Verwen je smaakpapillen, Proef en Prikkel!

Smaakpappilen van Pjotr

Over smaak valt niet te twisten. Of toch wel? Wanneer je iets niet zo lekker vindt kan het zijn dat je  aan de smaak moet wennen. Omdat variatie binnen je eetpatroon van groot belang is voor een goede gezondheid is het van belang om je smaak te blijven ontwikkelen.

Of je nu jong of oud bent. Prikkel en verwen regelmatig je smaakpapillen door volop te proeven van nieuwe smaken!

Zet je zintuigen in

Je bezit 5 zintuigen die je allemaal volop inzet om te genieten van eten en drinken.

  • Reuk
  • Smaak
  • Gehoor
  • Gezicht
  • Gevoel (tastzintuig)

Smaak is dat wat je met je mond proeft en met je neus ruikt. Eten en drinken maakt geluid! Denk aan koolzuur in een glas fris of het geluid van een sappige appel waarin je je tanden zet. Wanneer eten er aantrekkelijk uitziet vergroot dit je trek. Het kan er zelfs voor zorgen dat je geen trek hebt maar toch besluit te eten.

Meestal kiezen we ervoor om met mes en vork te eten, en ervaren we het gevoel van eten en drinken vooral in onze mond. Kinderen beleven de structuur -zeker wanneer ze jong zijn- vaak met hun handen. Dit is belangrijk bij de kennismaking met eten. Stimuleer baby’s en jonge kinderen om in eerste instantie lekker te kliederen.

Over smaak valt niet te twisten?

Wist je dat het gemiddeld 12 keer duurt voordat je gewend bent aan een nieuwe smaak?

Soms is het een kwestie van doorzetten. Wanneer je niet van varkensvlees of chips houdt zeg ik: hou dit vooral zo. Ben je niet zo dol op groenten of vis dan is het wel interessant om vaker te proberen.

Bij kinderen kan je heel goed in de praktijk zien hoe het ontwikkelen van smaak in zijn werk gaat. Kinderen zijn dol op een zoete smaak, zoals borstvoeding en flesvoeding. Zoet is de eerste smaak die je als mens meekrijgt. Van nature vindt bijna iedereen zoet aangenaam en erg lekker. De meeste mensen ervaren zelfs een heel prettig gevoel als ze zoet eten. Zout en umami (een hartige smaak) genieten meestal ook de voorkeur.

verwen-je-smaakpapillenWat kijk je zuur

De smaken bitter en zuur zijn een ander verhaal. Deze vallen meestal niet meteen in de smaak.

Vroeger was het van belang dat je bepaalde bittere of zure besjes niet at omdat ze giftig konden zijn. Dat we bitter en zuur niet meteen lekker vinden was veilig maar is nu minder noodzakelijk. De supermarkt verkoopt geen giftige besjes.

De smaken zuur en bitter zijn heel gezond om in je eetpatroon te verwerken. Denk aan zuur fruit of bittere groentes.

Goed voorbeeld doet volgen

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Mijn zoon Pjotr lust al van jongs af aan de meest bijzondere smaken. Zo is hij dol op een bittere grapefruit, spruitjes en een zure citroen.  Ook haring en zeevruchten zoals mosselen en oesters eet hij graag. Jong geleerd is oud gedaan.

Verwen je smaakpapillen

Ik adviseer ouders om zelf het goede voorbeeld te geven. Zien eten doet eten! Eet zelf met smaak regelmatig groenten, fruit en vis. Vergroot zo de kans dat je zoon of dochter hier ook nieuwsgierig naar wordt. Zo wordt je als gezin een grootverbruiker van groenten en fruit. Dit is een stevige basis voor een goede gezondheid.

Valt iets niet in de smaak? Blijf het dan met regelmaat aanbieden. Minimaal 12 keer!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.