Is gember gezond? 10 bewezen voordelen van gember

voordelen van gember

Er zijn wat ons betreft enkele producten die je bijna dagelijks zou moeten gebruiken omdat de gezondheidsvoordelen ongelooflijk groot zijn. Vandaag voegen we gember toe aan de lijst van knoflook, tarwegras, kurkuma en kokosolie, want dat gember gezond is? Nou en of!

Is gember gezond?

Goede vraag, simpel antwoord: ja, gember is supergezond. Gember is 1 van de gezondste specerijen van de wereld. Het helpt bij van alles en nog wat, het ondersteunt je spijsvertering, het helpt tegen de kou en verwarmt van binnenuit, het remt ontstekingen en nog veel meer.

Gember is een wortelknol van de gemberplant (ook wel djahe genoemd). De twee belangrijkste bestanddelen zijn 6-gingerol en 6-shogaol, stoffen die zorgen voor de pittige smaak van gember. Behalve dat ze verantwoordelijk zijn voor de heerlijke, pittige gembersmaak hebben zij ook een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Het zijn bioactieve stoffen, wat eigenlijk betekent dat ze processen in je lichaam op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

gembershotJe kan gember in bijna elke supermarkt gewoon vers kopen. Er gaat niets boven de smaak van verse gember. Maar er bestaat ook gemberpoeder en gemberolie, die een bewerking hebben ondergaan die de werkzaamheid van gember niet vermindert. Sterker nog, gemberpoeder is alleen maar uiterst geconcentreerd geworden. Natuurlijk bestaat er ook nog gembersiroop en geconfijte gember. De laatste 2 varianten zijn de zoetere, en minder pure, varianten, die niet tot nauwelijks voordelen bieden van gember. Onze nummer 1 is overigens de gembershot! Met cayennepeper natuurlijk 😉

10 gezondheidsvoordelen van gember

1. Gember is een ontstekingsremmer

6-gingerol is de stof in gember die bekend staat als een zeer krachtige ontstekingsremmer. Gember wordt gebruikt bij diverse chronische ziektes die gepaard gaan met ontstekingen.

2. Gember vermindert klachten bij artrose en (reumatische) artritis

Er komen steeds meer onderzoeken met resultaten op de proppen dat artrose geen gevolg is van slijtage maar van chronische ontstekingen. Gelet op het voordeel hierboven, dat gember een ontstekingsremmer is, begrijp je meteen dat gember ook helpt deze chronische ontstekingen tegen te gaan. Combineer dat met het andere voordeel dat gember een pijnstillend effect kan hebben en je snapt waarom mensen met artrose gember of gemberextracten uitproberen ter verlichting.

3, Gember is een uitstekend antioxidant

Gingerol in de gember werkt goed als antioxidant. Antioxidanten in je lichaam bestrijden vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanbrengen aan je cellen en je weefsels.

4. Gember voorkomt een opgeblazen gevoel

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel kan een beetje gember dit ook al in enkele uren wegnemen. Gingerol en Shogaol helpen je darmkanaal relaxen en helpt vorming van overtollig gas voorkomen of verdrijven (je weet wat we met overtollig gas bedoelen ;-))

5. Gember vermindert misselijkheid

Gember werkt effectief tegen misselijkheid en zelfs tegen overgeven. Het wordt regelmatig gebruikt door zwangere vrouwen die last hebben van (ochtend)misselijkheid. Het kan ook worden ingezet bij bijvoorbeeld misselijkheid als gevolg van reisziekte of misselijkheid als gevolg van chemotherapie.

6. Gember bevordert de opname van voedingsstoffen

Gember helpt om je voeding goed te verteren. Als je voedsel beter is verteerd, kan je de voedingsstoffen uit je voeding ook beter opnemen. Gember bevordert de opname van voedingsstoffen uit je darmen.

7. Gember versterkt je immuunsysteem

Weet je dat gember je afweersysteem versterkt? Gember is goed te gebruiken als je een operatie voor de boeg hebt, naar een land gaat met verminderde hygiëne of een hoger risico op besmetting door bacteriën.

8. Gember reinigt je lichaam

Gember heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. En dat is goed, want je lymfesysteem voert schadelijke stoffen af uit je lichaam. Gember hebt ervoor te zorgen dat gifstoffen in jouw lichaam geen kans krijgen.

9. Gember verbetert je doorbloeding

Van gember wordt gezegd dat het je lichaam ‘verwarmt’. Dat is natuurlijk niet letterlijk. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat gember je doorbloeding stimuleert en daardoor heb je het gevoel van verwarming. Én het zorgt voor een betere doorbloeding van handen en voeten. Een betere doorbloeding is overigens ook de reden dat gember uitstekend helpt bij menstruatiepijn en bij buikkrampen. Drink maar eens een paar kopjes heet gemberwater op een dag (eventueel aangevuld met citroen en Ceylon kaneel).

10. Gember helpt je bij je bloedsuikerspiegel

Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Doordat het opname van glucose in je spier- en vetcellen kan verhogen, kan het helpen je bloedsuikerspiegel (en hoeveelheid insuline) in je bloed te laten dalen.

Ken jij andere voordelen van gember, deel je ze dan met ons hieronder?

3 makkelijke recepten met gember

gemberthee

Gemberthee

 • Snij gember in zo dun mogelijke plakken. Hoe meer gember er met je theewater in contact komt, hoe meer gember-extract je opdrinkt.
 • Voeg de plakken gember toe aan heet water en laat trekken. Je kan met een vork de gember verder kneuzen of schrapen zodat er nog meer gember vrijkomt.
 • Voeg indien gewenst citroen of Manuka honing toe voor extra gezondheidsvoordeel.

 

Gember shotkloster kitchen gember shot

Zelf zijn wij gek op gembershotjes! Wij maken ze indien voorradig van verse gember in de sapcentrifuge of wij drinken de populaire gembershot van Kloster Kitchen. Heb je die al geprobeerd? Dat is een kant en klaar shotje van 30 ml, precies genoeg voor 1 grote portie energie. Heelrijk aan het begin van een lange werk- of studiedag.

 

 

gembersoepGember toevoegen aan soepen

Er zijn diverse soepen die zich uitstekend lenen voor gember. Je kan hiervoor gember kleinmaken met een mes of met een knoflookpers of foodprocessor. Voeg een theelepel verse gember (of gemberpoeder) toe aan soepen zoals pompoensoep of wortelsoep met gember (en koriander), heerlijk!

Heb jij ook een leuk receptidee, deel je dat dan hieronder met ons?

Comments

 1. Lidwine says

  Ik ben gek op gember, ik rasp het altijd en doe het dan in een thee-ei in heet water, heerlijk. Dan is het lekker sterk en heb je er maar weinig van nodig.

  • says

   Dat is een goede vraag! Gember kan de bloedsuikerspiegel verlagen en een bloedverdunnend effect hebben. Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, meldt het dan aan je arts als je gember wil gebruiken en overleg of dit kan. Goed opgemerkt!
   Hartelijke groet,
   Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.