Boekweitflakes, een aanrader!

Het gebeurt niet vaak, maar soms kom ik echt zo’n product tegen, waar zelfs ik even van onder de indruk ben. Boekweitflakes: hierbij gebeurde mij dit onlangs weer eens na een lange tijd. Ik kwam in mijn biowinkel boekweit flakes tegen. Het zal vast al een hele poos in het schap hebben gelegen, maar de winkel vond waarschijnlijk ook dat het hoog tijd werd om de spotlights er eens op te gaan zetten. De flakes hadden een prominente plek gekregen bij de kassa op ooghoogte, waar je het gewoonweg niet kon missen. Ik miste het daarom dit keer ook niet en ik was, na de verpakking wat besnuffeld te hebben, overtuigd genoeg om de zak op de band te leggen bij mijn andere boodschappen. Thuis ben ik meteen in de zak gedoken.

Wat zijn boekweit flakes?

Nu hoef ik jou vast niet uit te leggen wat flakes zijn en je zult vast wel eens hebben gehoord van het graan boekweit. 1+ 1 maakt inderdaad boekweit-flakes. ? Flakes zijn ook wel samengeperste vlokken, die uit allerlei ingrediënten kunnen bestaan. Cornflakes zijn de bekendste flakes en deze zijn anno 2020 nog steeds één van de meest gegeten ontbijtgranen. De meeste flakes bestaan uit een bepaalde graansoort, waar zout en suiker aan worden toegevoegd. De meeste ontbijtgranen bevatten ook toegevoegde synthetische vitaminen en vezels. Je snapt dat zo’n flake er niet gezonder op wordt, vast iets lekkerder, maar niet gezonder. Vrijwel alle ontbijtgranen zijn daarom nooit zo’n gezond idee. Ook de bekende cornflakes, die gezond lijken omdat ze lijken te bestaan uit “gezonde” maïs, zijn kleine suiker- en zoutbommetjes. ?

Bestaan er gezonde (boekweit)flakes?

Flakes zijn daarom nooit echt onder het kopje “gezond” te plaatsen. Maar…. we vinden het allemaal wel ontzettend lekker. Omdat de voedselindustrie het een gezond en verantwoord imago geeft, kopen we maar wat graag flakes als gezond ontbijtgedrag. Maar het feit bij de meeste flakes….. je snoept in plaats van dat je je lijf in de vroege morgen de juiste voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om jou op te starten. ?

Eigenlijk bestaan er geen echt gezonde flakes. Tot nu, lijkt het. Ik lijk nu toch een echt gezonde flake te zijn tegengekomen. Het merk is mij niet onbekend, het merk YOUR ORGANIC NATURE vult aardig wat schappen in mijn favoriete biowinkel, met name granen.

Zoals je hierboven kunt zien, bevatten boekweitflakes enkel biologische boekweit. Dit maakt de flakes 100% suikervrij en bovendien laag in verzadigde vetzuren. Maar kijk eens naar het vezelgehalte per 100 gram: dat is echt uitzonderlijk, zo’n 10 gram! Deze vezels zijn allemaal uit natuurlijke bron, daar kan je lichaam echt wat mee. Het eiwitgehalte is ook behoorlijk (8 gram/100 gram) wat deze flakes interessant maakt voor vegetariërs en veganisten. Ik ben zeer onder de indruk van deze voedingswaarden, deze flakes geven je pas écht wat je nodig hebt in de morgen. 

Boekweitflakes van Your Organic Nature in een plasticvrije verpakking

Waar ik ook erg vrolijk van word, is de verpakking. Deze is 100% plasticvrij. Een verademing in de plastic zee van de supermarkt. Gelukkig gaan steeds meer fabrikanten “mee” om de golf aan protest tegen al dat plastic tegemoet te komen. Voor een deel zijn het nobele doelen van de fabrikant en voor een deel worden ze gedwongen doordat wetten en regels rondom verpakkingen steeds meer worden aangepakt. Al met al is dit nog een lange weg. Gek genoeg hebben de biologische fabrikanten vaak al jarenlang plasticvrije verpakkingen of hebben milieuvriendelijke en recyclebare verpakkingen.

Hoe gebruik je boekweitflakes?

Flakes zijn verrukkelijk door de kwark / yoghurt of met melk, maar je kunt er nog veel meer mee:

  • als knabbeltje. Ze zijn heerlijk en gezond om tussendoor ter vervanging voor chips en andere zoutjes
  • als “paneermiddel” om veel een krokante korst te geven ( zie verderop)
  • over taart / cake, ter garnering
  • door zelfgemaakte muesli / cruesli / granola
  • door noten / zaden / pitten, om als mix te genieten
  • als krokantje door je eigengemaakte reepjes

Okay, tot zover erg goede papieren toe te schrijven aan deze boekweitflakes. Maar het is ook belangrijk dat ze een beetje smaken. Zeker als ontbijtje kunnen smaken behoorlijk binnenkomen. Met de smaak van deze flakes zit het wel goed. Ik heb ze door mijn rauw-melkse-kefir-hangop geroerd, wat echt ontzettend smakelijk was. Ik heb ze ook uit het vuistje geknabbeld, ze zijn uitstekend als gezond knabbeltje tussendoor. Ze hebben een heerlijke smaak. Ze zijn extreem knapperig en krokant. Ik vind het knap gedaan. Ze hebben wellicht een beetje een onbestendige kleur, maar daar moet je je niet door laten misleiden. De kleur verklapt dat er echt geen andere meuk in zit, het is echt de bekende boekweit-kleur. Uiteraard ben ik meteen aan de slag gegaan om het ook bij Puur & Fit verkrijgbaar te maken. Je kunt ze inmiddels online bestellen! Klik hier door naar de Your Organic Nature boekweit flakes.

Boekweitflakes

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.