Zout slecht voor je gezondheid?

Zout slecht voor je gezondheid. Dat klinkt als een open deur. Het is toch juist een natuurproduct? Hierbij geldt hetzelfde als voor suiker. Het gaat om de dosering en de manier waarop het zout gewonnen en bewerkt is.

Zout is in de basis niet slecht voor je lichaam. Sterker nog je lichaam heeft van nature zout nodig. Zonder zout zouden je hersenen geen zenuwprikkelringen kunnen geven aan je spieren. Je hebt het nodig om bijvoorbeeld je armen en benen te kunnen bewegen. Een zoutloos dieet is dus zeker niet aan te raden!

Een gemiddeld persoon heeft per dag  ongeveer 6 gram zout nodig. In Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram per dag genuttigd. Twee keer zoveel dus!

Zout slecht voor je gezondheid of niet?

Naast de juiste dosering is het soort zout van groot belang. Traditioneel gebruikt iedere Nederlander gewoon tafelzout dat in de supermarkt te koop is. Wist je dat dit zout voor een groot deel bestaat uit schadelijke chemicaliën? Het zout wordt na winning verhit, hierdoor veranderd de compositie. Door het chemische zuiveringsproces verdwijnen de goede nutriënten die van nature in zout zitten. Dit is niet het zout waar een lichaam natuurlijk gezien voor gemaakt is.

Daarnaast bevat zout uit de supermarkt ook nog eens een overschot aan natrium chloride. Een stof die in verband wordt gebracht met reuma en nierstenen.

Is zout slecht voor je gezondheid? De oplossing zit in het gebruik van ongeraffineerd zout. Die ook nog eens een stuk smaakvoller zijn dan het gewone chemische tafelzout.

Keltisch zee zout

Bijvoorbeeld Himalayzout. Dit is roze zout verkregen uit het Himalayagebergte. Alle 84 goede nutriënten zijn hierin behouden gebleven. Er zijn geen toevoegingen aan gedaan.

Ook Keltisch zeezout is een goede natuurlijke vervanger van gewoon tafelzout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.