Vitamine D, in het zonlicht

vitamine D-D3-vitamine-zonlicht

Vitamine D is belangrijk voor een goede gezondheid. Er is veel discussie onder voedingsprofessionals over hoeveelheid en de effecten van vitamine D. Vitamine D is breed inzetbaar. In ieder geval is vitamine D noodzakelijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast ondersteunt vitamine D het immuunsysteem.

In de praktijk blijkt een slechte vitamine D status met veel meer gezondheidsklachten samen te gaan. Het herfst- en winterseizoen zorgt ervoor dat we minder vitamine D kunnen aanmaken met de behulp van de zon. Reden genoeg om vitamine D hierbij stevig in het zonnetje te zetten.

Zon, voeding en suppletie

Vitamine D kan het lichaam zelf aanmaken. In de huid wordt vitamine D gevormd onder invloed van zonlicht. Hiernaast levert bepaalde voeding vitamine D aan je lichaam. De twee belangrijkste vormen zijn de dierlijke vorm vitamine D3 (cholecalciferol) en de plantaardige vorm vitamine D2 (ergocalciferol).

In de praktijk levert zonlichtblootstelling naar schatting over het hele jaar gemiddeld 7 mcg per dag op. Gezonde voeding levert volgens het voedingscentrum naar schatting 3 mcg per dag . In de darm wordt vitamine D goed opgenomen wanneer er ook vet (olie) aanwezig is. In je lichaam wordt vitamine D omgezet in een actieve vorm (25-hydroxyvitamine D en 1,25-dihydroxyvitamine D).

In Amerika (15 mcg = 600IE) en Duitsland (20 mcg = 800IE) zijn de richtlijnen hoger dan de Nederlandse (10 mcg = 400IE) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verschillende partijen vinden dat de suppletie van vitamine D in Nederland hoger mag zijn.

Vitamine D advies volgens de gezondheidsraad

De adviezen -welke zijn opgesteld door de gezondheidsraad- voor een vitamine D supplement zijn hieronder weergegeven:

Kinderen van 0-4 jaar (10 mcg per dag)

Zwangere vrouwen (10 mcg per dag)

Vrouwen tussen 50-70 jaar (10 mcg per dag)

Iedereen vanaf 70 jaar (20 mcg per dag, was 10 mcg per dag)

Iedereen met donkere huidskleur of onvoldoende blootstelling aan de zon (10 mcg per dag)

Vitamine D in het zonlicht

Orthomoleculair gezien bevindt een optimale vitamine D-spiegel zich tussen de 75 en 87,5 nmol per liter. Recent vertelde een arts mij het volgende. 80 is prachtig en 100 is nog beter.

Vitamine D breed inzetbaar

Vitamine D is van belang voor een goede bot-opbouw. Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt een bot-aandoening welke lijdt tot onvoldoende botvorming bij kinderen. Bij volwassenen leidt een ernstig gebrek aan vitamine D tot verweking van de botten. Het bot is bij deze aandoening zwak en pijnlijk. Hiernaast kan gebrek aan vitamine D spierzwakte en spierkrampen veroorzaken.

Het voedingscentrum schrijft daarnaast op hun website dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuun(afweer)systeem. Verder onderzoek is noodzakelijk naar de mogelijkheid dat suppletie van vitamine D aanvallen van MS kan voorkomen. Vitamine D wordt regelmatig positief belicht in de behandeling van hart- en vaatziekten.

Volgens de gezondheidsraad is de bewijsvoering nog onvoldoende voor de effecten van vitamine D en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, (zwangerschaps)diabetes en kanker. Daarnaast zijn er interessante berichten dat een hoge vitamine D status de kans op depressie, paniek en overlijden doet afnemen.

Voedingsmiddelen vol vitamine D

Vitamine D komt van nature vooral voor in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees eieren en melkproducten. Roomboter bevat van nature vitamine D. Het wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Vitamine D mag ook aan andere producten worden toegevoegd. Er zijn vooral verrijkte zuivelproducten voor jonge kinderen op de markt zoals kwark- en yoghurtproducten, zuigelingenmelk en peutermelk.

vitamine D-D3-zonlicht-puur-en-fit

Tips van de diëtist

Smeer roomboter op je brood voor natuurlijke vitamine D en eet minimaal twee keer in de week vette vis zoals haring, makreel, sardientjes of wilde zalm. Gebruik in de herfst en winter een dag-créme voor de huid zonder UV-filter. In de zomerperiode
-tussen 12.00 uur en 15.00 uur- wanneer de zon op zijn heetst is uiteraard wel een goede UV-bescherming noodzakelijk.

Suppletie met een goede vitamine D3 is zeker voor de herfst en de winter een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.