Zelfgemaakte tofu is heerlijk. De ingrediënten zijn eenvoudig en niet duur. Je moet er wel veel tijd voor uittrekken, maar dat is eigenlijk vooral ‘wachttijd’, tijd om te weken en om te persen, waarin je zelf dus niets hoeft te doen. Zo maak je in 10 stappen je eigen tofu.
Benodigdheden
Je hebt nodig:
- een keukenmachine
- een grote pan
- een voedselthermometer
- een zeef
- 2 vierkanten kaasdoeken
- een tofupers of bord en een zwaar voorwerp
- 500 g sojabonen
- 35 g nigari of lushui
Wat is nigari?
Nigari is de Japanse naam voor Magnesiumchloride. Magnesiumchloride is een belangrijk stollingsmiddel dat wordt gebruikt bij de bereiding van tofu uit sojamelk. In Japan wordt dit verkocht als nigari (afgeleid van het Japanse woord voor ‘bitter’), in China wordt het lushui genoemd.
Het is een wit poeder dat wordt geproduceerd uit zeewater nadat het natriumchloride is verwijderd en het water is verdampt. Nigari of Iushui is in feite natuurlijk magnesiumchloride, wat betekent dat het niet volledig geraffineerd is (het bevat tot 5% magnesiumsulfaat en verschillende mineralen). De kristallen zijn afkomstig uit meren in de Chinese provincie Qinghai, om vervolgens in Japan te worden bewerkt.
Zelf tofu maken: bereidingswijze
En……….. je eigengemaakte tofu is klaar. De consistentie is geweldig, de tofu is prachtig geperst en heeft een delicate smaak. In plaats van zelfgemaakte tofu te marineren, gebruik je het in recepten waar je kunt genieten van de subtiele smaak van tofu na al je tofu-inspanningen!
Wil jij ook zo’n fijne tofupers? Kies dan voor de BPA-vrije tofupers van Tofuture.
Edsilia says
Zou je kruiden al eerder kunnen toevoegen, dus voordat je de tofu gaat bakken bijv?
Rosa Kleve says
Ha Edsilia,
Dat is een heel goed idee! Normaal gesproken kruid je inderdaad pas als de tofu al ‘klaar’ is. En tofu neemt in het algemeen niet zo gemakkelijk kruiden(smaken) op. Het toevoegen van kruiden doe je dan in stap 3 van de beschrijving hierboven. Als je een knaller van een recept blijkt te hebben ontdekt, laat je het ons dan ook weten? 😉
Hartelijke groet,
Rosa