Hatsjoe! Demp je hooikoortsklachten met de juiste voeding

Krokusjes, narcissen en sneeuwklokjes staan vrolijk te bloeien, knoppen zitten aan de bomen en een heerlijk pril lentezonnetje schijnt op m’n huid; laat maar komen die lente! Ik hou ontzettend van de lente en de zomer; het zijn mijn favoriete seizoenen. Sommige mensen vinden de lente niet zo’n fijn seizoen. Dit komt door hun hooikoortsklachten; hoestend en proestend komen ze deze tijd door met zakdoekjes, druppeltjes en pillen. Met verlangende blik naar buiten blijven deze mensen eigenlijk liever binnen. Wat kun je aanpassen in je voeding zodat je minder klachten hebt en vrijuit kunt genieten van de lente?

Hallo lente 🙂

“… vier seizoenen heeft een jaar en 21 maart is de lente daar”, zong ik Bassie_adriaanvroeger uit volle borst mee met Bassie en Adriaan. Aan de hand van hun seizoenenlied onthoud ik nog steeds wanneer welk seizoen begint. Volgens mijn agenda begint de lente officieel aanstaande vrijdag om 23:45 uur. Maar er zijn al een paar dagen geweest waarop we lekker konden genieten van de lente.

En hopla! Daar plopt weer het vrolijke deuntje van het seizoenenlied in m’n hoofd. “In de lente gaan de bloemen bloeien, leggen alle vogeltjes een ei. In de lente gaat het gras weer groeien…” Ho eens even… HA, HA, HATSJOE! Hoog tijd om je iets meer te vertellen over het dempen van hooikoortsklachten met voeding!

Hallo hooikoorts 🙁

AllergieIn de lente ontwaakt de natuur en beginnen bomen, grassen en planten stuifmeel (pollen) te produceren voor bevruchting. De wind vervoert dit stuifmeel door de lucht. Als je bijvoorbeeld een lentewandeling maakt, komen de slijmvliezen van je ogen, neus, mond en longen in contact met dit stuifmeel. Hierdoor kunnen hooikoortsklachten ontstaan zoals gezwollen, tranende en jeukende oogleden met rood oogwit, een brandend en jeukend gevoel aan je neus, een loopneus of verstopte neus en volle holtes. Maar ook kunnen deze klachten zicht uiten in zwellingen van de huid met jeukende rode bulten, kortademigheid, een piepende ademhaling en een droge hoest.

Meer hooikoortsklachten met hoge stuifmeelconcentratie

In Nederland kan er van januari tot oktober stuifmeel in de lucht zijn, maar mensen met hooikoortsklachten hebben vaak het meest last in de maanden mei tot en met augustus. Klachten kunnen verergeren bij een hogere stuifmeelconcentratie in de lucht. Hoe warmer het is, hoe hogerimages de concentratie aan stuifmeel in de lucht. ’s Avonds is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht het hoogst in vergelijking met overdag. Via de ‘Natuurkalender’ kun je de dagelijkse hoeveelheid aan pollen bekijken.

Hieronder vind je een overzicht met meest voorkomende planten/bomen en hun bloeiperiode:
• Hazelaar: eind december – februari
• Els: januari – maart
• Berk: maart – mei
• Beuk: april – mei
• Eik: april – mei
• Grassen: april – september
• Bijvoet: augustus
• Ambrosia: september – oktober

Kleine ‘bosbrandjes’ die oplaaien

Hooikoorts ontstaat doordat stuifmeel en pollen van grassen, bomen en planten het afweersysteem aanzetten tot een allergische ontstekingsreactie op de slijmvliezen. Je kunt je dit het beste voorstellen alsof er kleine ‘bosbrandjes’ ontstaan. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze bosbrandjes oplaaien, alsof er benzine op wordt gegooid. Ook allergenen, bepaalde stoffen die ongecontroleerde reacties van het lichaam kunnen uitlokken, kunnen zogenaamde ‘steekvlammen’ uitlokken.

Een reactie op een allergeen wordt ook wel een allergie of overgevoeligheid genoemd en komt vaak voor bij hooikoortsklachten. Als het lichaam in contact komt met het allergeen worden er normaal gesproken antistoffen aangemaakt die het allergeen uitschakelen, waardoor klachten uitblijven. Is dit proces verstoord geraakt, dan kan het lichaam fel reageren op het allergeen en komt er histamine vrij. Dit zorgt voor vurige reacties op de ogen, neus, longen en huid.

Reacties op voedingsmiddelen

Als je hooikoortsklachten hebt, kun je ook reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt doordat de allergenen uit stoffen die hooikoorts veroorzaken ook in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Het stuifmeel van bijvoorbeeld de berk bevat eiwitten doe ook weer voorkomen in fruitsoorten zoals appels, peren, pruimen, perziken, kersen en kiwi. Maar ook in noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten en paranoten. Bepaalde eiwitten in pinda’s, wortelen, komkommer en aardappelen komen weer voor in de eiwitten van grassoorten.

4014611539_388bacbd90_oAls je deze voedingsmiddelen eet, kunnen de hooikoortsklachten ontstaan en verergeren. Als je deze voedingsmiddelen verhit, kun je ervoor zorgen dat de allergenen in fruit en groenten kapot gaan waardoor je minder (heftig) reageert op die voedingsmiddelen. Een voorbeeld: iemand die allergisch reageert op het eten van een appel, hoeft geen klachten te krijgen bij het eten van appelmoes. En gekookte aardappelen geven geen reactie op de huid en slijmvliezen, maar rondspattend sap bij het schillen van de aardappelen kan wel klachten geven.

Reacties op biogene aminen vaak een pseudo allergische reactie

Als je last hebt van hooikoortsklachten, kun je reageren op biogene aminen. Dit zijn stoffen die in het lichaam gemaakt worden vanuit aminozuren. Histamine, tryptamine, cadaverine, putrescine, spermine en spermidine zijn voorbeelden van biogene aminen. Kruiden en specerijen, noten en zaden, alcohol, koffie, chocola en de nachtschadenfamilie (tomaten, aubergine, paprika, aardappelen en pepers) zijn rijk aan biogene aminen.

downloadReageer je gevoelig op het eten van biogene aminen rijke voedingsmiddelen, dan kan dit komen doordat je (darm)slijmvlies beschadigd is. Of misschien heb je een tekort aan MAO en DAO enzymen die de biogene aminen afbreken. Deze verminderde afbraak kan weer zorgen voor verergerende (hooikoorts)klachten. Ook kan het zo zijn dat je lever moeite heeft met het afvoeren van de biogene aminen. Is je lever uitgeput doordat het belangrijke vitaminen en mineralen tekort komt, dan kan hij zijn taken niet goed uitvoeren. Of de lever kan onderdrukt worden door stress of het gebruiken van medicijnen. Dit kan allemaal resulteren in vervelende (hooikoorts)klachten.

Het lijkt in de eerste instantie dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, maar het kan ook zo zijn dat als je je (darm)slijmvlies voedt en herstelt, je niet meer allergisch reageert. We noemen dit dan een pseudo allergische reactie. Dit is een niet-immunologische reactie op een bepaalde externe stof. Ook kun je de MAO en DAO enzymen activeren en je lever ondersteunen met leverondersteunende voeding en eventueel bepaalde suppletie om je systeem sterker en gezonder te maken om op die manier hooikoortsklachten tegen te gaan.

Acupunctuur, meditatie en gemmotherapie bij hooikoorts

We maken even een uitstapje naar andere manieren om van je hooikoortsklachten af te komen. Naast het aanpassen van je voeding is er meestal namelijk meer nodig om je hooikoortsklachten te verminderen. Deze tips deel ik graag met je! Bij hooikoortsklachten is het goed om je slijmvliezen te voeden, je MAO en DAO enzymen te activeren en je lever te ondersteunen. Je kunt daarnaast ook baat hebben bij acupunctuur, meditatie of gemmotherapie.

Start je acupunctuurbehandeling voor het hooikoortsseizoen

Bij acute hooikoortsaanvallen kan acupunctuur ingezet worden. Toch is het handiger om al in een eerdere fase te beginnen met acupunctuur. Zo kun je voor het hooikoortsseizoen de energiestromen in je lichaam reguleren en kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Het kan wel zo zijn dat je in het hooikoortsseizoen nog een aantal nabehandelingen nodig hebt.

Mediteren voor minder hooikoortssymptomen

Meditatie kan de symptomen van hooikoorts verminderen of voorkomen. Wanneer je meer stress hebt, kunnen hooikoortsklachten heftiger worden. Door te mediteren breng je rust in het lichaam waardoor je een stuk minder last kunt hebben van de hooikoortsklachten.

Gemmotherapie bij hooikoortsklachten

In het Frans betekent ‘gemmae’ knoppen en in gemmotherapie worden uitsluitend delen van de planten gebruikt die zich in een snel delende en actieve groeifase bevinden. Jonge knoppen, haarwortels, jonge loten of kiemen zijn hier heel geschikt voor omdat ze waardevolle bestanddelen zoals plantenhormonen (gibberelline en auxine), aminozuren, oligo-elementen en enzymen bevatten. In de volgroeide plant zijn deze groeistoffen niet meer terug te vinden, omdat ze in het groeiproces zijn gebruikt.

Mensen die vaak (over)gevoelig reageren op supplementen, hebben meestal wel baat bij gemmotherapie. Wel is het noodzakelijk om een passende dosering aan te houden. Cedrus Libani (libanon Ceder, een sierboom uit Klein Azië en Syrië) en Ribes Nigrum (zwarte bes) kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van je hooikoortsklachten.

Voedingsaanpassingen: demp je histamine inname

En we gaan weer terug naar de voeding 😉
Bij hooikoortsklachten speelt de biogene amine histamine een grote rol. Er is geen medicijn dat hooikoortsklachten geneest. Wel kun je antihistaminica gebruiken om het vuur te dempen. Een antihistaminicum onderdrukt allergische reacties, maar kan vervelende bijwerkingen hebben. Daarom kun je ook kiezen voor vitamine C. Dit is een natuurlijk antihistaminicum dat je kunt gebruiken om te koelen. Kies liever voor de juiste suppletie van vitamine C die bij je past dan voor bijvoorbeeld citrusfruit. Dit fruit kan rijk zijn aan biogene aminen en de hooikoortsklachten weer verergeren.

Wat kun je aanpassen in je voeding om je hooikoortsklachten te verminderen?
blueberryEet eens (tijdelijk) voedingsmiddelen die arm zijn aan histamine. Voorbeelden hiervan zijn appels, peren, blauwe bessen, jonge kaas, verse witvis, kip, kalkoen, broccoli, bloemkool, knolselderij, sperziebonen, witlof, asperges, Chinese kool, paksoi, andijvie, peterselie, bieslook, basilicum, kiemgroenten, (zoete) aardappelen, haver, quinoa en zilvervliesrijst. Ook kun je je lichaam koelen door bronwater, rijstmelk, kokosmelk, bosbessensap en groene thee te drinken. Let er wel op dat deze dranken geen vanille, suiker en koolzuur bevatten; dit kan weer klachten geven.

Vermijd voedingsmiddelen die het vuur aanwakkeren

Als je last hebt van hooikoortsklachten is het handig om voedingsmiddelen zoals chocola, drop, kruiden en specerijen, noten en nachtschaden (tijdelijk) te laten staan. Deze voedingsmiddelen wakkeren het vuur namelijk aan, net zoals alcohol, verkeerde vetten (in gebakjes, koekjes, snacks, frituurvet), gefermenteerde sojaproducten en bepaalde E-nummers dit kunnen doen.

Dag hooikoorts, hallo lente!

Door je voeding aan te passen kun je met minder hooikoortsklachten genieten van deze lente. Wie weet heb je helemaal geen klachten meer. Lukt het je nou niet om klachtenvrij door het hooikoortsseizoen te komen, dan kun je gerust contact met me opnemen. Ik begeleid je graag om je lichaam zodanig te voeden zodat je volgend jaar met een flinke buffer het hooikoortsseizoen te lijf kan gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.