Wat maakt een avocado gezond?

Dat avocado gezond is weet iedereen, de vrucht behoort tot de echte traditionele superfoods. Wij zijn grote fan van deze bijzondere vrucht. Avocado is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens bijzonder voedzaam.

Je kunt de vrucht natuurlijk vers kopen, maar in onze webshop is ook een heerlijke, pure avocado olie verkrijgbaar. In dit blog een overzicht van de redenen waarom een avocado goed voor je is.

Herkomst van de avocado

Oorspronkelijk komt de avocado uit Midden Amerika. Daar noemden de Azteken het ‘ahuactl’, wat zoveel betekent als testikel.  Dit vanwege de bijzondere vorm en het feit dat ze twee aan twee aan de boom groeien.

Later noemde de Spanjaarde Avocado ‘Abocado’, dit betekent ‘boter uit het bos’. Een logische naam als je naar de structuur van de Avocado kijkt.

Avocado gezond door onverzadigde vetzuren

De ‘boter uit het bos’ slaat niet alleen op de structuur. De Spanjaarde bedoelde daar ongetwijfeld ook de rijke voedingswaarde mee. De grootte hoeveelheid onverzadigde vetzuren maakt een avocado gezond.

De vrucht bestaat voor 30% uit onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten die erom bekend staan dat ze goed zijn voor je cholesterol.

Eiwitten in avocado’s

Ook de grote hoeveelheid eiwitten maken een avocado gezond. Het is een minder bekend gegeven, maar avocado is de absolute nummer 1 op gebied van plantaardige eiwitrijke voeding.

De vrucht bevat alle essentiële aminozuren. Dit zijn de bouwstenen voor eiwitten in het lichaam. Iedere avocado bevat meer dan 10 gram eiwitten. Dit zorgt voor een snel verzadigd gevoel.

Vitaminen

Naast eiwitten en onverzadigde vetzuren bevat de super vrucht ook een combinatie van verschillende vitaminen.

Bijzonder is de hoeveelheid vitamine A in de vorm van Carotenoïden. In combinatie met de gezonde vetten worden die direct goed opgenomen in je lichaam.

Vitamine C en E maken een avocado gezond omdat zij samen met de Carotenoïden en de vetzuren zorgen voor een ontstekingsremmende werking.

avocado smoothie

Hoe kun je een avocado gezond eten?

Om volledig te profiteren van de gezondheid kun je een avocado het beste rauw eten. Bij verhitting kunnen belangrijke voedingstoffen verloren gaan.

Er zijn veel verschillende avocado recepten voor rauwe gerechten. De gemakkelijkste is misschien wel om de vrucht uitgesmeerd te eten op een boterham. Strooi er een klein beetje keltisch zeezout op en genieten maar!

Daarnaast is kun je de vrucht ook uitstekend gebruiken in een smoothie. Een avocado smoothie maak je al snel in combinatie met een peer en citroensap.

Avocado bewaren

Bewaar een ongeschilde avocado niet in de koelkast. Hierdoor wordt de vrucht erg hard en minder lekker. Gewoon op kamertemperatuur bewaren is prima als je een niet al te verse avocado gekocht hebt.

Een goede tip als je niet in één keer een hele avocado wil opeten. Snij de avocado doormidden en gebruik het deel waar geen pit in zit. Het deel met de pit kun je – met een beetje aluminiumfolie – bewaren in de koelkast. Omdat de pit er nog in zit wordt hij niet bruin!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.