De geneeskrachtige werking van kruidenthee

Thee wordt al duizenden jaren gedronken en is in veel landen een belangrijk onderdeel van de cultuur. Het is niet alleen ontzettend lekker maar veel soorten thee hebben ook bijzondere eigenschappen die ons welzijn kunnen vergroten. Velen staan bekend als geneeskrachtige kruiden en door middel van thee kun je op een lekkere, gemakkelijke manier bijdragen aan je gezondheid.

Wij vonden het daarom bij Puur & Fit ook tijd om ons thee assortiment uit te breiden en hier wat meer aandacht aan te besteden! Daarom hebben wij een selectie gemaakt van een aantal soorten kruidenthee met een bijzondere werking. In dit blog lees je welke soorten we hebben toegevoegd aan onze webwinkel en over de geneeskrachtige kruiden die we al in ons assortiment hadden. Wij vonden het leuk om te delen waarom we voor deze soorten hebben gekozen en welke heilzame werking ze hebben op het lichaam. 

Geneeskrachtige kruiden met rustgevende eigenschappen

Het drinken van rustgevende thee kan deel uitmaken van een avondroutine of om te helpen ontspannen na een drukke dag. Bekende kruidentheeën in deze categorie zijn kamille en citroenmelisse. Minder bekende kruiden zijn wellicht de passiebloem, valeriaan en de lavendel. 

Passiebloem (Passiflora incarnata)

Naast dat deze bloem schitterend is om naar te kijken, heeft het ook een bijzondere werking. Het helpt bij nervositeit en heeft rustgevende eigenschappen. Wanneer je niet goed kunt slapen door (over)spanning en vaak wakker wordt, kan dit kruid een uitkomst bieden.

Valeriaan (Valeriana officinalis)

Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt voor haar kalmerende en slaapverwekkende eigenschappen. Valeriaan heeft een werking op verschillende receptoren van neurotransmitters waaronder GABA en daarnaast bevat het zelf ook een beetje GABA als inhoudsstof. GABA heeft een kalmerende werking op onze hersenen. Tevens werkt het angstremmend en is het een rustbrenger. Valeriaan heeft een typische geur en kan best sterk ruiken. Schrik dus niet als je de thee voor het eerst gebruikt! 

Lavendel (Lavendula angustifolia)

Lavendel ruikt niet alleen heerlijk maar het heeft ook rustgevende eigenschappen en werkt harmoniserend. Tevens kan het helpen bij het slapen. Lavendel kan ook gebruikt worden als smaakmaker in combinatie met andere thee.

 

Geneeskrachtige kruiden met een zuiverende werking

Ook zijn er kruiden met een ontgiftende en zuiverende werking op het lichaam. Deze theesoorten kun je gebruiken als ondersteuning voor de lever, tijdens een ontgiftingskuur of gewoon omdat je wat extra’s wil doen om je lichaam te ondersteunen bij het verwijderen van afvalstoffen.

Brandnetel (Urtica dioica/urens)

Brandnetel is zo’n kruid met een zuiverende en ontgiftende werking. Ook heeft dit kruid ontzurende eigenschappen en wordt daarom ook aangeraden bij mensen met reumatische klachten. Het werkt vochtafdrijvend én is ook nog eens rijk aan diverse mineralen en vitamine A en C. Wist je dat je brandnetel ook vers kunt drinken? Pluk dan in de lente de jonge toppen van brandnetels die bij voorkeur in een bosrijke omgeving staan en niet langs de weg.

Paardenbloemkruid (Taraxacum officinale)

Van de paardenbloem kun je zowel de wortels als het kruid zelf gebruiken. Het kruid is milder van smaak en beter geschikt om te gebruiken als thee. Paardenbloem bevat veel bitterstoffen en staat daarom bekend om haar positieve werking op de lever en de spijsvertering. Tevens heeft het een urinedrijvend effect. Wist je overigens dat paardenbloem ook heerlijk is in een salade? Vooral de jonge blaadjes zijn nog niet zo bitter en geven een frisse twist aan je gerecht.

Nog meer geneeskrachtige kruiden

Lindebloesem (Tilia cord./plat./argent.)

Er zijn verschillende soorten lindebomen, onder andere de winterlinde, de zomerlinde en de zilverlinde. Hoewel met name de winterlinde en zomerlinde bekend staan om hun medicinale werking, heeft ook de zilverlinde rustgevende eigenschappen. Lindebloesem bevat slijmstoffen en werkt verzachtend op de slijmvliezen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden bij rusteloosheid en slapeloosheid.

Vlierbloesem (Sambucus nigra)

Vlierbloesem is niet alleen heel erg mooi om te zien wanneer deze in bloei staat maar heeft ook een weldadige werking. Vooral bij griep en verkoudheid is dit een mooi kruid om thee van  te drinken door zijn infectie werende werking. Dit geldt overigens ook voor de vlierbessen. Wist je dat je vlierbloesem ook vers kunt plukken tussen mei en juli? Ook heerlijk als smaakmaker in ijsthee, limonades en dressings. Bij wildplukken dien je uit te kijken dat je wel de juiste vlier te pakken hebt en niet het giftige broertje de kruidvlier. 

Meidoorn (Crataegus monogyna/oxyacantha)

De botanische naam Crataegus is afgeleid van het griekse woord ‘Kratos’, wat kracht of sterkte betekent. Meidoorn bevat veel flavonoïden en staat van oudsher bekend als hét kruid wat de hartfunctie ondersteunt. Daarnaast heeft het een positieve werking op de bloedvaten en een kalmerend effect op het hart en zenuwstelsel.

Tulsi oftewel Heilige Basilicum (Ocimum tenuiflorum/sanctum)

Een kruid dat zijn oorsprong vindt in de Ayurveda en wordt beschouwd als een heilige medicinale plant. Het heeft een adaptogene werking en werkt stressverminderend. Ook heeft het een kalmerende werking op de maag. De reden waarom het ‘heilige’ basilicum heet is omdat de plant gewijd is aan Vishnu, een hindoegod en wordt beschouwd als zuiverend voor lichaam, geest en ziel.

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Deze prachtige bloemen zijn niet alleen mooi om te zien maar hebben ook een sterk geneeskrachtige werking. Zo werkt het anti-inflammatoir en is misschien beter bekend als het ingrediënt in calendulazalf. Hoewel vaker uitwendig gebruikt, is hij als thee erg lekker en heeft het een milde werking op de galstroom en werkt het krampwerend op de spijsvertering.

Framboosblad (Rubus ideaus L.)

Staat vooral bekend als tonicum voor de baarmoeder tijdens de zwangerschap en ter voorbereiding op de bevalling. Dit komt door het stofje fragarine, dat een werking heeft op de baarmoeder en de bekkenbodem. Het werkt menstruatiebevorderend en ontkrampend maar is daarnaast ook gewoon ontzettend lekker. Framboosblad is tevens rijk aan diverse vitaminen waaronder C en foliumzuur en mineralen.

Rozenbottel (Rosa canina)

Rozenbottels zijn de vruchten van de rozenplant. Deze prachtige rode vruchten zijn ontzettend rijk aan vitamine C en bevatten zo’n 10x meer vitamine C dan sinaasappelsap. Hierdoor is rozenbottel een sterke antioxidant en heeft het een ontstekingsremmende werking.  

Griekse bergthee (Sideritis scardica)

De naam zegt het al, dit mooie kruid groeit in de bergachtige gebieden in onder andere Griekenland. Het staat bekend om zijn antioxidante werking en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast zou het kruid ondersteunend werken voor de spijsvertering. Voorlopig onderzoek wijst uit dat het ook neuroprotectieve effecten heeft. Wil je meer weten over Griekse bergthee? Lees dan ook vooral het blog van Monique!

Citroenverbena/verveine (Aloysia citrodora)

Niet te verwarren met Verbena officinalis oftewel ijzerhard. Die worden in de volksmond wel eens met elkaar verwisseld maar de medicinale werking wordt vooral toegekend aan de ijzerhard. Citroenverbena is daarom wellicht een beetje een vreemde eet in de bijt in dit medicinale rijtje maar verdient toch een plekje omdat hij vooral ontzettend lekker is. Wel bevat het veel antioxidanten en sommige bronnen geven echter aan dat het wel een kalmerende werking heeft op het zenuwstelsel. Je kunt het zo drinken of gebruiken als smaakmaker bij een ander kruid.

 

Wist je overigens dat…

  • Thee een rijke historie kent? De legende gaat dat in 2737 BC de Chinese keizer Shen Nung per ongeluk water kookte onder een theestruik waarbij er wat blaadjes in het water vielen. Per toeval zou de thee zo ontdekt zijn.
  • Het niet goed is voor je om elke dag dezelfde thee te drinken? Beter is om af te wisselen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de werking van (kruiden)thee afneemt als je dit dagelijks drinkt. Sommige (kruiden)thee kunnen een sterke werking hebben wat maakt dat het zelfs ongezond kan zijn om deze elke dag te drinken.
  • Sommige thee van nature cafeïne bevat en daardoor beter niet gedronken kan worden voor het slapen gaan? Dit geldt met name voor zwarte, groene en witte thee.
  • Geneeskrachtige kruiden aanvankelijk vooral medicinaal gebruikt werden voordat het een dagelijkse drank werd?
  • Thee na water de meest gedronken drank ter wereld is?
  • Het afhankelijk is van het plantdeel hoelang de thee moet trekken? Voor wortels (bijvoorbeeld van valeriaan) is de trektijd langer dan voor een thee die je van bloemen zet. Dat komt omdat de inhoudsstoffen langer nodig hebben om uit de wortels te trekken.
  • Sommige kruidenthee ook bijzonder rijk is aan mineralen en daarmee een mooie aanvulling kan zijn op je voedingspatroon? Hierbij kun je onder andere denken aan brandnetel, paardenbloem en rooibos.
  • Wanneer er ‘officinalis’ in de kruidennaam staat, dat ‘uit de apotheker’s werkplaats’ betekent? Dit duidt op een eeuwenoud gebruik als geneeskrachtige plant.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.