Rozemarijn focaccia recept

Wist je dat focaccia maken helemaal niet moeilijk is? Ook als je totaal geen affiniteit met broodbakken hebt. Het focaccia recept is heel eenvoudig. Je moet er tijd voor hebben, dat wel. Want je moet het deeg tweemaal een uur late rijzen. Maar verder is het snel en simpel.

Voor focaccia wordt meestal bloem type 00 gebruikt. Type 00-bloem is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is de tarwebloem héél fijn gemalen. Het is de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. In principe kun je 00-bloem in elke super kopen. Kun je het toch niet vinden? Je kunt de 00-bloem in dit recept ook met patentbloem vervangen.

Focaccia recept ingrediënten

  • 300 g bloem type 00
  • 160 ml + 50 ml lauwwarm water
  • 7 g droge gist
  • 60 ml + 50 ml Italiaanse olijfolie
  • Rozemarijn, vers of gedroogd, naar smaak
  • 1 + ½ theelepel grof zout

 

Focaccia bereiding

  1. Hak de rozemarijn fijn.
  2. Zeef de bloem boven een grote kom.
  3. Los de gist op in 160 ml lauwwarm water. Voeg het, samen met 60 ml olijfolie, aan de bloem toe.
  4. Meng totdat je een soepel, elastisch deeg hebt. Voeg dan een theelepel zout en de gehakte rozemarijn toe. Kneed nog eventjes, totdat de zout en de rozemarijn gelijkmatig in het deeg verwerkt zijn.
  5. Maak een bal van het deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Snijd een kruis aan de bovenkant van het deeg en dek af met een vochtige theedoek.
  6. Plaats de kom met het deeg in een warme plek; de optimale temperatuur is 38-40 graden. Laat het deeg een uur rijzen.
  7. Leg vervolgens het deeg in een met olie ingevette ovenschotel. Verspreid het gelijkmatig met je vingers. Maak kuiltjes met je vingertoppen.
  8. Bereid een emulsie van 50 ml water, 50 ml olijfolie en ½ theelepel zout voor.
  9. Besprenkel de focaccia met de helft van de emulsie en zet de ovenschotel weer op een warme plek om verder te rijzen voor nog een uurtje.
  10. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  11. Besprenkel de focaccia met de rest van de emulsie en zet het in de voorverwarmde oven voor 12-15 minuten.
  12. Haal de focaccia uit de oven en laat het even afkoelen voordat je het uit de ovenschotel haalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.