E 621 wolf in schaapskleren?

wolf-schaapskleren-puur-fit-judith-rolf-smaakversterker-e-621

Als we de literatuur mogen geloven dan is het ervaren van klachten na het eten van voedsel waaraan E 621 is toegevoegd een ‘broodje aap’. De praktijk laat zien dat je je behoorlijk beroerd kan voelen na een maaltijd rijk aan E 621. Je bent bijvoorbeeld jezelf te buiten gegaan aan een kant en klaarmaaltijd van de Chinees om de hoek. Hierna is het mogelijk dat je je duizelig voelt, hoofdpijn of hartkloppingen krijgt of zelfs moet overgeven. Het ‘Chinezen Restaurant syndroom’ genoemd. Als je je onbehagelijk voelt na het eten van voeding met E621 dan luid het advies: vermijden! E 621 is vaak toegevoegd aan maaltijden die niet in de top 10 staan van wat nu gezond is. Daarom wellicht ook zonder klachten de moeite waard om je te verdiepen in dit E nummer en het zo mogelijk uit te sluiten!

Wat is een E-nummer

E nummers worden ook wel toevoegingen additieven genoemd en hebben geen voedingswaarde. De stoffen zouden voedingsmiddelen verbeteren. Denk aan toevoegingen als kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Als een toevoeging veilig is dan krijgt het een E nummer toegekend. De EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) heeft de stof dan gecontroleerd en veilig bevonden. Een toevoeging krijgt pas een E nummer als zeker is dat je er niet teveel van binnen mag krijgen. Op het moment dat je er teveel van binnenkrijgt zitten er gezondheidsrisico’s aan vast.

Teveel is niet alleen gevaarlijk bij E nummers. Om een voorbeeld te geven: drink je teveel water dan kan dit ook heel gevaarlijk zijn, en zelfs leiden tot de dood. Een E nummer kan natuurlijk zijn of synthetisch. E 621 is er in beide varianten.

Monosodium glutamaat 

E 621 zit vaak in je voeding zonder dat het E nummer genoemd wordt. De volledige naam is

Monosodium glutamaat. Ook wel Vetsin genoemd of afgekort tot MSG.

Glutamaat, glutamaatzuur, plantaardig gehydrogeneerde oliën en vetten, gefermenteerde of gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, chinees kruid, chinees zout, RL-50, Ajinomoto, gist, gistextract, maïsolie, kruiden of specerijen, natuurlijke aroma’s, aroma, sojasaus en eiwitten uit tarwe en bloem kunnen wijzen op een product dat E 621 bevat. Glutamaat komt namelijk van nature voor in alle producten waar ook eiwit in zit

Natuurlijke vrije glutamine ontstaan bijvoorbeeld bij de fermentatie van soja en kunnen uit zeewier worden gehaald. In Japan wordt bruinwier gewonnen om soepen en sauzen te kruiden. Dit is het echte vetsin.

E 621, de synthetische variant is een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. E 621 is daarom vaak toegevoegd aan kant & klaar maaltijden, kruidenzakjes, bouillonblokjes, soepen, bewerkte vleeswaren, chips en snacks en poeder pakjes.

e-621-smaakversterker-puur-fit-judith-rolf

E 621 is omstreden!

E 621 is een E-nummer wat omstreden is. Het wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsklachten. Niet alleen de chemische vrije glutamaten zoals E621 maar ook natuurlijke vrije glutamaten kunnen klachten veroorzaken. Zo wordt E621 in verband gebracht met het ‘Chinezen Restaurant Syndroom’. Denk aan klachten zoals diarree, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, buikpijn, misselijkheid, overgeven en hartkloppingen. Deze klachten kunnen ontstaan na het eten van een maaltijd waaraan de smaakversterker is toegevoegd. Chinezen restaurants maken vaak ruim gebruik van Vetsin en hebben daarom ‘de eer’ dat het syndroom hun naam draagt. Bij overgevoeligheid voor de smaakversterker is de kans aanwezig dat ook andere voedingsmiddelen rijk aan de smaakversterker klachten zullen geven.

In de literatuur van de afgelopen 40 jaar is volgens Freeman (2005) geen enkel bewijs te vinden voor de link tussen het ‘Chinezen Restaurant syndroom’ en het ervaren van klachten. Ook het voedingscentrum schrijft op hun website dat Vetsin ervan verdacht werd overgevoeligheidsreacties te veroorzaken, maar dat inmiddels duidelijk is dat dit onjuist is. Wetenschap is niet altijd gelijk aan de praktijk! Ervaar zelf of iets wel of niet bij jouw past. Het is nooit de bedoeling dat je je niet lekker voelt na je eten.

E 621 en je gezondheid

Ik ben ervan overtuigd E 621 toegevoegd aan je eten niets bijdraagt aan een goede gezondheid. Het kan zelfs in verband worden gebracht met schade aan de hersenen. E621 wordt in het lichaam omgezet in gamma-aminoboterzuur. Een psychoactieve stof die bepaalde zenuwknooppunten in de hersenen blokkeert. In je lichaam wordt als alles goed gaat deze stof afgebroken (door monoamine-oxidase) waardoor een evenwicht gehandhaaft blijft. Door de combinatie met medicijngebruik (zoals MAO remmers) of overgevoeligheid kunnen klachten ontstaan.

Vooral zenuwweefsel van baby’s en kinderen is gevoelig voor mononatriumglutamaat. E 621 mag dan ook niet worden toegevoegd aan voeding voor baby’s jonger dan 3 maanden. Wees extra voorzichtig en kies ervoor je kinderen vers, zelf gemaakt eten te geven.

E 621 heeft een eetlustverhogende werking omdat het het hormoonsysteem kan ontregelen. Mononatriuglutamaat kan je eetlust doen toenemen zonder dat je lichaam voedsel nodig heeft. Denk aan de bodemdrift die je kan ervaren als je een zak chips tot op de bodem leeg eet. In de praktijk ervaar ik dat mensen die besluiten E 621 niet meer te eten vage klachten kwijtraken en vaak ook afvallen wanneer dit nodig is.

Kook lekker zelf

Koop en bereid zoveel mogelijk met verse producten. Maak zelf je sauzen, soep en bouillons. Veel gezonder en ook nog eens lekkerder. Biologische eten bevat over het algemeen geen smaakversterkers in de vorm van E 621.

Eet voeding rijk aan antioxidanten, melatonine, curcumine, B vitamines, magnesium, co-enzym Q10, choline, taurine, essentiële vetzuren en vezels.

Groenten en fruit is rijk aan antioxidanten.

Melatonine krijg je binnen door tryptifaanrijke voedingsmiddelen te eten zoals tropische vruchten, zilvervliesrijst, zaadjes en pitjes.

Curcumine is geelwortel een kruid wat heerlijk is bij het bereiden van soepen, warme maaltijden en smoothies. Gebruik je teveel curcumine dan geeft dit een bittere smaak. Vaak is 1 theelepel lekker.

B Vitamine krijg je binnen door volle granen te eten en vlees. Denk aan bijvoorbeeld havermoutpap, zilvervliesrijst, rogge, gerst, haver en spelt. Kies bij vlees voor gevogelte, lamsvlees en wild.

Magnesium komt vooral voor in granen, volkorenbrood, melk en melkproducten, kaas, noten, gedroogde vijgen, dadels, grapefruit, zaden, peulvruchten en groenen groenten.

Co enzym Q 10 onder andere zit in vette vis, gevogelte, volkoren granen en spinazie.

Choline is aanwezig in voedingsbronnen met een hoog gehalte aan lecithine, zoals lecithine granulaat, sojabonen, volle graanproducten en eieren.

Voedingsbronnen van taurine zijn vlees, vette vis, schelpdieren zoals mosselen, kokkels en oesters.

Essentiële vetzuren krijg je binnen door gebruik te maken van natuurlijke vloeibare vetten zoals hennepzaad olie, lijnzaadolie, walnootolie, olijfolie extra vierge en omega 3,6, 9 olie. Ook vette vis zit vol essentieel vetzuren.

Vezels haal je uit groenten en fruit, volle granen en volkoren producten.

Met de juiste basis beschreven in het gratis e book  Puur & Fitter in 10 stappen gaat dit zeker goedkomen!

Bronnen
Freeman, M. (2005) Reconsidering the effects of monosodium glutamate: A literature review. OhioHelath, Columbus, Ohio. do:10.111/j.1745-7599.2006.00160x

Voedingscentrum. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx?enummer=E621%20Mononatrium-glutamaat. Geraadpleegd op 21 juli 2015

Kamsteeg, J. E=Eetbaar?, Alle E-nummers, kunstmatige zoetstoffen en andere geur-, kleur- en smaakstoffen. 5e druk 2003

Natuurdietisen.nl. Smaakversterker E6 21 (Ve-tsin, MSG) en obesitas. http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=610. Geraadpleegd op 21 juli 2015

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.