Flesvoeding

Borstvoeding is de beste keuze gedurende minimaal de eerste 6 levensmaanden van je baby. Dit advies geef ik niet alleen, het is ook het advies van de wereldgezondheidsorganisatie.  In moedermelk zit precies de goede verhouding eiwitten, vetten en mineralen die je baby nodig heeft om te groeien en een immuunsysteem op te bouwen. Soms wil borstvoeding niet slagen of maak je als ouder een andere keuze. Dan is het fijn om te weten dat flesvoeding een goed alternatief is. Kies je voor koemelk of geitenmelk en maak je wel of niet gebruik van extra toevoegingen? Ik geef je graag advies wat de beste flesvoeding keuze is die je kan maken voor jouw kind.

Borstvoeding vs Flesvoeding

Borstvoeding is afgestemd op jouw baby. Met flesvoeding is individuele afstemming helaas niet mogelijk. Borstvoeding bevat meer dan 200 verschillende ingrediënten. Flesvoeding bevat er ongeveer 40. Als moeder verklein je je kans op borstkanker als je 6 maanden borstvoeding hebt gegeven.

Flesvoeding is een goed alternatief als borstvoeding geen optie is. Mijn eigen dochter krijgt gekolfde moedermelk omdat zij niet aan de borst kon drinken. Toen het na 3 maanden niet meer lukte om genoeg te kolven ben ik de borstvoeding gaan aanvullen met flesvoeding. In de praktijk merk ik dat de flesvoeding lastiger is om te verteren.

Als moeder en natuurdiëtist gaat mijn voorkeur voor mijn dochter uit naar de ‘Nanny Care geitenmelk’. Deze geiten grazen in Nieuw Zeeland. De geiten hebben veel ruimte en krijgen vers voer. Dit voer wordt door de boeren zelf verbouwd op aangrenzend land. Het voer bestaat uit een mengsel van gras, raaigras, chichori, klaver en alfalfa. Geitenmelk is makkelijker verteerbaar waardoor de kans op overgevoeligheid kleiner is.

Biologische flesvoeding

De biologische landbouw is gebaseerd op dierenwelzijn, duurzaamheid en harmonie voor de natuur. Kies je biologische flesvoeding dan zijn meerdere ingrediënten van biologische oorsprong. Het is fijn om te weten dat er dan geen gebruik is gemaakt van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen of genetisch gemodificeerde ingrediënten.

Biologisch is niet standaard de beste keus. Ook hier blijft het belangrijk om eerst etiketten te lezen om een bewuste keuze te maken. Ook biologische flesvoeding kan bijvoorbeeld maltodextrinen bevatten. Dit is een snelle suiker die ik niet aanraadt aan je baby te geven.

Suiker in de melk

Moedermelk is van nature rijker aan melksuikers (lactose) dan koeien- en geitenmelk. Extra lactose kan aan zuigelingenmelk worden toegevoegd om de samenstelling van moedermelk na te maken. Een baby in de groei heeft extra energie nodig.

Fabrikanten van flesvoeding voegen regelmatig maltodextrinen en glucosestroop toe. Goedkoop voor de leverancier en het poeder klontert dan minder snel, wat de consument als prettig ervaart maar de gezondheid niet ten goede komt.

Maltodextrinen en glucosestroop laten het bloedsuikerspiegel van je baby sneller stijgen. Dit leidt mogelijk tot overgewicht en diabetes op latere leeftijd.

Visvetzuren voor een slimme baby

Visvetzuren worden in verband gebracht met het bevorderen van de hersenontwikkeling. Het heeft in ieder geval een positief effect op het gezichtsvermogen van je baby.

Visvetzuren worden in voedingsland omega 3 vetzuren genoemd. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die dus niet alleen voorkomen in vis maar ook in moedermelk. Visolie wordt regelmatig aan flesvoeding toegevoegd, dit is niet standaard. Of dit noodzakelijk is hangt onder andere af van de kwaliteit van de melkpoeder.

Pre en Probiotica en de babydarm

Prebiotica zijn voedingsvezels. Deze worden in de darmen afgebroken en hebben hier een gunstig effect op bacteriën. GOS en FOS zijn afkortingen voor de bacteriën die toegevoegd mogen worden aan flesvoeding. Prebiotica verlaagt de kans op eczeem en astma en zorgen voor een goede darmwerken. Daarnaast zouden GOS en FOS mogelijk de kans op het ontwikkelen van allergieën en voedselovergevoeligheden verkleinen.

Probiotica zijn levende bacteriën. Sommige probiotica kunnen mogelijk darmklachten verminderen en het ontwikkelen van astma, eczeem en allergieën voorkomen. Probiotica zouden de weerstand verhogen. Dit hangt allemaal af van de stam of stammen die ingezet worden en is situatie afhankelijk. Probiotica kan je ook goed als supplement inzetten naast moedermelk of flesvoeding. Het advies is alleen bij klachten en in overleg met een natuurdiëtist.

Minder goede keuzes flesvoeding

Voordat ik je advies geef welke flesvoeding een goede keus is laat ik je ook graag weten welke je wat mij betreft beter niet kan geven aan je baby. Deze raadt ik af vanwege de toegevoegde maltodextrinen.

 • Biobimlac Bio Standaard 1 (biologisch)
 • Holle Zuigelingenmelk 1 (biologisch)
 • Hero Babay Standaard 1 (gangbaar)
 • Nestle Start 1 (gangbaar)
 • Kruidvat standaard 1 (gangbaar)

Kabrita (geitenmelk) bevat volgend de declaratie lijst glucose siroop. Dit is noodzakelijk als drager voor de toevoeging van GOS en bepaalde vitamines en mineralen. Merken kunstvoeding op basis van koemelk (bijvoorbeeld Hipp) kunnen als drager koemelkeiwit gebruiken, dit is bij een kunstvoeding op basis van geitenmelk geen optie. De hoeveelheid glucosesiroop is zeer klein wanneer het alleen als drager wordt ingezet. Het toevoegen van GOS en DHA aan kunstvoeding is een pre.

flesvoeding-kunstvoeding-puur-fit-judith-rolf

Advies flesvoeding

Kies je voor flesvoeding dan adviseer ik bij gezonde baby’s

Een goede keus als je voor flesvoeding kiest is Hipp 1 Bio Combiotik.  Deze flesvoeding bevat als extra’s Prebiotica (GOS), Probiotica (Lactobacillus fermentum hereditum) en visolie (70 mg per 100 ml). De rede dat ik Hipp 1 Bio Combiotik aanraad is vooral vanwege het niet bevatten van maltodextrinen en de toegevoegde prebiotica.  Onderzoek laat voor prebiotica een positief effect zien. Voor alle andere extra toevoegingen is nog geen, of zeer matig bewijs te vinden. Daarnaast vindt ik het een groot voordeel dat het om een biologische voeding gaat. Hipp 1 Bio Combiotik is op basis van koemelk.

Mocht je liever voor geitenmelk kiezen dan is de Nanny Care een goede keuze. Hieraan is geen visolie, pro- of prebiotica extra toegevoegd. Dit is ook niet noodzakelijk omdat Nanny Care van nature omega 3 bevat. Nanny Care bevat helaas geen extra toegevoegd DHA, suppletie kan daarom noodzakelijk zijn. Vanaf 2020 gaat toegevoegd DHA aan kunstvoeding verplicht worden, wat het belang van DHA extra aangeeft.

Nanny Care komt uit Nieuw Zeeland. Een groen, geïsoleerd en schoon land. Toch draagt de melk geen bio keurmerk. Nanny Care hanteert een eigen richtlijn die vergelijkbaar is met de biologische richtlijnen.

De juiste voeding en verzorging van de geiten zorgt voor een kwalitatief goede flesvoeding met een mooie vetverhouding met voldoende omega 3 vetten (58 mg per 100 ml bereide voeding).

Mochten er specifieke klachten zijn bij je baby dan is een advies en aanpak op maat gewenst.

Peer Voedingadvies helpt je hier graag bij.

Hipp 1 Bio Combiotik en Nanny Care adviseer ik regelmatig als natuurdiëtist wanneer borstvoeding geen optie is. Wil je echter rekening houden met de kosten voor de kunstvoeding dan is biologisch de Albert Heijn Bio Standaard 1 of de niet biologische Albert Heijn Standaard 1 en Etos Standaard 1 de meest verantwoorde keuze.

Wonder der natuur

Natuurlijk wil elke moeder het beste voor haar kind. Goed geïnformeerd zijn is het begin om goede keuzes te kunnen maken. Ondanks dat er mooie flesvoeding te koop is wens ik elke moeder een fantastische borstvoedingstijd toe. Het is fantastisch als je zelf je kind kan voeden.

Elke baby wil het liefs aan de borst als het kan kiezen! Zoals de natuur het bedoeld heeft!

Comments

 1. Fabienne says

  Beste Judith,

  Bedankt voor je tips!
  Helaas ben ik gestopt met borstvoeding en overgestapt op de fles. Op dit moment gebruik ik de voeding van Hipp wat prima bevalt. Nu lees ik op sommige websites dat toevoegingen die in de Hipp voeding zitten, niet al te best zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld calciumchloride (E509) en kaliumchloride (E508). Deze zitten dan weer niet in de AH biovoeding waardoor ik toch weer ga twijfelen… is het kiezen tussen twee kwaden? Suiker of E-nummers? Ik ben erg benieuwd naar je mening hierover, alvast bedankt!

  Groeten Fabienne

  • Sanne Mirjam says

   Beste Judith,

   Ik ben helaas ook sinds 2 a 3 weken gestopt met het geven van borstvoeding in combinatie met de Hipp 1. Dit omdat mijn dochtertje van bijna 3 maanden (4 januari is zij 3 maanden), de hipp ineens niet meer zo lekker leek te vinden en liet vaak wat ervan staan. Maar daarnaast zat ze ook nog eens vol met slijm (volgens de huisarts neusverkouden) maar stikte soms bijna in haar hoest in combinatie met veel slijm. En als resultaat spuugde ze dan vaak haar hele voeding eruit (projectielbraken). Met als gevolg veel droge luiers, ook omdat haar ontlasting toen ook soms mega dun was.

   Ik heb zelf ooit de opleiding diëtiste gevolgd in Amsterdam, maar helaas niet afgemaakt en mijn droom was om antroposofisch/natuurdietiste te worden. Helaas niet gelukt, maar wel altijd mij blijven verdiepen in gezonde voeding. Ik ben dus echt tegen niet biologische kunstvoeding, en gebruik nu uit pure nood de nutrilon A R 1 anti regurgitatie. Dit gebruik ik nu een paar dagen, maar hier zit standaard johannes pitmeel in verwerkt. En net bij het verschonen, had ze mega harde ontlasting en was ze erna en ook tijdens het persen ontroostbaar. Ook heb ik het idee dat deze voeding haar te weinig verzadigd, want ze blijft maar naar meer vragen.

   Ik zit hier nu dus met een halve pot hipp 1 en een halve pot nutrilon, en volgens een diëtiste van nutricia moet zij deze voeding zeker 6 maanden krijgen. Met name omdat het spugen zich zo lang kan aanhouden. Maar niemand kan mij goed vertellen wat nou de reden is van dit spugen, dit kan in mijn ogen een virus zijn, allergie, of dat ze de voeding niet lekker vind/te zoet (dat gevoel had ik erg bij de hipp)

   Om het verhaal af te ronden heb ik als laatste tijdens mijn/onze wanhoop actie aangemeld voor donor moedermelk. Maar eer dit loopt en wij dit überhaupt kunnen krijgen ben je misschien wel weer zoveel dagen of weken verder.
   Misschien heb jij voor nu een gouden tip, en wat is nu wijsheid.

   Met vriendelijke groet,

   Sanne Mirjam Wijsman

 2. says

  Hoi Fabienne,

  ALs de voeding van Hipp je prima bevalt dan zou ik zeker niet overstappen het is een goede keuze. Geen zorgen om de E nummers dit zijn mineralen (niet natuurlijk want het is geen borstvoeding maar kunstvoeding….). Alleen melk zou tekorten geven dus is het noodzakelijk om vitamine en mineralen toe te voegen. Calciumchloride en kaliumchloride zijn mineralen die je baby nodig heeft. In De Albert Heijn zit ook kalium, calcium en chloride. De hoeveelheid mineralen en vitamine zijn vastgesteld voor kunstvoeding, de verschillen zijn minimaal als je de etiketten vergelijkt. Lees mijn nieuwe blog en je weet nog beter waar je op mag letten, Hipp is een goede keuze afhankelijk van jouw baby kan je besluiten DHA of probiotica zelf toe te voegen.

  Zie https://www.puurenfit.nl/academie/geen-categorie/kunstvoeding-flesvoeding/

  Jammer dat je geen borstvoeding meer geeft maar je hebt het in ieder geval wel gegeven en elke druppel die je baby gehad heeft is mooi meegenomen. Geniet van je baby!

  Gezonde groet, Judith Rolf

  • Ani says

   Hallo, mijn baby is 4 maand oud en ze drinkt Nutrilion Prufututa, maar ze spuugt te veel , slaapt te weinig en en ik wil veranderen naar hipp combiotik 1, is Hpp 1 kan helpt tegen spugen? Bedankt
   Groetjes Annie

 3. Chantal says

  Beste Judith,
  Wat een fijne website en interessant artikel! Ik wil mijn zoontje van 12 weken(2,5 week te vroeg geboren) graag laten overstappen van Nutrilon HA naar Hipp 1. Ik heb 1 maand borstvoeding gegeven maar trok dit helaas zelf niet waardoor ik heb moeten stoppen. Mijn zoontje heeft last van darmkrampjes en spugen waardoor ik ben gaan googlen of er alternatieven waren voor de Nutrilon HA die hij in het ziekenhuis geadviseerd kreeg. Dit vanwege een koemelkallergie in de familie. Nu wil ik graag overstappen van Nutrilon HA naar Hipp 1. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Cold turkey’ Hipp aanbieden of geleidelijk opbouwen? En hoe werkt dit?

  Alvast bedankt

  Groetjes Chantal

  • says

   Hoi Chantal,

   Klopt het dat je zoontje niet goed reageert op de Nutrilon HA en dat koemelkallergie in de familie zit maar niet bij hem is geconstateerd? Hoe ziet het patroon van de darmkrampjes eruit, hoe vaak spugt hij en hoeveel denk e dat hij teruggeeft, hoe lang houden de krampjes aan, Wie heeft er in de familie last van koemelkallergie? Reageerde hij wel goed op je borstvoeding en gebruikte jij zelf gewoon melkproducten toen je borstvoeding gaf? Ik kan je vraag niet zomaar beantwoorden daarvoor heb ik meer informatie nodig.

   Gezonde Groet, Judith Rolf

 4. Judy says

  Hoi Judith,

  Allereerst bedankt voor dit fijne artikel! Heel erg helpend! Mijn dochtertje is nu 3 maanden oud en ik geef volledig borstvoeding. Maar dit gaat niet altijd makkelijk. Ik ervaar tussendoor soms enorm veel pijn aan 1 borst. Dit (b)lijkt secundaire vasospasme te zijn. Wanneer de pijn dan weer een piek bereikt, ben ik ten einde raad en neemt de pijn het even over. Mijn doel is om in ieder geval borstvoeding te geven totdat ze 6 maanden oud is en wetende dat bv het beste is, drijft me elke keer weer door te gaan. Nu hoop ik dat de pijn en moeilijkheden tegen die tijd weg of veel minder zullen zijn zodat ik verder kan gaan met borstvoeding geven na 6 maanden. Zo niet, denk ik er dus over om vanaf 6 maanden over te stappen naar kunstvoeding. Op http://anurati.com/918/918 heb ik gelezen dat opvolgmelk onzinnig en ongezond is en daar raden ze aan om gewoon zuigelingenvoeding (nr 1) te gebruiken tussen 6-9 maanden totdat je de melk vervangt met volledige (koe)melkproducten. Indien we over gaan stappen, willen we sowieso graag biologische kunstvoeding (zowel omdat we geloven dat dit beter is voor ons kindje en voor de natuur, mens en dier). Nanny care is helaas boven ons budget dus voor ons blijft Hipp 1 en AH bio 1 over aan keuzes. Nu las dat in de voedingswaarde van de AH bio 1 per 100 ml 7,2 gr suikers zitten. Dus dit lijkt me dan ook geen goeie keus en blijft Hipp over. In de reactie op Fabienne hierboven zeg je dat ze bij de Hipp evt visolie en probiotica kan toevoegen. Deze zitten er toch al in? Of is toevoegen noodzakelijk omdat er niet voldoende in zit? En hoe voeg je dit het beste toe? Doe je dan bijv de inhoud van een visolie capsule door de fles?

  Zonnige groet Judy

 5. says

  Hoi Judy,

  Dank voor je reactie.

  Aan de Hipp 1 zijn inderdaad al visvetten toegevoegd. Het blijft zo dat kunstvoeding minder DHA bevat als moedermelk ook al is het extra toegevoegd.

  Je kan ervoor kiezen om DHA bij te geven de melk gaat naar vis smaken als je een capsule erdoor doet. Ik zou ervoor kiezen een capsule leeg te knijpen in de mond van je baby. Van Hipp zou ik inderdaad niet overstappen naar opvolgmelk er zit in de II namelijk o.a. geen DHA toegevoegd!

  Probiotica zit er niet in de Hipp I wel Prebiotica. Probiotica zou ik niet zomaar toevoegen. Mocht je baby klachten hebben qua huid, ontlasting, darmpjes dan ben je welkom voor een consult waarin ik eventueel ook suppletie advies op maat kan geven. Ook een eventueel DHA suppletie advies geef ik liever op maat. Je kan daarvoor terecht bij http://peervoeding.nl/contact/

  Natuurlijk wens ik je een veel langere borstvoedingstijd toe dan 6 maanden waarbij je geen pijn meer hebt. Maar het is altijd goed om te weten wat je alternatieven zijn.

  Alle goeds voor jouw en je dochtertje.

  Gezonde en zonnige groet terug!

  Judith Rolf

 6. Judy says

  De suikers in de AH melk is lactose dus niet erg. In de AH melk zit volle melk en dus minder plantaardig vet, wat beter is. Nannycare en Hipp bevatten meer magere melk en dus meer plantaardige oliën, welke niet goed is. Ondanks dat men dat wel denkt.
  Het is een onnatuurlijke vorm van vet (verwerkt en bewerkt) dierlijke vetten zoals volle melk (roomboter bijv) is veel puurder en natuurlijker en meer verzadigend. Plantaardig vet zit bijna overal in dus daarvan krijg je (net als suikers) al teveel van binnen.
  Het enige wat Ah niet bevat is probiotica en visolie.

 7. says

  Hoi Judy,

  Ga mij wanneer ik daar weer tijd voor heb verdiepen in het volle en magere melk verhaal. AH biologisch is ook goed uit het onderzoek gekomen. Dat het geen probiotica en visolie bevat is geen probleem dit kan je zelf toevoegen wanneer je dat zou willen.

  Gezonde groet, Judith

 8. Jans says

  Hoi Judith,

  Wij geven onze kleine, na borstvoeding, nu Hipp1 en vragen ons af wat wij het beste kunnen geven als onze kleine 7 maanden is. Wat raad jij aan en waarom?

  Ook ben ik nieuwsgierig naar het volle/magere melk verhaal. Mocht volle melk ‘beter’ zijn, dan zou Ah bio 1 met evt een aanvulling van prebiotica weer beter zijn? Of zie ik iets over het hoofd..

  Groetjes

 9. says

  Hoi Jans,

  Sorry voor de late reactie ik heb nog geen tijd gehad om onderzoek te doen naar het volle en magere melk verhaal. Als Hipp 1 goed valt dan zou ik hierbij bijven ook al is hij 7 maanden. Ga je voor de opvolgmelk dan zitten er iets meer eiwitten in maar dan missen een aantal belangrijke toevoegingen zoals de DHA die ik dus heel belangrijk vindt. Ook al is DHA toegevoegd soms is suppletie nog steeds noodzakelijk omdat er te weinig is toegevoegd als je het vergelijkt met wat er in moedermelk zit. Het is lastig advies geven als ik allen weet dat het om een baby van 7 maanden gaat. Mijn adviezen hier zijn daarom algemeen maar het maakt natuurlijk verschil als je baby bijvoorbeeld last heeft van de darmen of een droge huid heeft etc.

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 10. says

  Hoi,

  Fijn om te lezen dat er veel bewuste moeders onder ons zijn! Ik geef mijn dochter sinds een maand bijvoeding van nannycare. (Ik heb tot dat ze 5 maanden was volledig borstvoeding gegeven. Door mijn werk liep de borstvoeding erg terug en ik viel flink af) Ze is nu bijna 6 maanden. Waar kan ik nu het beste op overstappen? We hebben geen koemelk allergieën in de familie. Wel heeft ze een erg droge huid en komt snachts ook nog steeds voor een volle fles (210cc) totaal 5 voedingen per dag.

  Hoor graag van je

  Vriendelijke groet, sandra

 11. says

  Hoi Sandra,

  Nanny Care 2 zou ik dan jouw dochter aanraden vanaf 6 maanden. Omdat ze een droge huid heeft kan het goed zijn om DHA bij te geven. En daarnaast niet te veel laten badderen en na het badderen insmeren met een goede koudgeperste olie zonder geurtjes en toevoegingen. Bijvoorbeeld amandelolie.

  Dat ze s’nachts nog komt is trouwens heel gewoon op deze leeftijd.

  Geniet van deze mooie en bijzondere tijd, het combineren van borstvoeding en flesvoeding is natuurlijk ook een optie.

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 12. Maud says

  Hallo Judith,

  mijn zoontje is 4 maanden en krijgt nog volledige borstvoeding. Nu ben ik net weer begonnen met werken en merk ik dat mijn productie wat achterblijft met wat meneer drinkt. Ik geef nu 4 voedingen van 200 met 1 keer wat rijstebloem erdoorheen. Ik heb nog wat borstvoeding in de vriezer maar dat gaat er snel doorheen nu. Nu las ik dat je de Biobim mag mixen met borstvoeding, dit leek mij een goede optie maar mag dit ook met de HIPP? Aangezien deze dan misschien beter is voor hem. Ik kan het op de HIPP site niet terugvinden.

  groet, Maud.

 13. says

  Hoi Maud,

  Gefeliciteerd met jullie mannetje. Het is vaak even wennen en afstemmen als je weer gaat werken.

  Alle merken flesvoeding zijn te mengen met borstvoeding. Het is wel belangrijk dat je het als het gemengd is binnen twee uur aan je baby geeft en niet te lang bewaard of opnieuw opwarmt ivm de hygiene. Wellicht kan een keertje extra kolven je productie weer wat verhogen?

  Succes!

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 14. Pauline says

  Beste Judith,

  Sinds haar geboorte geef ik mijn dochter (nu 4 maanden) Hero Baby aangevuld met gekolfde moedermelk. Sinds een week ben ik gestopt met kolven ivm problemen met mijn gezondheid en krijgt zij dus alleen nog kunstvoeding.
  Sinds enige tijd heeft zij continue een vol neusje en niest en hoest zij regelmatig. Ook is zij iets zwaarder dan gemiddeld en poept zij maar eens in de paar dagen waardoor ze een vrij bol buikje heeft.
  Ik wil graag overstappen op biologische voeding zonder toegevoegde suiker. N.a.v. bovenstaande adviezen neig ik naar AH Bio. Een bijkomend probleem is dat mijn partner hier totaal niet voor open staat.
  Op zich verdraagt zij Hero Baby goed maar mijn gevoel zegt dat bovenstaande problemen mede worden veroorzaakt door de kunstvoeding.
  Kan ik meteen overstappen of moet ik het af- resp. opbouwen?

  Mvg Pauline

 15. says

  Hoi Pauline,

  Het volle neusje en niezen en hoesten zou ik niet direct aan de voeding toeschuiven (kan wel). Dat zij zwaarder is als gemiddeld zou ik pas kunnen beoordelen als ik meer weet over de hoeveelheid kunstvoeding, het aantal borstvoedingsmomenten en gewicht en bouw van jouzelf je man en familie. Hier hoef je je ook geen zorgen om te maken want wat is gemiddeld. Je schrijft ietsje zwaarder als gemiddeld maar omdat je dochter flink gaat groeien wordt ze vanzelf slanker (natuurlijk is de juiste bijvoeding vanaf 6 maanden dan wel van belang)

  Dat zij 1 x in de week poept is bij kunstvoeding te weinig en het is een logisch gevolg dat zij dan wel last kan krijgen van haar buik. Waarom staat je man niet open voor een overstap naar biologische voeding? Waarom neig je naar de AH bio en niet naar de Hipp? Deze flesvoeding bevat als extra’s Prebiotica (GOS), Probiotica (Lactobacillus fermentum hereditum) en visolie (70 mg per 100 ml). Zeker met haar ‘buik klachten’ wellicht een goede en noodzakelijke aanvulling. Je kan zo overstappen, afbouwen is niet noodzakelijk. Kijken wat de nieuwe voeding doet wel. Mochten de klachten blijven dan raad ik je een consult op maat aan, je bent van harte welkom een consult kan vaak ook online plaatsvinden. Mijn praktijk is in Warmond.

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 16. says

  Hallo Pauline,

  Dat je dochter een vol neusje heeft en veel niest kan met de voeding te maken hebben maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn, er heerst natuurlijk van alles. Dat zij 1 keer in de week poept is met kunstvoeding weinig en de kans is groot dat zij hier last van heeft.

  Wat betreft haar gewicht. Geen enkele baby is gemiddeld en wellicht is ietsje zwaarder iets wat past (kijk naar jezelf en naaste familie, hoe is jullie bouw). Ze zal nog flink gaan groeien en dat maakt meteen weer slanker. Natuurlijk is de juiste voeding wel van belang voor een goed en gezond gewicht.

  Waarom staat je partner niet open voor een overstap naar biologische voeding? Waarom neig je naar AH bio en niet naar de Hip?. Deze flesvoeding bevat als extra’s Prebiotica (GOS), Probiotica (Lactobacillus fermentum hereditum) en visolie (70 mg per 100 ml). Met haar buik klachten zijn deze extra’s zeker een goed idee. Overstappen kan in 1 keer, kijk goed naar wat er wel of niet verandert als zij overstapt. Mochten de klachten blijven dan is advies op maat passender. Jullie zijn van harte welkom in mijn praktijk, een consult kan ook online.

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 17. Stefanie says

  Hallo Judith,

  Ons zoontje is 15 maanden, heeft de eerste 3,5 maand volledig borstvoeding gehad, daarna tot 5,5 maand borstvoeding en gekolfd samen met flesvoeding Nutrilon HA 1, (eerst bio voeding van Hipp geprobeerd, dat luste hij niet) ik heb er alles voor gedaan, helaas lukte het na die 5,5 maand niet meer.
  Na ong 1 jaar overgestapt langzaam overgestapt op Nutrilon HA 2 en verdere vaste voeding zoveel mogelijk biologische eten, van beleg, roomboter, groente, fruit, aardappelen, koekjes, thee…..alles stomen, gekookt water (nog steeds)….dus dat bevalt ook erg goed, mijn vraag is;
  We zitten nu nog op 2 flessen van 150ml, wanneer stap je over naar “gewone” melk, eerlijk gezegd wil ik hem die liever niet geven want zelf drink ik ook geen melk, wel drink ik amandelmelk…..wat en wanneer zou ons zoontje mogen na de opvolgmelk 2? ook wil ik geen verdere opvolgmelk nrs dan 2….
  Groetjes Stefanie

  • says

   Hoi Stefanie,

   Vanaf 1 jaar kan je ‘gewone’ melk gaan geven. Omdat je aangeeft zelf geen melk te drinken is wellicht volle biologische geitenmelk een mooi alternatief (verteerd makkelijker). Kinderen in de groei hebben wel zuivel nodig. Denk aan 1 glas melk (biologische geitenmelk, biologische volle melk en voor de lezers die niet biologisch willen kopen liever de halfvolle varianten), en een portie yoghurt naturel (kan ook goed van geit of schaap). Wil je soja producten geven let er dan op dat deze niet van genetisch gemanipuleerde soja zijn en zonder suiker. Kom je ook weer op de biologische varianten uit. Zelf geef ik ook graag Nanny Care Peutermelk (van geitenmelk) aan mijn dochter van ruim 13 maanden. Er is ook een amandel poeder melk op de markt speciaal voor peuters. Gewone biologische amandelmelk bevat vooral heel veel water (niet biologisch bevat ook vaak suiker en vele stofjes voor o.a de houdbaarheid) en mist belangrijke stoffen die wel in melk zitten. Deze zou ik niet meteen adviseren als melkvervanger in jullie situatie.

   Lees eens het volgende artikel op Natuurdiëtisten Nederland voor meer uitleg over melk; http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=680&cod=676&page=

   En deze over geitenmelk; http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=525&id=624&page

   Gezonde Groet,
   Judith Rolf

 18. ils says

  Ik heb nu 8 maanden borstvoeding gegeven en stap nu over op flesvoeding.mijn baby is lactose intolerant en wij eten uitsluitend biologische voeding.welke melkpoeder bestaat er biologisch voor lactose intolerante babytjes?

 19. says

  Hoi Ils,

  Wat fijn dat je 8 maanden borstvoeding hebt kunnen geven. Waarom wil je overstappen op flesvoeding? Borstvoeding bestaat grotendeels uit lactose, gaf je borstvoeding klachten en zo ja, welke? Hoe ben je erachter gekomen dat je baby lactose intolerant is? Of bedoel je een koemelkallergie (iets heel anders maar er is hier vaak verwarring onder)?

  Wat betreft jouw vraag. Voor zover ik weet is er geen biologische flesvoeding te krijgen voor baby’s met een lactose intolerantie.

  Gezonde Groet,

  Judith Rolf

  • ils says

   Hey judith
   Bedankt voor de snelle respons.ik schakel over op flesvoeding omdat ik te weinig melk heb nu en hij in de risicozone zit qua gewicht.hij wil ook flesjes drinken en ik kan niet afkolven.
   We hadden de eerste 3 maanden een huilbaby en dan met lactose ok pilletjes gewerkt voor iedere voeding en de klachten waren weg.ik eet ook al die tijd al allergeen vrij.bij mijn andere zoon hebben we hipp gegeven, nu nog zelfs, de 3 dan. Als ik het lactose ok pilletje ervoor zou geven, zou het dan wel lukken met hipp 2? Of is geitenmelk een betere oplossing? Ik dacht dat daar een lager percentage lactose inzat… Maw welke poedermelk die bio is heeft het laagste percentage lactose?
   Bedankt!
   Ils

 20. Patty says

  Hoi Judith,

  Ik geef sinds deze week Holle Geitenmelk 1. Gekocht bij Eko Plaza. Kan ik in 1x overstappen naar Nanny CARE of moet ik dat opbouwen?

  Ik hoor het graag,

  Groetjes,
  Patty

 21. Melinda says

  Hi Judith,

  Mijn complimenten, wat een goed artikel! Het is vrij lastig om goed advies in te winnen over opvolgmelk. Helaas op het consultatiebureau en in de winkels weten ze hier heel weinig over waardoor je als moeder zelf veel research doet.

  Ik geef nu 9.5 maand borstvoeding en ga nu twee voedingen afbouwen. Ik heb voor Hipp bio 2 gekozen omdat mijn zoontje de geitenmelk opeens niet meer wilde.

  In de avond geef ik een slaap papje van Biobim omdat hij hierdoor in de nacht niet meer wakker wordt en daardoor ook zijn rust pakt. Alleen door het lezen van dit artikel zie ik dus dat hier maltodextrine in zit. Om deze reden wil ik overstappen naar een andere pap/ voeding waardoor hij de nacht wel doorslaapt. Graag hoor ik of je andere avond voeding kan aanraden wat wel iets meer vult dan de gewone opvolgmelk?

  Hierbij mijn schema:
  7.00 borstvoeding
  8.00 half kopje bio speltpap
  10.30 /11.00 opvolgmelk hipp bio 2
  Tussen 12.00/13.30 vers biologisch groente hapje (een keer vis en een keer kip in de week hieraan toegevoegd)
  14.30 borstvoeding
  16.00 vers biologisch fruit hapje
  18.30 avond pap

  Tussendoor: water, broodkorstjes of half bio hipp baby koekje in stukjes (voor de biologische groente hapjes en fruit gebruik ik de Philips Avent wat ideaal is)

  Met hartelijke groet,

  Melinda

 22. says

  Hoi Melinda,

  Dankjewel! Als avondhapje zou ik rijstepap of spelt of haver pap door de Hipp bio doen bijvoorbeeld van het merk Holle of Biobim (zijn gare ‘pap’ vlokken). Je kan het met een lepel geven of een fles met een groot gat. Het koekje wat je tussendoor geeft zou ik weglaten (hier zit o.a suiker in, met 9.5 maanden vindt ik een baby nog te jong hiervoor en zeker niet noodzakelijk) Geef fruit tussendoor of bijvoorbeeld een rijsttafel zonder zout.

  Hier kan je een voedselintroductieschema bekijken, handig op deze leeftijd zo wacht je even met voeding die allergie gevoelig is (of minder gezond). http://peervoeding.nl/diensten-2/de-eerste-hapjes/

  Veel plezier met je kleine en de hapjes!

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

  • Melinda says

   Hi Judith,

   Hartelijk dank voor de goede adviezen. Ik heb het gelijk toegepast alleen merk ik dat hij nu een trage darmwerking en moeite met zijn ontlasting heeft. Zijn er manieren om door middel van voeding zijn trage darmwerking dit te verbeteren?

   Ik hoor het graag.

   Met hartelijke groet,

   Melinda

   • says

    Hoi Melinda,

    Hoe oud is je zoontje nu precies en wat krijgt hij te eten en te drinken? Wat versta jij onder een trage darmwerking en moeite hebben met zijn ontlasting? Het is zeker een goed idee om eerst te kijken wat je met voeding hieraan zou kunnen veranderen.

    Gezonde Groet,

    Judith Rolf

    • Melinda says

     Hi Judith,
     Ons zoontje is nu bijna 11 maanden. Hij krijgt in de ochtend bio hipp opvolgmelk 450 ml per dag , brood, verse groente hapjes( bijv wortel, aardappel, met appel gemixt) (gemixt met kip of vis om de twee dagen) fruithapje vers ( bijv peer, mango) avond sluit ik af met pap; bio hipp met 5 kleine schepjes spelt pap) Tussendoor brood, bio rijstwafels, zonder zout, bio crackers)

     Met hartelijke groet,

     Melinda

     • says

      Hoi Melinda,

      Ik mis goede vetten doe een scheutje olijfolie extra vierge door het avondeten en roomboter op crackers, rijstwafels en boterhammen. Kijk eerst of dit ervoor zorgt dat de ontlasting makkelijker gaat. Geef je pap van volkoren vlokken en volkoren brood, de vezels kunnen ook helpen. Elke dag een pruim erbij, met schil aanbieden is het beste, ook nog een optie om erbij te doen.

      Mochten deze tips niet genoeg helpen dan raad ik jullie een consult aan.

      Gezonde groet, Judith Rolf

 23. Klooster says

  Hoi Judith,
  Mijn zoontje wordt deze week 6 maanden, ik geef volledig borstvoeding. Het wordt alleen beetje vermoeiend…
  Ik werk al een tijdje, op mijn werk kolf ik af. Mijn man geeft afgekolfde melk aan mijn zoon, vaak wilt hij niet drinken… Melk wordt weg gegooid:( in het begin sliep die door, al aantal weken wilt hij snachts drinken. Dan blijft hij de hele nacht aan mijn borst zitten. Ik heb geprobeerd om afgekolvde melk met rijstpap te mengen en om 23.00 tijdens zijn slaap te geven, dat wilt die niet. Met lepeltje gaat het ook niet echt. 2 keer wortel gegeven dat ging prima. Ik heb gevoel alsof hij alleen uit mijn borst wilt drinken. Zo kan ik niet doorgaan, op mijn werk moet ik ook functioneren…
  Wat zou verstandig zijn? Ik was van plan om nog een tijdje door te gaan met bv, maar nu helaas niet meer.

 24. says

  Hallo ……….Klooster,

  Het is tijd om te beginnen met hapjes, als je zoontje meer gaat eten zal hij ook wat minder borstvoeding nodig hebben. Geef hem bijvoorbeeld broccoli vermengd met het kookvocht en rijstepap, ik noem dot broccollipap. Je kan ook wortelpap maken aangezien je aangeeft dat hij worteltjes lekker vindt. (Worteltjes heeft niet mijn start voorkeur omdat ze zoet zijn en het is goed om je baby ook aan andere smaken te laten wennen, borstvoeding is ook zoet namelijk). Bied 3x per dag een groentenpaphapje (bloemkool is vaak ook favoriet en lekker om pap van te maken) aan. Bijvoorbeeld rond ontbijt, lunch en avond.

  Het is nooit de bedoeling dat je baby de hele nacht aan je borst ligt. Jij bent degene die bepaald wanneer hij wel of niet mag drinken. Soms is het afbouwen van de nacht best lastig, en is wat advies wel fijn. Het lijkt erop dat je zoontje als hij overdag te weinig heeft gedronken dit gaat inhalen. Dat is ook goed maar laat je zoontje alleen effectief drinken. Je borsten absoluut niet als speen inzetten. 1 nachtvoeding is op deze leeftijd nog prima, tuurlijk is het voor jullie fijn als je kan doorslapen maar voor een baby is het heel normaal om nog eens te komen in de nacht.

  Denk heel goed na over je borstvoeding. Misschien ben je nu even moe en is volgende week weer alles anders? Misschien zijn er ook nog andere oplossingen, of lost het probleem zich vanzelf op als je meer eten aanbied? Ik wil best met je meedenken en je wat meer een advies op maat geven (telefonisch consult is mogelijk via judith@peervoeding kan je een afspraak maken, hier zitten wel kosten aan).

  Vergeet niet te genieten van de mooie kanten van borstvoeding en als jij besluit dat je het niet meer wilt dan kan dit natuurlijk ook een bewuste, dus een goede keuze zijn. Als het maar geen overhaast besluit is!

  Succes,

  Judith Rolf

  • klooster says

   Beste Judith,

   Bedankt voor je tips. Ik ga ze zeker uitproberen en ikhoop dat het gaat werken…:-)

   Groetjes,
   Kasia van der klooster

 25. Silvia says

  Hallo 🙂 wat een leerzame artikel

  Mijn zoontje is nu 6 wekken , heb borst voeding gegeven 4wekken , had geprobeerd te kolven maar is niet meer gelukt , denk door veel stres en spanning door de scheiding ..
  had zelf al
  3 soorten melk geprobeerd mag dit ?
  Doctor dacht ook aan lactose alerie maar deze pepti wil ie helemaal niet , als ik wil overstappen naar ander melk mag ik het doen ?
  Van hipp , Nestlé , pepti dacht even hypoalergen te gaan proberen wat vind u ? Vind zo verschrikkelijk als ik me kleine zo ziet spugen en onrustig slapen door zijn last

  Mvg en bedankt

 26. says

  Hoi Silvia,

  Had je zoontje bij de borstvoeding wel of geen klachten en zo ja welke klachten had hij bij de bv?

  Welke merken heb je al geprobeerd en hoe lang per merk. Wat zijn de klachten precies, hoeveel spugt hij en wat zie jij onder onrustig slapen? Ik kan je lastig advies geven als ik weinig informatie heb. Een andere fles kan soms ook helpen dus ik hoor ook graag wat voor’n fles je gebruikt en hoe je de melk maakt (hoe breng je het water op temperatuur).

  Judith

 27. Marta says

  Wat een fijn artikel, dank je wel. Ik heb helaas niet veel productie meer dus ik vul mijn bv aan met kv. Nu heb ik nav het artikel Hipp 1 gekocht. Nu las ik ook de reactie over magere melk vs volle melk. Ik ben benieuwd of je je er ondertussen al in verdiept hebt? Ik ben daardoor wel weer wat gaan twijfelen..

 28. says

  Hoi Martha,

  Kunstvoeding is in alle gevallen bewerkt omdat er poeder is gemaakt van melk. Ik ben voorstander van biologische volle melk producten ipv halfvolle melkproducten vanaf het 1e jaar voor kunstvoeding ligt het veel ingewikkelder. Wat betreft kunstvoeding is het afhankelijk per baby wat een goede keuze is. De genoemde merken in het artikel zijn als beste uit de bus gekomen na gedegen onderzoek dus doe er je voordeel mee. Albert Heijn Bio maakt gebruik van volle en magere melk en Hipp Bio van magere melk en weipoeder. In Nanny care zitten inderdaad ook plantaardige olie deze is van een zeer hoge kwaliteit en noodzakelijk voor een goed totaal product.

  Als je baby het goed doet op de Hipp dan heb je een goede keuze gemaakt en hoef je niet te twijfelen. Baby’s hebben verschillende vetten nodig omega 3, 6 en 9. Ze eten gelukkig nog geen verzadigde vetten uit koekjes, chips, frituur en kant en klaar maaltijden. De verzadigde vetten die in de kunstvoeding zitten heeft je baby ook nodig!

  Gezonde Groet,

  Judith Rolf

 29. Sabine terweij says

  Ik geef nu holle 1 aan m’n baby van 8 weken, naastborstvoeding die ik nog probeer op te voeren, maar ik lees dat ik beter hoop of nanycare kan geven, want ik wil ook geen suiker erin hebben, maat nu is mijn vraag, is 1 van beide ook met vitamine van organische verbindingen, of een andere babyvoeding, ik kan daar zelf niet achter komen, vrees van niet, ik gebruik zelf vitals elke dag mama multi

 30. says

  Hoi Sabine,

  Heb je professionele advies gekregen om je borstvoeding op te voeren? Enkele tips van mij, Fenegriek eten (bijvoorbeeld in kaas of door je avondeten), weldeda borstvoedingsthee thee drinken, dit merk heeft de beste mix (ook rijk aan fenegriek en niet teveel venkel wat juist stoppend kan werken) en regelmatig aanleggen en wellicht extra kolven om de borstvoeding op te voeren.

  Holle zou niet mijn eerste keus zijn. Nanny Care bevat zoveel als mogelijk de vitamine en mineralen uit de geitenmelk, omdat dit niet voldoende is is het aangevuld met synthetische vitaminen. Dit geldt voor alle soorten kunstvoeding zowel van de koe als van de geit. Als je natuurlijk wil dan is borstvoeding de enige keuze die er is (van jezelf of donor).

  Jouw multi van Vitals bevat o.a. bioactieve stoffen maar daarnaast vooral synthetische vitamine en mineralen. Je lichaam neemt deze prima op. Een supplement is nooit natuurlijk ook niet als de verpakking dit suggereert. Natuurlijk is het wanneer je je vitamine en mineralen uit je eten haalt (of de zon in het geval van vitamine D). Soms is aanvulling noodzakelijk, ik vindt het heel verstandig dat je de multi mama slikt van Vitals, is een mooie en complete multi zonder toevoegingen die niet noodzakelijk zijn.

  Hopelijk kan je hier wat mee en natuurlijk gefeliciteerd met jullie baby!

  Gezonde groet,

  Judith Rolf.

 31. Marta says

  Bedankte voor de reactie.
  Nog een laatste vraag; onze kleine meid heeft last van haar darmpjes dus ik wilde graag orthica orthiflor start proberen (probiotica), kan dat naast de Hipp Combiotik 1 of krijgt ze dan teveel probiotica? (Als dat al überhaupt kan).

 32. says

  Hoi Marta,

  De ortica orthiflor start kan je gebruiken door de Hipp Combiotic je baby krijgt dan niet teveel probiotica binnen. Teveel probiotica binnen krijgen kan zeker en de verkeerde stammen ook. Deze combinatie is veilig. Succes met de krampjes en geniet van jullie dametje.

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 33. Marjanne says

  Hallo Judith!

  Wat een duidelijk artikel! Ik gebruik voor mn zoontje van 5 maanden ook de Hipp bio nr 1. Borstvoeding lukte niet, mn zoontje viel teveel af. Lactatiekundige erbij gehad, kwam niet op gang helaas!

  Met 6 maanden wil ik volgens de Rapley methode gaan beginnen met fruit en groente. Nu ben ik benieuwd of het slim is om dan ook over te stappen op Hipp bio 2?

  Wil ook gaan beginnen met pap… Wat kan ik daar het beste voor gebruiken, wil namelijk geen rijstebloem gebruiken.

  Alvast bedankt!

  Gr. Marjanne

 34. Gwen says

  Hallo Judith,

  Na 3 mnd borstvoeding overgegaan op Neolac. Helaas kwam ik er pas laat achter dat daar glucosetroop in zit. Nu wil ik overgaan mijn dochter is 10mnd. Goede ontlasting geen gekkigheid.
  Ah bio of Hipp?

  Alvast bedankt

 35. says

  Hoi Gwen,

  Het onderzoek is gedaan naar de zuigelingenvoedingen nummer 1. Beide goede keuzes ik weet dat Hipp bepaalde toevoeging weglaat bij de 2 dus dan is het aan jouw welke je kiest. Met de nummer 1 variant welke je ook prima kan geven met 10 maanden zou ik de Hipp kiezen. Mocht je willen dat ik het voor je uitzoek (advies op maat) dan kan dat via een kort consult zie Peervoeding.nl

  Gezonde Groet,

  Judith Rolf

 36. Winnie says

  Beste Judith,

  Fijn artikel! Mijn dochtertje van 4,5 maand heeft sinds enkele dagen na haar geboorte extra voeding van Hero uit blik gekregen, naast de borstvoeding, want dat was helaas niet voldoende. Inmiddels heeft ze helaas last van eczeem, en zijn we bij wijze van test 4 weken lang over op Nutramigen 1. (Borstvoeding is sinds ze 12 weken is helemaal gestopt). De Nutramigen 1 lijkt niet echt te helpen, dus waarschijnlijk ligt de oorzaak van het eczeem niet in een koemelk allergie (haar neefjes en vader hebben het ook gehad, en zijn er na een jaar overheen gegroeid). Ik verwacht dus dat we binnenkort weer overstappen op gangbare flesvoeding, en nu wil ik daar een bewuste keuze in maken. Nu heb je 2 soorten Hero Standaard, in een doos en in een blik. Het blik hoort bij de lijn nutrasense. Welke Hero voeding beschrijf je hierboven? Kun je iets zeggen over de Hero 1 Nutrasense? Wat zou je in ons geval aanraden?

  Hartelijk dank alvast!

  Groeten,
  Winnie

 37. says

  Hoi Winnie,

  Lastig om je advies te geven als ik niet een totaal plaatje ken qua kind en eventueel klachten. Hero 1 heeft als merk niet mijn voorkeur. Zie het artikel waar mijn voorkeur wel naar uitgaat, dit is een algemeen advies. Bij eczeem is soms suppletie aan te raden denk aan probiotica en de juiste vetzuren, ook kan merkkeuze kunstvoeding bijdragen aan verbetering van de klachten. Mochten jullie hierin advies willen dan zijn jullie welkom voor een consult bij mij via Peer Voedingadvies (dit kan ook telefonisch).

  Ik wil best iets zeggen over de Hero 1 Nutrasense. Dan graag even de ingrediënten van dit product mailen naar judith@peervoeding.nl of hier in een bericht achterlaten.

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 38. Lane says

  Wilde graag laten weten dat Hero (nutrasense) Standaard 1 geen toegevoegde maltodextrinen of glucosestroop heeft, in tegenstelling tot wat in het artikel hierboven wordt genoemd. Nutrilon Standaard 1 bijvoorbeeld weer wel.

  Hipp is overigens de enige zuigelingenvoeding die probiotica/natuurlijke melkzuurbacterien bevat en wordt niet in de bio winkel verkocht.

  Enig idee wat de reden hiervan zou kunnen zijn?

  Alvast bedankt!

  • says

   Hallo Lane,

   Deze blog is van juni 2015, sindsdien heb ik niet meer gecontroleerd of merken ingrediënten hebben aangepast. Fijn om te lezen dat ‘Hero nutrasense Standaard 1’ geen toegevoegde maltodextrinen of glucosestroop heeft. Het is de bedoeling dat mensen zichzelf bewust gaan worden van ingrediënten die je wel en niet graag wilt zien in een product. Dan is het van belang om zelf etiketten te controleren op ingrediënten.

   Ik ken biologische winkels die wel Hipp verkopen. Een winkel bepaald zelf zijn assortiment en heeft meerdere merken om uit te kiezen.

   Gezonde groet, Judith Rolf

 39. Kimmy says

  Hallo Judith!

  Ik had een vraagje. Ik wil borstvoeding geven tot aan de 6maanden ( op z’n minst ) en dan afwisselen met flesvoeding. Mocht ik ooit iets met rijstebloem willen doen, kan ik dan gewoon puur rijstebloem bestellen of moet het speciale baby rijstebloem zijn? Want nannycare is geitenmelk en alle rijstebloem in de winkel is bereid met koeienmelk! Ik heb dus niet echt een idee watvoor rijstebloem ik erdoorheen zou kunnen doen aangezien ik graag wil dat ik volledig op geitenmelk blijf met de kinderen.

  Mvg,
  Kimmy

 40. says

  Hoi Kimmy,

  Je kan inderdaad gewoon rijstebloem kopen en dit toevoegen aan afgekolfde borstvoeding of de nanny care die je ook af en toe gebruikt. Er zijn verschillende merken bijvoorbeeld Holle en Biobim. Puur & Fit verkoopt rijstebloem van LePoole ook een goede keus: https://www.puurenfit.nl/rijstebloem.html Vanaf 6 maanden is het een goed idee om 1 keer per dag een papje te geven. De voorkeur heeft het om dit met een lepeltje te doen maar met een fles met een groter gaat het ook prima.

  Gezonde Groet,

  Judith Rolf

 41. Lisa says

  Hoi, in mijn zoektocht naar een goede flesvoeding voor mijn baby’tje kwam ik op jouw mooie pagina en artikel. Eindelijk een duidelijk en overzichtelijke omschrijving, dank je!
  M’n vierde kindje is nu 1 maand, jammer genoeg geen borstvoeding nu dus ben een leek in het flesvoedingswereldje. Ik geef haar nannycare en dat loopt erg goed, maar omwille van de prijs twijfel ik om het eens met de Hipp te proberen… Mijn vraagteken is enkel dat haar stoelgang nog steeds zo vlot zal zijn( met de geitenmelk loopt dit erg vlot!) of zal ze eerder problemen daarmee krijgen dan? Ook heeft ze erg snel terug honger, licht verteerbaar die geitenmelk vermoed ik.
  Hrb jij een tip waardoor ik de knoop kan doorhakken?
  Groetjes en alvast bedankt

 42. says

  Hoi Lisa,

  Gefeliciteerd met je kindje, de Nanny Care gaat goed en bevalt (behalve de prijs) ik ben geneigd om je in dit geval te adviseren bij 6 maanden pas over te stappen/uitproberen van de Hipp. De darmen van een baby zijn dan verder ontwikkeld en kunnen dan makkelijker verteren als in de eerste 6 maanden. Je geeft aan dat ze snel honger heeft, hier kan ik zo geen advies over geven dan heb ik voedingstijden en hoeveelheden nodig.

  Alle goeds en een gezonde groet, Judith Rolf

 43. Veronique says

  Hoi,

  Ik heb een vraag over opvolgmelk. Mijn baby is nu 6 maanden em 2 weken. Ik geef nog volledig borstvoeding en heel af en toe hipp 1. Alleem nu blijf ik borstvoeding geven maar wil ik ook af en toe een flesje geven alleen weet ik niet welke. In bijna alles zit visolie en dat geef ik liever niet. Ik slik zelf zeewier bij voor hem. Alleen vroeg mij af wat ik dan het beste kan geven want ik wil hem ook geen suikers geven.

 44. says

  Hoi Veronique,

  Nanny Care bevat geen visolie. NANNYcare geitenmelk producten zijn vrij van sucrose, maltodextrine en toegevoegde glucosestroop en zijn geschikt voor vegetariërs.

  Gezonde Groet,

  Judith Rolf

 45. Nienke says

  Hallo Judith,

  Wij geven onze Vinz van bijna 6 maand flesvoeding Hipp 1. Nu is mijn vraag wat je zou adviseren om te gaan geven als opvolgmelk? Vinz heeft tot op heden geen allergische reacties ergens op gegeven. Ook ben ik benieuwd wat je vind van de potjes voeding van de hipp(fruit,groenten). We zijn van plan ook hem zoveel mogelijk verse voeding te geven maar soms ontkomen we er niet aan.

  Ik hoor graag van je.

  Groeten Nienke

 46. says

  Hoi Nienke,

  Het blijft lastig adviseren als ik bijna geen informatie van een kindje heb, maar ik zal een poging wagen!

  ALs Vinz het goed doet op de Hipp 1 kan je deze prima doorgeven totdat hij 1 jaar is. Voordeel van de 1 is dat hier de LCP (Omega 3 & 6 vetten) aan toe zijn gevoegd.

  Natuurlijk ben ik fan van zelf fruit en groenten hapjes maken. Fruit zou ik niet snel uit een potje geven, een banaan is zo geprakt en zelf een voorraadje appelmoes maken is een kwestie van appels koken en even de staafmixer erop. Je kan ook voor ‘Rapley’ gaan (is helemaal makkelijk) in combinatie met prakken/papjes.

  Zie ook http://peervoeding.nl/rapley-een-eetfeestje/ hier kan je een voedselintroductie schema downloaden.

  Mocht je een potje kiezen dan gaat mijn voorkeur uit naar biologisch en zo min mogelijk gemixt. Begin dus met pure smaken zoals de wortel of spinazie. In de Hipp maaltijden Hipp zit regelmatig witte pasta of witte rijst verwerkt, dit vindt ik niet nodig. Zilvervliesrijst of volkoren pasta is een beter keus. De merken Holle en Biobim zijn ook goed om eens naar te kijken.

  Gezonde Groet, Judith Rof

 47. Shar says

  Hi Judith, wat een top artikel over flesvoeding! Nu lees ik in de reacties dat overstappen niet altijd verstandig is. Mijn zoon is 7 weken oud en krijgt een combinatie van borst- en flesvoeding (ivm lage productie, lees nu dat venkelthee oa verlagend kan werken en dit heb ik heel veel gedronken helaas) de afgelopen weken hebben we diverse voedingen van nutrilon geprobeerd, omdat hij veel kreungeluiden maakt en het daardoor lijkt of hij last heeft van z’n darmen. Momenteel krijgt hij nutrilon HA, maar hier ben ik niet tevreden over nog. Zou je een derde/vierde wisseling van voeding aanraden naar Hipp? Dankjewel alvast!

 48. says

  Hoi Shar,

  Als je dat wilt kan je je productie wellicht omhoog krijgen met extra kolfen of aanleggen en fenegriek tabletten (deze slik je) te bestellen bij Eurolac.net

  De beste thee om meer borstvoeding te genereren is die van Weleda.

  Omdat je niet tevreden bent over de Nutrilon HA lijkt het mij een goed idee om nog een keer over te stappen, dit raad ik je dus aan.

  Succes en nog gefeliciteerd met jullie zoontje. Geniet van deze vaak drukke maar mooie tijd.

  Gezonde groet, Judith Rolf

 49. Stefanie says

  Hoi Judith,

  Ik vind je pagina en uitleg over opvolgmelk heel fijn om te lezen. Heb er al veel van opgestoken. Momenteel geef ik nog 100% BV aan mijn 11 weken oude zoontje maar over een week gaat hij halve dagen naar de opvang. Ik ben me alvast aan het inlezen over een goede opvolgmelk omdat ik me wil voorbereiden op dat ik misschien niet genoeg kan kolven om mee te geven. Dan wil ik thuis volledig BV geven en bij de opvang een flesje opvolgmelk. Ik lees de voor en tegens over HIPP en AH. Omdat de laatste reactie van november is vroeg ik me af of er ondertussen nog iets veranderd is of iets nieuws op de markt?

  Groetjes Stefanie

 50. Jessica says

  Beste Judith

  Helaas zijn we tot onze grote schrik er gisteren pas (na 6 maanden) achter gekomen dat er in onze Nanny Care een hoge dosis Fluoride zit.
  Ik lees is jou artikel dat je Nanny Care juist aanbeveelt.
  Als je googlet babyvoeding en fluoride kom je zorgwekkende artikels tegen.
  Kan jij mij/ons geruststellen?

  Jessica

 51. Judith Rolf says

  Beste Jessica,

  Hoi Jessica,

  Ik kan je zeker gerust stellen!

  Zowel Nanny Care als andere kunstvoedingsmerken zoals bijvoorbeeld geitenmelk van Kabrita voegen geen fluor toe! Vanuit wetgeving wordt het echter wel gedeclareerd in de tabel van nutriënten op het blik.

  Fluor komt van nature in zeer geringe mate voor in melk, de basis van kunstvoeding.
  De hoeveelheid fluor die gedeclareerd wordt in de tabel van nutriënten is de minimale detectielimiet vanuit de mogelijke metingen.

  Deze wordt overigens niet bereikt bij zowel Nanny Care als Kabrita!. Er zit dus zeker geen hoge dosis fluor in kunstvoeding. Zoals hierboven beschreven zit fluor in diverse voedingsmiddelen zoals o.a melk.

  Fluor extra toegevoegd is iets wat ik niet zou aanbevelen hier is gelukkig bij kunstvoeding geen sprake van!

  Geniet van jullie kleintje. Heb je mijn introductieschema voor voeding al gevonden via de website?

  Gezonde groet,

  Judith Rolf (Peer Voedingadvies)

 52. Niko Hallemans says

  Beste Judith

  Onze dochter is nu 5 maanden oud en kreeg tot voor kort altijd Nan Optipro Complete Compfort zuigenlingenmelk.
  Wij zijn sinds enkele weken overgeschakeld op Nannycare zuigelingenmelk omdat we vernomen hadden dat geitenmelk beter blijkt te zijn.
  Ze reageert hier zeer goed op en vindt de melk ook veel lekkerder.
  Nu wordt ze wel telkens om 4 uur ’s nachts wakker daar ze vroeger met die andere melk doorsliep tot minstens 7 uur.
  Ik vermoed dat het komt omdat ze Nannycare sneller verwerkt en dus ook sneller terug honger heeft.
  Hoe kunnen we dit oplossen?
  Misschien met een verdikker onder haar laatste fles te mengen of anders terug overschakelen op Nan enkel voor haar laatste fles ’s avonds?
  We horen het graag
  Alvast bedankt

 53. Judith says

  Hoi Judith,
  Ik kreeg de tip via een acupuncturist om zodra ik wil afbouwen met borstvoeding,als onze uk 6 maanden is, havermelk met gemalen sesamzaad te geven als vervanging.

  Ben benieuwd wat jij van deze voeding vindt!

 54. Laura says

  Hi Judith, ik geef op dit moment borstvoeding aan mijn dochter van 2 maanden maar moet hier over een maandje mee stoppen ivm mijn werk. Nu heb ik jouw artikel gelezen en ben ik enthousiast over de voeding van Hipp, alleen vind ik deze wel erg aan de prijs. Nu heb ik gezien dat de voeding AH standaard 1 en AH bio standaard 1 beide geen maltodextrine bevatten. De bio versie heeft volle melk, de standaard niet. Echter heeft de standaard wel GOS van lactose en visolie. Als wij willen gaan voor een wat betaalbaarder product welke van deze 2 zou je ons dan aanraden?

 55. Mel says

  Hoi Judith,

  Ik geef nog altijd borstvoeding aan mijn dochtertje van 10 maanden. Ik geef sinds kort ook af en toe kunstvoeding bij omdat mijn borstmelk niet meer voldoende is. Ik heb gekozen voor geitenmelk en ben begonnen met Holle geitenmelk omdat dit bio is. Na dit artikel ben ik echter beginnen twijfelen. Ik ging er automatisch van uit dat dit de beste optie zou zijn (tov andere merken geitenmelk) omdat het bio is. Begrijp ik het goed dat Nannycare toch een beter alternatief is in vergelijking met Holle? Zou u verder kunnen toelichten waarom Nannycare een betere optie is dan Holle?

  Alvast hartelijk bedankt!!

 56. Kate says

  Wat een duidelijk en goed artikel. Hier komt nu mijn vraag, 2 jaar later…maar wie weet krijg ik ook een antwoord 🙂
  Ik vroeg me af of als je kunstmelk gebruikt die niet biologisch is (bv Nutrilon) ook een kans is dat indirect antibiotica erin zit, dus dat de koeien regelmatig antibiotica krijgen om gezond te blijven (heb ik gehoord). Of word deze melk niet voor poedermelk gebruikt?
  Alvast bedankt, Kate

 57. Judith Rolf says

  Hoi Kate,

  Er zitten geen antibiotica resten in kunstvoeding ook niet waneer deze niet biologisch is. Bij niet biologische kunstvoeding is de kans groot dat het poeder gemaakt is van koeien die antibiotica hebben gekregen. Maar de melk heet niet voor niets ook ‘kunst’ de poeder is niet te vergelijken met ‘gewone’ melk. Door de bewerking is het ook mogelijk om stoffen eruit te halen die je er niet in wilt hebben en stoffen toe te voegen die je er juist wel extra in wilt hebben zoals bijvoorbeeld extra vitamine en mineralen.

  Toch nog een antwoord na 2 jaar, fijn weekend!

  Gezonde groet,

  Judith Rolf

 58. Daphne says

  Hoi Judith,

  Ik stel mijn vraag ook maar eens aan jou..

  Onze dochter heeft een allergie voor koemelkeiwitten. We zijn na ongeveer een jaar pas over gegaan op Nannycare. We hebben daarna een tijd kokosmelk/amandelmelk afgewisseld en verdund gegeven. Het leek wel iets beter te gaan na regelmatig bezoek homeopaat. Met haar 2e verjaardag zijn we weer gestart met peutermelk Nannycare en toevallig na een half jaar gebruik, zijn we de melk eens vergeten bij fambezoek. Het lijkt wel alsof ze oppeens veel beter slaapt! Lees: de hele nacht door.. Ik twijfel nu dan ook of het voor haar geen tot weinig verschil heeft gemaakt qua koemelk of geitenmelk-poeder.

  Nu mijn vraag: Mijn man heeft last van koemelk (getest homeopaat) dus waren we van plan om te starten met Nannycare . Alleen nu twijfel ik tussen een hypoallergenen voeding om gelijk mee te starten.

  Welk merk adviseer jij in dit geval? Of eerst wel starten met Nannycare of zelfs koemelk?

  Veel vragen maar ik waag het erop.

  Dank alvast!

 59. Judith Rolf says

  Hoi Daphne,

  Ik begrijp je vraag niet helemaal denk ik ben je opnieuw zwanger en is je vraag voor een volgende baby?

  Vanaf 1 jaar hoef je geen kunstvoeding meer te geven, waarom ben je na haar 2e verjaardag opnieuw gestart met peutermelk. Geitenmelk is in ieder geval makkelijker om te verteren dat is een voordeel boven de koemelk.

  Je start nooit zomaar met een hypoallergenen melk deze zet je alleen in wanneer dit noodzakelijk is. Kokos en amandelmelk kan nooit borstvoeding of kunstvoeding vervangen dit is niet compleet.

  Ik adviseer altijd eerst om te kijken of borstvoeding mogelijk is, wanneer dit niet het geval is dan is kunstvoeding op basis van geitenmelk mijn 2e advies.

  Gezonde Groet,

  Judith Rolf ( Peer Voedingadvies)

  • Daphne says

   Hoi Judith,

   Bedankt voor je reactie! Klopt de vragen waren gericht voor onze nog ongeboren baby idd!

   Aangezien peuters niet altijd zin hebben in groente vond ik het een fijn idee dat ze nog wat extra voedingstoffen kon halen uit peutermelk. We gaven als melk, plantaardige melk, gewoon omdat ze het lekker vond. Alleen daar zitten weinig extra’s in.. Dus vandaar de NannyCare peutermelk in de avond, afgewisseld met schapenyogurt. Verder doen we niet aan toetjes..

   De plantaardige melk was niet als vervanging van flesvoeding. Ze kreeg dit pas na een jaar als drinken, naast thee en water. En af en toe nog een Nanny Care zuigelingen fles. Gewoon omdat ze het heerlijk vond een flesje melk te krijgen dichtbij pap of mam. Als borstvoeding zou lukken dan geef je dat..

   Nu is ze 2,5 en krijgt ze in de avond een klein laagje kokosmelk of anders met de rest warm water, vind ze heerlijk voor het slapen gaan en in de ochtend hetzelfde. Zo krijgt ze iig goed vocht binnen, We laten de geitenmelk maar zitten 😉

   Bedankt voor je adviezen en de moeite!

   Groet, Daphne

 60. Marianne Boeckx says

  Hallo Judith,

  Ons dochtertje is 2 weken oud en ik geef geen borstvoeding. Ze heeft echter heel veel last van verteringsproblemen en iemand heeft ons aangeraden de NANNY Care zuigelingsmelk te proberen. (momenteel geven we NAN Complete Comfort) Zou het een juiste keuze zijn om over te schakelen op de NANNY CARE? Of mag dit alleen als je eerst borstvoeding gegeven hebt? Of is dit misschien te vroeg? Heeft ons kind hiermee voldoende voedingsstoffen en voldoende voeding om te groeien? (want ik lees dat geitenmelk slechts 40 minuten verteringstijd nodig heeft ipv de 2,5 uur die koemelk nodig heeft.) Zou ons kind dan ook niet constant honger hebben? Ik durf de vraag niet goed stellen aan de kinderarts omdat ik schrik heb dat hij sowieso tegen deze beslissing zou zijn. Ik ken nl ook niemand persoonlijk die geitenmelk geeft aan haar baby…

  Alvast bedankt!

 61. Judith Rolf says

  Hoi Marianne,

  Je mag overschakelen. Een goed idee omdat je aangeeft dat de voeding nu veel problemen geeft. Het is een volwaardige voeding dus geen zorgen over de voedingstoffen. Hou de aanbevolen hoeveelheid aan zoals aangegeven op de verpakking. Soms kan extra DHA noodzakelijk zijn maar dat heeft niet specifiek met Nanny Care te maken.

  Waarom lopen jullie bij een kinderarts? Voor persoonlijk advies op maar kunnen jullie mij bereiken via Peer voeding. Ik hoop natuurlijk dat de overstap naar Nanny Care zo goed valt dat dit niet nodig is.

  Gezonde Groet,

  Judith Rolf

 62. Anita says

  Hoi Judith, Wat een fijn artikel! Bedankt daarvoor. Mijn derde zoontje is op dit moment 8 weken oud. Al 2x eerder ging het borstvoeden gepaard met veel pijn en moeite. Hierdoor heb ik respectievelijk 9 maanden en de tweede keer 6 maanden álle voedingen gekolfd. Ik had zo gehoopt dat het deze keer anders zou zijn. Dat ik toch een keer het ‘gewoon’ voeden kon ervaren. Maar opnieuw kamp ik met hetzelfde probleem. Nu, na 8 weken 24 uur rond alle voedingen kolven kan ik het gewoon niet meer. Mijn zoontje vraagt om meer voeding dan ik kan kolven en ik ben met ontzettend veel tegenzin en vooral schuldgevoel begonnen met af en toe een schepje kunstvoeding toe te voegen. Ik heb mij (dacht ik) goed verdiept in de verschillende keuzes en gekozen voor Kabrita omdat ik dacht dat dat de best mogelijke keuze was.

  Afgelopen week kreeg ik een borstontsteking. En als gevolg daarvan is mijn productie nog verder achteruit gegaan en moet ik hem al flessen geven die 50-50 zijn. Mijn hart wil relacteren, en proberen weer op te voeren. Maar het kolven elke 3-4 uur kan ik gewoon niet meer. En met het oog op weer moeten werken over een tijdje probeer ik er toch aan toe te geven.

  Een lang verhaal. Is Kabrita een verkeerde, slechte of minder goede keuze? Doe ik er beter aan over te stappen naar een van de varianten die volgens jou de beste keuze zijn?

  Gr. Anita

 63. says

  Hello blogger, i’ve been reading your articles for some time and I really like coming back here.
  I can see that you probably don’t make money on your website.
  I know one cool method of earning money,
  I think you will like it. Search google for: dracko’s tricks

 64. Roxan says

  Goedemorgen,

  Ik ben mij aan het orienteren op kunstvoeding.
  Wat een geweldig fijn artikel en goede informatie.
  Mijn keuze zal gaan tussen Hipp of Etos standaard.

  Beide bevatten geen DHA als ik het goed heb.
  Ik zie wel visolie op de ingredientenlijst staan…
  Kan ik dan alsnog DHA los toevoegen aan de flesvoeding?

  Ook las ik dat Etos nucleotiden (bouwstenen voor dna) bevat, maar Hipp niet… klopt dat?

  Want dan zou mijn voorkeur de (goedkopere) Etos zijn.
  Zowel Hipp als Etos bevatten de belangrijke visolie, GOS etc. Enige grote verschil zal dan het biologische verhaal zijn…is dat juist?

  Groet Roxan

 65. K. says

  Beste,
  Heel leerrijke website, maar hoe sta je tegenover taurine? Is ook een oppepper. Wat vind je van de samenstelling van Nestlé NAN bio 1 tov Hipp bio 1?
  Hoop dat je me kan helpen ik twijfel tussen beide. Ik mag vanwege ziekte geen borstvoeding geven. Heel jammer maar ik kan wel een kindje dragen en krijgen zonder risico voor de baby en daar ben ik dankbaar voor. Dus nu de beste flesvoeding zoeken 🙂 bedankt voor je fijne site en je kennis te delen. Groetjes, K.

  • K. says

   Ik zie dat in NAN maltodextrine zit en in Hipp l-fenylalanine is ook een zoetmiddel? Oppepper? Of zie ik dat fout. Wat is dan het minst schadelijke ? Thx!

 66. Nomi says

  Hoi Judith,

  Ik heb ondertussen deze pagina twee keer gelezen. Echt super goede informatie. Mijn dochter is 2 maanden. Ze heeft verder nergens last van. Ik kan haar niet aanleggen en kolf alles. Helaas heb ik per dag maar 400ml en ze krijgt 600ml hipp. Ze doet het super goed op hipp. Maar nu twijfel ik of ik over moet stappen op Nannycare, omdat het mogelijk nog beter is. Daarnaast wil ik ook iets van vis of algenolie extra geven. Maar ik kan nergens een merk vinden welke geschikt is voor haar leeftijd. Welke raad je aan?

  • Judith Rolf says

   Hoi Nomi,

   Dankjewel. Wat fijn dat je je dochter toch 400 ml borstvoeding kan geven en dat zij ook op de Hipp goed reageert. Daarom raad ik je aan niet over te stappen op een ander merk kunstvoeding. DHA?visvetzuur bijgeven kan wel een
   goed idee zijn. Gebruik je het in ieder geval zelf? Je eigen melk bevat dan een hoger DHA percentage!
   Wanneer je suppletie advies wilt kan je mij benaderen per mail op juidth@peervoeding.nl Hiervoor reken ik
   35 euro, vaak te declareer bij je zorgverzekeraar.

   Gezonde Groet,

   Judith Rolf

 67. Evelien says

  Hallo Judith,

  Bedankt voor je uitleg over biologische voeding. Dat is zeer hulpzaam voor de mama’s onder ons! Nu vraag ik mij af wat je zou adviseren..Nanny care of Kabrita?

  Hoop graag wat van je te horen.

  Groetjes Evelien

 68. Loesje says

  Hoi Judith,

  Wat een fijn artikel! Mijn dochtertje is 9 maanden en ik ga overstappen naar kunstvoeding. Nu heb ik na het lezen van dit artikel gekozen voor Hipp, maar toen we het gaven (op advies van de lactatiekundige eerst nog 50 procent bv en 50 procent kv), reageerde mijn dochter er direct heel heftig op. Na een paar slokken liet ze telkens los, maar ze had wel honger, dus ze wilde de fles wel. Ondertussen proestte en hoestte ze, werd ze heel benauwd, piepte haar ademhaling en kuchte ze slijm op. Uiteindelijk spuugde ze alles uit (ook na 2 uur nog een keer). Het was erg angstaanjagend, ik stond op het punt om 112 te bellen (maar we hebben uiteindelijk de huisartsenpost gebeld).

  Mijn dochter is gewend aan de fles en is toen ze heel klein was een enkele keer bijgevoed met Nutrilon. Daar reageerde ze niet op, net als op de (paar hapjes) yoghurt die ze nu wel eens eet. Ook eet ik zelf wel eens wat zuivel (niet dagelijks en geen melk).

  Wat kan het zijn en belangrijker: voor welke voeding moeten we nu kiezen? De huisarts zegt dat het geen koemelkallergie kan zijn en adviseert gewoon iets anders te proberen en in eerste instantie nog meer te verdunnen. Ik heb daarom een pak Etos zuigelingenvoeding gekocht (alles van AH is op en Nanny Care kies ik liever niet voor ivm de prijs). Hipp durf ik in ieder geval niet meer te geven. Heb jij nog tips?

  Alvast bedankt en groetjes,

  Loesje

  • Judith Rolf says

   Hoi Loesje,

   Dankjewel fijn om te lezen dat je wat hebt aan dit artikel.
   Kunstvoeding op basis van geitenmelk zou ik inderdaad proberen.
   Kabrita zou je kunnen uitproberen. Of nog beter als dat een optie is
   doorgaan met de borstvoeding. Waarom wil je overstappen?

   Succes en geniet van jullie dochtertje.

   Judith Rolf

   • Loesje says

    Hoi Judith,

    Dank je wel voor je reactie! Ik had het graag anders gezien voor m’n dochter, maar ik moet stoppen om medische redenen. Helaas.
    Zou je aanraden om direct met Kabrita te beginnen en de Etos-voeding te laten staan? Denk jij itt de huisarts wel dat haar reactie op Hipp aan de koemelk kan hebben gelegen? Ook Kabrita zit een flink prijskaartje aan namelijk :-/.

    Groetjes,

    Loesje

    • Loesje says

     Hoi Judith,

     We hebben zojuist Etos geprobeerd, maar het gaf dezelfde reactie (minder heftig, maar ze kreeg ook 1/4 kv ten opzichte van 3/4 bv). We gaan dus beginnen met Kabrita. Moet daar nog extra algenolie/visolie bij gegeven worden? Ik zag op de verpakking wel staan dat het vis bevat.

     Groetjes,

     Loesje

 69. Joni says

  Hoi,

  Ik weet niet of dit nog on-topic is..
  5 weken geleden hebben wij ons vierde kindje gekregen. De eerste heeft 11 mnd borstvoeding gehad, de tweede 3 maanden, de derde 25 maanden en de vierde nu 5 weken.
  Onze baby huilt veel: uuuuren en dagenlang, overstrekt zich, spuugt en heeft veel krampjes. Vanwege het spugen kolf ik wat melk, dik dat in met Johannesbroodpitmeel (liever niet! Maar op aanraden van arts) en blijft ontevreden.
  Nu zat ik te denken om flesvoeding te proberen. Kijken hoe hij daar op reageert. Hipp Biotik 1 heb ik in huis. Wat denk je? Zou hij er beter op reageren dan borstvoeding?
  Inmiddels hebben we een doorverwijzing naar de kinderarts. Ik trek het zo niet langer. Er spookt van alles door mijn hoofd: reflux, koemelk allergie?

  Groetjes

  • Judith Rolf says

   Je mag gebruik maken van een consult mocht je advies willen. Flesvoeding ipv borstvoeding is geen goed plan in ieder geval. Dit is inderdaad pittig de zorg voor een baby die niet blij is. Goed dat jullie ook naar een kinderarts gaan.

   Liefs en sterkte!

 70. Jessie says

  Hoi Judith,

  Helaas ben ik na 6 maanden overgestapt op flesvoeding. Ik heb gekozen voor Nannycare. Alleen zit in Nannycare geen pre- of probiotca en ook geen visolie. Nu geef ik mijn zoon ook visolie. Het toevoegen van pre- en probiotca lijkt mij noodzakelijk bij gebruik van Nannycare. Klopt dit? Ik weet dat geitenmelk van nature rijk is aan galacto oligosaccharides, alleen denk ik zelf dat door de verhitting deze grotendeels verloren gaan.

 71. Paulina says

  Hoi,

  Ik ben zwanger en ga zo flesvoeding geven. Nu had mijn oudste zoontje koemelkallergie, heeft het nut om te starten met hypoallergene flesvoeding of gewoon de standaard?

  • Judith Rolf says

   Hoi Paulina, Hypoallergene flesvoeding geef je nooit uit voorzorg alleen wanneer het noodzakelijk blijkt. Je kan wel extra alerte zijn wanneer jullie starten met de flesvoeding aangezien jullie oudste zoontje bekend is met koemelkallergie.

   Fijne zwangerschap en een mooie bevalling + gezond kindje wens ik jullie toe.

   Judith Rolf (Peer Voedingsadvies)

 72. Emke Brinkman says

  Hoi Judith,

  Heel fijn om je blog te lezen. Inmiddels is er mog een Nederlandse geitenmelk variant, namelijk The Pure Goat Company, ben je daar ook mee bekend en zo ja zou je die aanraden boven Nanny Care?

  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Emke

 73. Michelle says

  Dag Judith,

  Blijf je nog steeds bij je mening dat Hipp 1 Bio Combiotik de beste uit de test komt voor jou? Of is er in de 3 jaar al wat anders gekomen op de markt wat je zeer prettig vind?

  Met vriendelijke groet,

  Michelle

 74. Barbara says

  Hallo Judith,

  Ik lees in je artikel: ” GOS en FOS zijn afkortingen voor de bacteriën die toegevoegd mogen worden aan flesvoeding”.
  Maar GOS en FOS zijn de voedingsvezels die als voeding dienen voor goede bacteriën. Het zijn dus niet de bacteriën zelf. Ik dacht ik laat dat je even weten. Waarschijnlijk weet je dit zelf ook maar is het op een of andere manier foutief in je artikel terecht gekomen.

  Groet,
  Barbara

 75. Judith says

  Dag Judith,

  Ons zoontje is nu 7 maanden en heeft de eerste 6 maanden vrijwel alleen maar borstvoeding gekregen
  Daarna zijn wij overgestapt op nutrilon 2. Ik kom er nu achter dat hier maltodextrine aan is toegevoegd en wil graag overstappen op een kunstvoeding waar dit niet het geval is maar wij hebben niet zon dikke portomonnee. Ik zie in je artikel dat je AH biologisch aanraad bijvoorbeeld maar daar is ook suiker aan toegevoegd.. Wat is de goedkoopste variant baby kunstvoeding waar tegelijkertijd geen (snelle/geraffineerde) suikers aan zijn toegevoegd?

  Vriendelijke groet,
  Judith de Rover

 76. Simone says

  Ik zie hier alleen staan Hipp 1 bio en AH biologisch standaard 1. Hoe zit het met baby’s van 6 maanden of ouder? Geldt dan nog steeds 1 of dan nummer 2 (zoals op de verpakking staat: vanaf 6 maanden)

 77. Angel says

  Hoi
  Ik heb nl ontdekt dat mijn baby van 20 weken allergisch is voor visolie. Dus alles dat dha en ara bevat mag hij niet gebruiken. Daar krijgt hij vreselijke huid uitslag van. Dat had ik ook tijdens de zwangerschap toen ik foliumzuur in combinatie met visolie capsules kreeg van de arts. Helaas heeft hij de allergische reactie van mij . Ik zoek me krom naar een opvolg melk zonder dha en ara. Wat moet ik uiteindelijk gebruiken want ze zijn allemaal zo verwarrend

 78. Jacqueline says

  Beste Judy

  Wat fijn om hier zulke zinvolle info te kunnen lezen over verantwoorde flesvoeding

  Is er inmiddels het dagelijks hoeveelheid DHA toegevoegd aan de nannycare?

  Mvg
  Jacqueline

 79. Merel says

  Hi Judith,
  Weet niet of je nog actief bent met antwoorden.
  Ik combineer borstvoeding met pure goat. Nu willen we overstappen op biologische koemelk. Ook omdat deze nogal prijzig is. Het lijkt me goed om nu op koe over te gaan. Zodat z’n darmpjes ook hierin wennen. Ik las veel over de Ah biologische melk en de Hipp. Daar zit ook nog een best verschil in.
  Wat raad u aan? Ik wil zolang het lukt 2x borstvoeding geven en 3x kunst geven.

  Hoop graag iets van u te vernemen,
  Met vriendelijke groet,
  Merel

  • Hanna says

   Hi merel, overstappen van geit naar koe is ons niet goed bevallen. Je kan het proberen maar check goed hoe je kindje erop reageert.

 80. Cissie says

  Goed artikel, bedankt!! Het is inmiddels 2023 en er zijn wat nieuwe voedingen op de markt natuurlijk. Zo hebben Kruidvat en Hipp nu ook geitenmelk. Mijn dochtertje van 4 maanden krijgt iedere keer rode galbulten van gewone nutrilon 1. We hebben pepti voorgeschreven gekregen maar madam lust deze bittere smaak niet. Nu geef ik nog borst en zou graag naar 50/50 willen bv en kv, gezien alles gekolfd moet worden ivm slecht aanhap. Ik heb nu Kruidvat gekocht om te zien hoe ze hier op reageert. Kruidvat geitenmelk 1 heeft geen mooie ingrediënten. Maar welke voeding geit heeft jou voorkeur? Hipp geit is bio maar wel palmolie, kabrita ziet er goed uit en even duur maar niet biologisch. Nannycare lijkt mooist maar hebben enkel grote 800gr potten wat hier te lang open staat en erg prijzig. Ik ben heel benieuwd wat jij hiervan vindt. Dankjewel!!

 81. Alicesha says

  Bedankt voor je verhelderende informatie.
  ik ben alvast op zoek naar informatie voor als ik BV wil gaan afbouwen na 6 maanden.
  mijn oudste had koemelkallergie dus toen had ik geen keuze. de jongste van 4 maanden heeft het waarschijnlijk niet.
  HIPP heeft nu ook voeding op basis van geitenmelk, is deze ook ok? Nannycare is mij iets te prijzig. Dus op zoek naar een betaalbaar maar goed alternatief.
  Helaas zit er in bijna alle baby voeding plantaardige oliën zoals raap of palmolie. hoe kijk je daar tegen aan ?
  Momenteel staat op mijn lijstje ah bio , krabita en hipp koemelk of geitenmelk.
  blijft lastig kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.