Kraanwater of mineraalwater: wat is de beste keus?

Kraanwater of mineraalwater? Welk water kun je het beste drinken? Wij zetten de voor en nadelen op een rij.

Bij een echte natuurlijke levensstijl hoort eigenlijk water uit een natuurlijke bron. Dit water is door een natuurlijk proces van filtering in verschillende grondlagen gezuiverd. Hier is geen mens bij aan te pas gekomen. Absoluut het beste water dat je kan nuttigen. Natuurlijke waterbronnen zijn echter schaars. Het is dus helaas geen optie om hier je dagelijkse water vandaan te halen.

Wat is hier dan het beste alternatief? Kraanwater of water uit een flesje?

Kraanwater of mineraalwater van hoge kwaliteit

In de vergelijking kraanwater of mineraalwater is de eerste zeker geen slechte keus. Wist je dat kraanwater veel strenger getest en gecontroleerd wordt dan water in een fles? Water uit de kraan moet voldoen aan allerlei strenge eisen omdat zij de volksgezondheid niet in gevaar mag brengen. Het is zelfs zo dat kraanwater op 65 stoffen wordt gecontroleerd, gebotteld water slechts op 15.

West-Europa staat bekend om haar kraanwater met een goede smaak en van goede kwaliteit. Het wordt gezuiverd op een redelijk natuurlijke wijze. Daarbij maken waterzuiveringsbedrijven gebruik van filteren (met zandfilters), bezinken en adsorptie door actieve kool.

Bronwater: voor en nadelen

Water uit een fles moet voldoen aan speciale eisen om de term bronwater of mineraalwater te mogen dragen. Bronwater moet aantoonbaar uit een exact bepaalde bron komen. Veel producenten van gebotteld water maken gebruik van Nederlandse grondwaterbronnen. Dit is dus exact hetzelfde water als bij jou uit de kraan.

De herkomst van bronwater is verzekerd, de vraag is echter of het hierdoor ook beter is dan kraanwater. Omdat leidingwater veel sneller na de winning bij jou uit de kraan komt, is het vaak ook verser. Water in een fles moet immers eerst nog worden gebotteld en naar de winkels worden gebracht.

Mineraalwater moet een bepaald aantal mineralen, zout en sporenelementen bevatten. Om de juiste waarde te bereiken worden deze soms toegevoegd aan het water. In vergelijking met water uit de kraan is dit dus een stuk minder natuurlijk.

Filteren van kraanwater

Is kraanwater dan absoluut de beste keuze? In vergelijking met water uit een flesje zou je dit best kunnen stellen. Over de zuiverheid van kraanwater verschillen de meningen echter. Het moet immers nog door de waterleidingen. Veel mensen maken om die reden gebruik van waterfilters.

Welk water wordt er in jouw huishouden genuttigd? Waarom? En maak je bij kraanwater gebruik van een waterfilter?

Wij horen graag je bevindingen!

Comments

 1. Jacqueline zegt

  Wij drinken Kangen water ,kraanwater word eerst door een speciale machine gehaald het maakt het water zachter en geeft het water meer zuurstof erg lekker water .

  • zegt

   Hoi Jacqueline,

   Daar hebben wij inderdaad eerder goede verhalen over gehoord. We gaan het eens verder uitzoeken, misschien iets voor een volgend artikel 🙂

   Gezonde groet,
   Puur&Fit Academie

 2. Albert van der linden zegt

  Wij gaan toch voor Evian water
  eigenlijk logies dat kraanwater extra gecontroleerd moet worden want oppervlakteen grond water zit vol met glyfosaat gewasbeschermings middelen pesticiden enz, en door veel medicijngebruik is het kraanwater niet echt meer te zuiveren en wat te denken van de pvc leidingen waar het water door moet ook veel kunstof leidingen in de nieuwbouw nou ja we spoelen van alles door de toiletten.
  Nee voor ons geen kraanwater

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.