Walnoten gezond en erg lekker

Walnoten, ook wel “natte (verse) noten” genoemd, zijn de eetbare noten van de boom Juglans regia. Er zijn veel verschillende soorten, waarvan de Engelse walnoot en de Amerikaanse Zwarte walnoot het bekendste zijn. De noten van alle soorten zijn eetbaar, en ze voegen een smaakvolle crunch toe aan gerechten.

De walnoot bestaat uit twee gedeeltelijk aan elkaar hechtende helften. Deze helften hebben de vorm van hersenen met een gebroken witte kleur. Ze zijn bedekt met een dun, lichtbruin vliesje. Verse walnoten drogen snel uit en zijn maar korte tijd houdbaar. Bedorven walnoten zullen gaan ruiken als verfverdunner.

Na het kraken en pellen van de walnoten moet ook het bittere bruine vliesje verwijderd worden. Het witte vruchtvlees heeft de een zachte, licht zoete smaak en wordt door liefhebbers als een delicatesse beschouwd. Bij de gedroogde noten is het vliesje al veel minder bitter en kan daarom prima opgegeten worden.

Waar komen walnoten vandaan?

walnoten gezondDe walnoot komt van oorsprong uit Perzië. Er zijn boomresten van de walnoot gevonden uit de periode van 2000 jaar voor Christus. Ook zijn bij archeologische opgravingen in Frankrijk schillen van geroosterde walnoten gevonden die erop wijzen dat er minstens 8000 jaar geleden al walnoten werden gegeten in Europa.

In de Romeinse tijd werd de walnotenboom door heel Europa en Noord-Afrika verspreid. In de middellandse zee zijn in gezonken Romeinse schepen ampullen gevonden met daarin de resten van walnoten.

Walnoten gezond en erg lekker

Walnoten zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en essentiële mineralen.

Het is erg lekker en gezond om een portie walnoten te nemen als tussendoortje. Een portie walnoten bestaat uit zo’n zeven walnoten en bevat zo’n 190 calorieën. Neem je de al gekraakte walnoten van Puur&Fit dan zijn dit zo’n 14 halve walnoten direct uit de verpakking.

Boordevol omega-3 vezuren

walnoten gezondVergeleken met andere noten, bevatten walnoten de grootste hoeveelheid omega-3 vetzuren. Er zit zo’n 2,5 gram alfa-linoleenzuur (ALA) in 30 gram walnoten. Dat is bijna 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet kan produceren en door de voeding moet worden binnengekregen. Van omega-3 vetzuren is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt. Bovendien hebben studies aangetoond dat omega-3 vetzuren ontstekingen verminderen in het lichaam. Het biedt ook ondersteuning bij de symptomen van chronische ziekten zoals diabetes, artritis en bloedvaatproblemen.

Een handvol walnoten bevat meer polyfenolen dan een glas rode wijn. Polyfenolen zijn plantaardige antioxidanten die de cellen beschermen tegen bijvoorbeeld vervuiling van buitenaf.

Een gram walnoten bevat 4 gram eiwit en 2 gram vezels. Vezels zijn van belang voor het maag-darmkanaal. Walnoten zijn ook rijk aan de mineralen magnesium, fosfor, koper en mangaan.

walnoten gezondWalnoten zijn dus lekker en zeer gezond en verkrijgbaar bij Puur&Fit. Eén zak Puur&Fit walnoten bevat 250 gram halve (gepelde) onbewerkte, biologische walnoten van Topkwaliteit.

Bestel de walnoten nu snel bij Puur&Fit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.