B12 tekort herkennen

B12 tekort in het lichaam kan vervelende tot ernstige klachten opleveren. Wat is Vitamine B12 voor vitaminen en hoe kun je een B12 tekort voorkomen? Wij zetten het voor je op een rij.

Vitamine B12 is een bijzondere vitaminen die in twee verschillende categorieën valt. De vitamine is water oplosbaar, maar houdt net als een vet oplosbare vitaminen wel een voorraad bij in het lichaam. Omdat die voorraad voor meerdere jaren wordt aangelegd is het ontstaan van een B12 tekort niet een proces van de één op andere dag.

De voorraad vitamine B12 in het lichaam is voldoende voor 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Als er een tekort is ontstaan kan het echter minstens zo lang duren voordat dit B12 tekort weer ingelopen is.

B12 tekort herkennen

Omdat een B12 tekort zeer geleidelijk ontstaat is het niet altijd gemakkelijk te herkennen. Door de jaren heen kunnen de klachten steeds iets meer toenemen. Een tekort kan zowel lichamelijke als psychische uitingen hebben.

Je kunt een B12 tekort onder andere herkennen aan:

  • het bleker worden van de huid
  • algeheel zwak gevoel
  • vermoeidheid
  • slaperigheid
  • gebrek aan eetlust
  • je bent meer prikkelbaar
  • spierpijn en krachtsverlies in de spieren
  • hoofdpijn/migraine

Een tekort aan vitamine B12 kan vele verschillende gevolgen hebben en is soms een oorzaak van klachten die al jaren spelen. Als je deze klachten langdurig herkent is het verstandig om bij je arts eens te vragen naar een bloedonderzoek om het B12 gehalte in je bloed te laten meten.

Ontstaan van een B12 tekort

Een B12 tekort kan ontstaan als je niet voldoende voeding binnen krijgt met vitamine B12, maar ook als je lichaam onvoldoende kan opnemen of opslaan.

Als vegetariër of veganist val je in de risicogroep. Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivelproducten.

Daarnaast heeft het lichaam meer vitaminen B12 nodig als je alcohol drinkt en rookt. Ook bij het gebruik van slaappillen heeft het lichaam een grotere behoefte.

Als je regelmatig vlees of zuivelproducten binnenkrijgt kun je toch last krijgen van een B12 tekort. Er zijn verschillende medische oorzaken die te maken hebben met aantasting van (het gebied rond) de dunne darm. Hier wordt normaal gesproken vitamine B12 door het lichaam opgenomen.

Vitamine B12 supplementen

Een B12 tekort kun je tegengaan of herstellen door gebruik te maken van supplementen. Bij Puur&Fit verkopen wij pure vitamine B12 supplement die goed opneembaar zijn door het lichaam. Dit kan enorm verschillen per gebruikte grondstof.

Het is belangrijk om te kiezen voor een supplement met een natuurlijke vorm van vitamine B12, zoals methylcoblamine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.