Groenten en fruit bij kinderen

groenten-fruit-kinderen

Het eten van voldoende groente en fruit zorgt voor diverse gezondheidsvoordelen. Kinderen eten bijna nooit de aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit en 200 gram groente.

Groenten en fruit eten scoort onder de aanbevolen norm

Of het om groenten of fruit gaat, dat maakt niet zoveel uit. Zowel groenten als fruitconsumptie scoort onder de aanbevolen norm. Van de jongvolwassenen haalt niemand de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten. Slecht 2% van de jongvolwassenen eet minstens 150 gram groenten per dag. Van de 2 tot 3 jarigen eet ongeveer 80% minder dan de aanbevolen 50 tot 100 gram groente per dag. Van de 4 tot 6 jarigen voldoet ook bijna niemand aan de aanbeveling van 100 tot 150 gram groente per dag.

Zo wordt ook de aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit vaak niet gehaald. Maar 21 tot 30% van de kinderen en 7 tot 8% van de jongvolwassenen eet de aanbevolen hoeveelheid fruit.

Tijd voor actie

De volgende adviezen leiden tot het eten van meer groente en fruit.

  • Regelmatig eten, dit houdt in een ontbijt, lunch en avondmaaltijd waarbij ruimte is voor 3 tussendoortjes
  • Kinderen uitnodigen om te helpen bij het bereiden van de maaltijden
  • Extra grote (dubbele) porties groente en fruit aanbieden tijdens de maaltijden
  • Groenten verwerken in sapjes, sauzen een bal gehakt of pannenkoek
  • Maak een feestje van het eten van groenten en fruit, zorg dat het er mooi uitziet en verzin leuke namen voor de groenten en fruitsoorten die je aanbied aan je kind

Kindermarketing

Producten die door ‘kinder’marketing worden gepromoot vallen meestal niet in een verantwoorde voeding aangezien deze producten vaak vol zitten met geraffineerde suikers, verkeerde vetten, E-nummers en additieven. De voorkeur gaat uit naar natuurlijke producten voor onze kinderen. Koop daarom zoveel mogelijk vers en koop zonder gebruik te maken van kant&klaar pakjes en zakjes.

Groenten en fruit, het liefs een biologische vorm is zeker onderdeel van een verantwoorde voeding.

Het vergroten van de porties is van belang om de aanbevolen hoeveelheden te behalen en optimaal gebruik te maken van de aanwezige voedingstoffen, vitamine en mineralen. Variatie is hierbij ook van belang. Hierbij kun je rekening houden met het seizoen, smaak en het gebruik van diverse kleuren. Minimaal 5 kleuren per week of 3 kleuren groenten per dag zorgt voor de nodige variatie.

Helpen de handjes

Kinderen helpen je graag met koken. Hoe vaker kinderen mogen helpen -zowel met de boodschappen als het koken- des te meer groenten en fruit eten ze. Wat gaan we kopen? Spullen uitzoeken en in de boodschappenwagen of het mandje mogen leggen en bij de kassa op de band. Wat wij als dagelijkse routine zien is voor kinderen vaak een feestje. Niks leuker dan mamma en papa helpen. Met koken kan een kind de groenten die jij hebt schoongemaakt in een pan doen en als ze iets ouder zijn kunnen ze helpen snijden. Roeren in een pan is ook favoriet. Let wel op de veiligheid als pannen op het vuur staan.

Rare sperzieboon

Kinderen zijn dol leuke namen. Als wij groenten eten dan eten wij bijvoorbeeld:

  • Groene patatjes (sperziebonen)
  • Broccoli of bloemkool bomen
  • Groene knikkers (verse doperwten of spruiten)
  • Spierballen blaadjes (spinazie)
  • Snoep tomaatjes
  • Rare snijbonen

Op je bord

Groenten verstoppen is leuk en lekker. Mijn zoontje is dol op groenten en heeft het mij nog niet echt lastig gemaakt. Toch zorg ik ervoor dat hij extra groenten eet door pannenkoeken te bakken met courgette, spinazie of bietjes door het beslag. Door zijn sinaasappelsap blender ik graag een halve avocado en door huisgemaakte tomatensaus gaat prei, kool, aubergine of courgette.

Op brood prak ik graag een banaan of serveren we schijfjes appel of zomerfruit (aardbeien, bramen, bessen, perzik. Prakken met een vork en je maakt in een handomdraai je eigen verse 100% fruit jam).

Laat kinderen zeker als ze nog klein zijn ‘spelen’ met hun eten. Eten met je handen is een mooie eerste  manier om kennis te maken met de structuur. Een beetje kliederen bevordert het eetplezier. Niks leuker dan een sperzieboon open peuteren en dan tellen hoeveel bootjes erin zitten.

Van fruit kan je gezichtjes of dieren maken. Twee rozijntjes op een stukje appel en de appel heeft oogjes.

Van groot belang is zien eten doet eten! Geef zelf altijd het goede voorbeeld als ouder en eet ruim groenten en fruit!

Voor een advies op maat voor je kind kun je terecht bij Peer Voedingadvies

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.