Behapbare voornemens

De kerstdagen komen er aan en het einde van 2014 is alweer in zicht. Een mooi moment om even stil te staan, te genieten en samen te zijn. En ook om na te denken over je goede voornemens.

Of is dit een beetje achterhaald? Want als je echt zo graag iets wilt veranderen, dan had je dat toch allang gedaan?

Stel jezelf realistische doelen

Met de kerstdagen geniet je van alle lekkernijen en met de jaarwisseling sla je geen oliebol of appelflap af. Want op één januari besluit je gezonder te gaan eten. Een nieuw jaar, een schone lei met een frisse start. Je weet het zeker, nu gaat het je lukken! De eerste paar dagen gaan lekker; je bent gemotiveerd, snoept niet meer en eet gezond. Maar dan ineens vind je een vergeten kerstkransje en ga je overstag. Oh jee, wat nu?

Voldoende wilskracht, goede tips en overtuigingen bieden helaas geen garantie voor het volhouden van je goede voornemens. Vaak zijn voornemens idealistisch in plaats van realistisch. Hierdoor ga je sneller ‘de fout’ in. Als dit gebeurt, heeft het geen zin om jezelf te straffen of je gezonde voornemens overboord gooien. Begin bijvoorbeeld eens bij het begin en stel jezelf doelen die haalbaar zijn.

Geniet zonder schuldgevoel

Beloon jezelf eens met iets waar je blij van wordt. Het is een hele kunst om je eetstijl te veranderen, dus neem ook de tijd om even stil te staan bij de dingen die je hebt bereikt. En als je dan toch een keer ‘zondigt’, geniet er dan van zonder schuldgevoel. Dit kan al een hele uitdaging op zich zijn!

Je kunt elk moment opnieuw beginnen aan je nieuwe eetpatroon, dus pak je gezonde leefstijl op als jij er (weer) aan toe bent. Dit advies geeft je natuurlijk geen vrijbrief om van alles te eten wat los en vast zit. Het is wel slim om voor een gezond eetpatroon te kiezen. Wat ik je graag mee wil geven, is dat je het op een tempo kunt invoeren wat bij jou past. En dat als je een keer zondigt, je niet direct je gezonde eetstijl weg hoeft te kieperen.

Natuurvoeding in plaats van knutselvoeding

Als je je eetpatroon wilt veranderen, kun je het beste ‘behapbare’ veranderingen doorvoeren die bij jou passen. Hierdoor kun je je goede voornemens het beste volhouden. Kies bijvoorbeeld voor natuurvoeding in plaats van knutselvoeding. (“Knutselvoeding?”, hoor ik je denken. Parkeer de term even tussen je oren, ik ga het zo uitleggen 🙂 )

Kiezen voor natuurvoeding is een relatief kleine verandering die je vast wel vol kunt houden. Hetzij op wilskracht, maar nog mooier is het om je gezonde eetstijl vol te houden vanuit een motivatie van binnen uit. Misschien raak je nu tijdens het lezen wel gemotiveerd!

Waarom zou je kiezen voor natuurlijke voeding? Het is meestal duurder, minder goed verkrijgbaar en tsja… is het écht zoveel beter voor je gezondheid? Je kunt vast wel je boodschappen uit de supermarkt halen, daar verkopen ze ook gezonde voedingsmiddelen. En dat is stukken goedkoper. Toch?

Als je in de supermarkt rondloopt, vind je veel bewerkte voedingsmiddelen; hier is aan ‘geknutseld’ (vandaar de term ‘knutselvoeding’). Zelfs gezonde voeding, zoals groenten en fruit, is bespoten en gekweekt vanuit genetisch gemodificeerde zaden. Al deze ‘voedingsmiddelen’ plegen een aanslag op je levensenergie; ze roven energie weg.

Westers eetpatroon geeft sombere toekomst

Het leven is druk en kost steeds meer energie. Hierdoor raken we moe en zelfs uitgeblust. Stress, angst en depressie zijn niet meer weg te denken en je kent vast wel iemand met een burn-out. Of misschien zit je er nu zelf wel in.

Een Westers eetpatroon is vaak rijk aan voeding waaraan geknutseld is. De schappen in de supermarkt puilen uit met gefrituurde snacks, bewerkte vleesproducten, geraffineerde granen, suikerrijke koekjes, snoepjes en desserts en vette zuivelproducten. Dit eetpatroon verhoogt de kans op depressie. Een eetpatroon rijk aan verse groenten, fruit en vis vermindert de kans op depressie.

Een volwaardige voeding bevat veel antioxidanten. Deze antioxidanten verlagen, naast foliumzuur en omega-3 vetzuren (uit vis), het risico op depressie. Voor het aanmaken van bepaalde neurotransmitters is de vitamine foliumzuur nodig. Neurotransmitters zijn een soort ‘hersenboodschappers’ die de communicatie in je hersenen mogelijk maken. Je kunt afzonderlijke supplementen slikken die bovengenoemde stoffen bevatten, maar juist het synergetische effect van een gezond voedingspatroon verlaagt de kans op depressie. Synergie kun je zien als één en één is drie: als stofjes met elkaar samenwerken hebben ze een gezonder effect dan dat je stofjes apart van elkaar in zou nemen.

Uppers en downers geven uitputting

Steeds meer mensen peppen hun lichaam op met koffie, energiedrankjes en suiker om het vervolgens weer te ontspannen met alcohol, een sigaretje of rustgevers. Deze rustgevers zijn vaak in de vorm van supplementen of zelfs medicatie. Door al deze externe ‘uppers’ en ‘downers’ raakt onze energiehuishouding flink ontregeld.

Deze ontregeling heeft een zeer negatieve invloed op je neurotransmitters. Deze stofjes zorgen voor een ‘natural high’; ze zorgen ervoor dat je je ontspannen of juist energiek voelt. Externe stoffen worden sneller opgenomen dan neurotransmitters. Hierdoor raak je afhankelijk van deze externe stoffen. Je hebt steeds meer van deze stoffen nodig om hetzelfde effect te bereiken. Via het verslavende effect van deze externe stoffen kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Hierop volgt uiteindelijk fysieke en zelfs emotionele uitputting.

Zorg voor je eigen ‘natural high’

Antioxidanten en omega 3 vetzuren voeden je hersenen. Daarnaast doe je je hersenen ook een plezier met foliumzuur, vitamine B1, B2, B3 en B6, vitamine E en C, selenium, co-enzym Q10, lecithine en choline. Eet daarom voldoende (groene blad)groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, bonen, noten (het liefst ongebrand en ongezouten) en zaden, vlees, eieren, vis, zuivelproducten, (zoete) aardappelen, avocado en kiemgroenten. En dan het liefst in de vorm van biologische natuurvoeding. Dan voed je je lichaam, in plaats van dat het je maag vult en energie rooft. Door het voeden van je hersenen zorg je voor je eigen natural high.

Help je lever een handje

Naast het voeden van de hersenen is het ook belangrijk om je lever te voeden en te ondersteunen. Knutselvoeding belast je lever, omdat het behoorlijk wat energie, vitaminen en mineralen kost om alle (afval)stoffen afkomstig uit deze ‘voeding’ te verwerken. Het resultaat hiervan kunnen vage klachten, bloedarmoede, spierpijn, krampen, hoofdpijn, buikklachten, cystes, oogklachten, chronische ontstekingen of PMS zijn.

Medicijngebruik (ook een ‘onschuldige’ paracetamol of ‘de pil’), milieuverontreiniging, E-nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen zorgen tevens voor een overbelasting van de lever. Ook emotioneel gif kan de lever belasten. Om je lever een handje te helpen, kun je groenten eten die de lever ondersteunen. Broccoli, paksoi, Chinese kool, avocado, uien, knoflook, witlof en asperges zijn voorbeelden van leverondersteunende groenten. Wees een beetje lief voor je lever en kies ook hier voor verse onbespoten biologische groenten.

Wees knutselvoeding te slim af

Nu wil ik niet zeggen dat alle producten uit de reformwinkel per se gezond zijn. Maar er is in ieder geval niet (veel) aan geknutseld en het vormt daarmee een mooie eerste stap naar een gezonder eetpatroon. Als je eenmaal je weg hebt gevonden in de reformwinkel, dan kun je je op den duur verdiepen in voedingsmiddelen die nog beter bij je passen. Ontdek dit ook op een tempo wat bij jou past en zoek begeleiding als je er niet uit komt.

Wees knutselvoeding te slim af; voed je hersenen en ondersteun je lever met natuurvoeding. Gun jezelf optimale gezondheid!

(H)eerlijke kerstdagen en een gezond 2015!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.