Zijn dadels gezond of niet?

Als je de natuurlijke zoetheid van dadels eenmaal ervaren hebt kun je er niet meer vanaf blijven. De smaak is werkelijk fantastisch! Maar zijn dadels gezond? Het antwoord is simpel. Ga altijd voor onbewerkte dadels die niet gesuikerd zijn.

In dit blog gaan wij verder in op de gezondheid van dadels en we laten je zien welke dadels je het beste kan kiezen.

Wat zijn dadels?

Dadels zijn vruchten die afkomstig zijn van de dadelpalm. Ze groeien in trossen, zoals bananen, aan de vrouwelijk bomen. In het midden van een dadel zit een grote pit.

Wat maakt dadels gezond?

dadels aan boomDadels zijn van nature enorm rijk aan vezels en mineralen. Ze bevatten hoge waarde aan kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.

Daarnaast zijn dadels een bron van vitamine A. Dit is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Deze voedingswaarden gelden uiteraard voor onbewerkte dadels. Onbewerkt zijn dadels gezond.

Welke dadels moet ik kiezen?

Of de dadels die jij eet ook echt gezond zijn hangt volledig af van de bewerking. Kies nooit voor gekonfijte dadels. Die bevatten veel suiker.

Ook zijn er veel dadels op de markt die zijn ontpit. Hier is op zichzelf niks mis mee, houdt alleen even goed in de gaten of hiervoor geen bewerking heeft plaats gevonden.

Verse dadels zijn uiteraard altijd een goede keuze. Helaas groeien dadels aan de andere kant van de wereld en zijn ze vers slecht beschikbaar.

Het beste kun je gaan voor gedroogde, onbewerkte dadels met een biologische herkomst. Er zijn echter ook nog verschillende soorten dadels.

medjool-dadelsDadel soorten

De meest voorkomende dadelsoorten zijn Deglet Nour, Hallawi, Khaleseh en Medjool. Als je kan kiezen, ga dan altijd voor medjool dadels. Deze zijn kwalitatief hoogwaardig en zijn een stuk groter dan normale dadels.

Om zeker te weten dat je kiest voor de juist dadels koop je medjoul dadels hier in onze webshop. Gewone dadels zijn een stuk goedkoper. Hier kan je gewone dadels kopen.

Gebruik van dadels

Als je kiest voor de juist soort zijn dadels gezond, maar hoe kun je ze het beste gebruiken? Dadels zijn erg lekker als verantwoord tussendoortje. Je kunt ze prima ’s avonds op de bank eten in plaats van een ongezonde snack.

Let op dat er meestal een redelijk grote pit in het midden van een dadel zit. Deze kun je er vooraf gemakkelijk uitpeuteren. Wel zo verstandig omdat je er met gemak je tanden op kapot kan bijten.

Daarnaast zijn er ook talloze recepten waarin dadels de basis vormen. Door de heerlijke zoete smaak zijn ze het hoofdingrediënt van veel super lekkere, maar verantwoorde gerechten.

Dadels zijn erg lekker in combinatie met amandelen. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig een spread maken met in water geweekte dadels en een klein beetje gemalen amandelen.

Heb jij ook leuke toepassingen of gerechten voor dadels? Laat hieronder een reactie achter!

Comments

  1. Carine Res zegt

    Heel eenvoudig borrelhapje: neem een mooie dadel, vul deze met wat Paturain, een rolletje ontbijtspek eromheen, even in de oven. Heerlijk!!

  2. Karen zegt

    Deze Medjool dadels zijn inderdaad de beste die je in onze landen kan terugvinden. Wij halen ze bij de Marokkaan en steken na het ontpitten een walnoot in de dadel. Heerlijk is dat! Met dank aan Puur&Fit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.