Bieten carpaccio met gedroogde druiven

Voor dit gerecht kun je bietjes van verschillende kleuren gebruiken voor een mooi visueel effect. Maar dat hoef niet per se. Ook de “gewone” rode bietjes ogen heel vrolijk. Je kunt een heel groot bord maken van deze bietjescarpaccio zodat iedereen een hapje kan nemen. Of je kunt kleine individuele bordjes maken.

Bieten carpaccio ingrediënten (voor 2 porties)

  • 3 kleine bietjes
  • Een tros blauwe druiven zonder pit
  • 25 g pistachenoten
  • 1 el hennepzaad
  • 2 el frambozenazijn
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Paar takjes verse basilicum

Bereiding

Bereid eerst de druiven voor. Was ze en droog ze goed af met een theedoek. Doe ze in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven (160 graden Celsius). De druiven zijn ongeveer na 90 minuten klaar. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de druiven en van de oven. Check ze dus al van af ongeveer 45 minuten.

Bereid vervolgens de bietjes voor. Spoel ze goed af en leg ze in een ovenschaal. Voeg water toe om de ovenschaal ongeveer een centimeter te vullen. Wikkel de schaal in aluminiumfolie. Rooster de bietjes op 200 graden Celsius tot ze zacht zijn. Dat duurt tussen de 30 minuten tot een uur, afhankelijk van hun grootte. Je kunt de bietjes ook stomen in plaats van te roosteren. En als de bietjes net geoogst zijn (in de zomer) dan zijn ze ook gewoon rauw lekker.

Als de bietjes voldoende afgekoeld zijn, verwijder dan de schil. Snijd de bietjes in hele dunne ringen. Gebruik hiervoor of mandoline, of een lang, scherp mes.

Verdeel de bietjesringen over de twee serveerborden. Doe de frambozenazijn, olie, zout en peper erbij. Laat de bietjes minstens een uur marineren. Je kunt ze tot 8 uur laten marineren.

Hak de pistachenoten fijn.

Werk de boorden met de bietjescarpaccio af pas als je klaar bent om ze te serveren. Versier de carpaccio met de gehakte pistachenoten en druiven, strooi het hennepzaad hier overheen en leg hier en daar een paar blaadjes basilicum. Doe er nog een paar druppels olijfolie bij voor de mooi glans en serveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.