Voedselverspilling tegengaan

We worden ons steeds bewuster van hoe belangrijk het is om duurzaam te consumeren. Het houdt onder andere in dat je jouw eigen verspilling van goederen beperkt. In dit artikel geef ik praktische tips hoe je thuis voedselverspilling kan minderen.

Feiten over wereldwijde voedselverspilling

Belangrijkste feiten over voedselverlies en -verspilling volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO):

  • Ongeveer een derde van het voedsel in de wereld wordt weggegooid. Dat is ongeveer 1,3 miljard ton voedsel per jaar.
  • Geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden verspillen ongeveer dezelfde hoeveelheid voedsel: respectievelijk 670 en 630 miljoen ton per jaar.
  • De meest verspilde voedselcategorieën zijn groenten en fruit.
  • De voedselverspilling door consumenten per hoofd van de bevolking bedraagt ​​95-115 kg per jaar in Europa en Noord-Amerika, terwijl consumenten in Afrika bezuiden de Sahara en Zuid- en Zuidoost-Azië slechts 6-11 kg per jaar verspillen.
  • Op winkelniveau gaat er veel voedsel verloren omdat het er aan de buitenkant niet perfect uitziet. Dit geldt vooral voor groenten en fruit. Fruit met kleine uiterlijke gebreken wordt niet zo makkelijk gekocht als fruit met een aantrekkelijke kleur en vorm.
  • Voedselverlies is een belangrijke oorzaak van de verspilling van onder andere water, land, energie, arbeid en kapitaal. Bovendien leidt overproductie van voedsel onnodig tot uitstoot van broeikasgassen. En het is bekend dat dit bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde.
  • Over het algemeen is de landbouw verantwoordelijk voor een vijfde tot een kwart van alle uitstoot van broeikasgassen in de wereld. Volgens schattingen van de FAO is verspild voedsel verantwoordelijk voor 4,4 gigaton koolstofdioxide per jaar. Dit is meer dan de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van India en bijna net zoveel als de uitstoot van broeikasgassen door het wegvervoer over de hele wereld.
  • Voedsel dat momenteel in Europa wordt verspild, zou 200 miljoen mensen kunnen voeden.
  • Zelfs als slechts 25% van al het verspilde voedsel zou worden bespaard, zou dat genoeg zijn om 870 miljoen uitgehongerde mensen te voeden. Op het moment van schrijven lijden 820 miljoen mensen honger.
  • Om het voedsel te produceren dat wordt weggegooid, wordt jaarlijks ongeveer 14 miljoen vierkante kilometer landbouwgrond gebruikt. Dit is ongeveer het totale oppervlak van Rusland.
  • In ontwikkelingslanden vindt 40% van de verliezen plaats tijdens de verwerking van voedsel na de oogst. In geïndustrialiseerde landen vindt meer dan 40% van de verliezen plaats op het niveau van detailhandelaren en consumenten. Dat wil zeggen, in rijke landen gooien consumenten zelf (vaak intact) voedsel weg. En in arme landen is voedselverspilling het resultaat van imperfecte landbouwpraktijken, slechte infrastructuur en een bescheiden verpakkingsindustrie. Zo kunnen we stellen dat in rijke landen welvaart verantwoordelijk is voor voedselverspilling, terwijl in arme landen voedselverspilling het gevolg is van gebrek aan welvaart.

Wat kan JIJ doen?

Tien tips om minder voedsel te verspillen

Hoe voorkom je voedselverspilling in je huishouden? Hier zijn tien praktische tips om voedselverspilling te verminderen:

  1. Doe geen boodschappen terwijl je honger hebt want dan koop je vaak meer dan nodig is.
  2. Maak van tevoren een lijst met echt noodzakelijke etenswaren. En wijk daar vervolgens zo min mogelijk van af.
  3. Aarzel niet om groenten en fruit met een “onvolmaakt” uiterlijk te kopen. In veel supermarkten gaan die zelfs voor een gereduceerde prijs weg terwijl daar helemaal niets mis mee is.
  4. Bedenk voordat je etenswaren in de aanbieding koopt voor een “goede prijs”, of je die etenswaren binnenkort ook daadwerkelijk gaat eten.
  5. Maak gebruik van bewaardozen waarin het voedsel langer meegaat. Gebruik bij voorkeur doorzichtige bewaardozen. Zo kun je beter zien wat voor eten je nog in jouw koelkast hebt staan.
  6. Vertrouw bij het beoordelen van houdbaarheidsdata van etenswaren in jouw koelkast op jouw eigen smaak en geur. Consumenten denken wel eens dat voedsel na t.h.t. datum (ten minste houdbaar tot) niet veilig gegeten kan worden. Maar dat geldt alleen voor bederfelijke voedingsmiddelen, zoals vlees en vis. Fruit, groenten, eieren en zuivelproducten kunnen vaak na hun houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd.
  7. Gebruik thuis kleine borden. Op grote borden scheppen mensen meer voedsel op dan ze kunnen eten. Hetzelfde geldt voor borden die je in cafetaria op je dienblad zet.
  8. Bestel niet te veel als je uit eten gaat. Als je je maaltijd in een restaurant niet kunt opeten, vraag dan om de restjes in te pakken en neem het mee naar huis.
  9. De meeste supermarkten verkopen voedingsmiddelen die bijna hun houdbaarheidsdatum hebben bereikt met korting. Als je vandaag of morgen iets uit deze verkoopcategorie wilt koken, aarzel dan niet om het te kopen.
  10. Deze tip is voor toegewijde thuiskoks: zoek recepten die alle delen van groenten en fruit gebruiken, inclusief zest, schil, stengels (broccolistengels zijn heerlijk!) en toppen (wortel-, selderij- en bietentoppen zijn perfect bruikbaar).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.