Het vitamine E is nodig om een goede huidgezondheid te behouden. Zonder adequate opslag van vitamine E versnelt de huidveroudering.

Bovendien wordt vitamine E goed opgenomen door de huid. Daarom wordt het vaak gebruikt in bijvoorbeeld gezichtscrèmes. Hoewel moleculen in de vitamine E-familie licht in het UVB-spectrum kunnen absorberen, wordt de “zonnebrand” activiteit van vitamine E als beperkt beschouwd omdat het geen UVA-licht of licht in hogere golflengten van het UVB-spectrum kan absorberen. De primaire rol van vitamine E als ingrediënt in cosmetica is antioxidant. Dat betekent dat vitamine E de schade van de UV-straling kan beperken. Het effect wordt sterker als het samen met vitamine C wordt gebruikt.

De invloed op een andere vorm van aging: dementie

De uitkomsten van wetenschappelijke studies naar het effect van vitamine E op neurologische schade (en dus ook dementie) zijn niet consistent. De wetenschappers zijn het wel met elkaar eens dat meer onderzoek nodig is. Maar dat zeggen ze natuurlijk altijd. Ze hebben wel een verband gevonden tussen de inname van vitamine E en het risico om cognitief achteruit te gaan. Als je voldoende vitamine E via voeding inneemt, dan is de kans namelijk significant lager dat je dement wordt. Maar nogmaals, er is meer onderzoek nodig en de wetenschappers zijn voorzichtig met het maken van grote gezondheidsclaims.

Hoeveel vitamine E hebben we dagelijks nodig?

In Nederland is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine E. De adequate inname wordt geacht in het bereik van 11 mg (volwassenen vrouwen) – tot 13 mg (volwassenen mannen) per dag te liggen.

Op het etiket van supplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden (IE of IU); hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram vitamine E.

Vitamine E-tekorten komen niet vaak voor. Alleen bij stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

De beste bronnen van vitamine E

Een eetlepel tarwekiemolie (15 ml) bevat 18 mg vitamine E. Tarwekiemolie is echt de beste bron van deze vitamine. Andere goede bronnen van vitamine E zijn:

  • Zonnebloemolie (9.5 mg per eetlepel),
  • Zonnebloempitten (9.5 mg per 25 g),
  • Amandelen (7 mg per 25 g),
  • Hazelnootolie (6.5 mg per eetlepel).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.