Zelf tofu maken

Zelfgemaakte tofu is heerlijk. De ingrediënten zijn eenvoudig en niet duur. Je moet er wel veel tijd voor uittrekken, maar dat is eigenlijk vooral ‘wachttijd’, tijd om te weken en om te persen, waarin je zelf dus niets hoeft te doen. Zo maak je in 10 stappen je eigen tofu.

Benodigdheden

Je hebt nodig:

 • een keukenmachine
 • een grote pan
 • een voedselthermometer
 • een zeef
 • 2 vierkanten kaasdoeken
 • een tofupers of bord en een zwaar voorwerp
 • 500 g sojabonen
 • 35 g nigari of lushui

Wat is nigari?

Nigari is de Japanse naam voor Magnesiumchloride. Magnesiumchloride is een belangrijk stollingsmiddel dat wordt gebruikt bij de bereiding van tofu uit sojamelk. In Japan wordt dit verkocht als nigari (afgeleid van het Japanse woord voor ‘bitter’), in China wordt het lushui genoemd. 

Het is een wit poeder dat wordt geproduceerd uit zeewater nadat het natriumchloride is verwijderd en het water is verdampt. Nigari of Iushui is in feite natuurlijk magnesiumchloride, wat betekent dat het niet volledig geraffineerd is (het bevat tot 5% magnesiumsulfaat en verschillende mineralen). De kristallen zijn afkomstig uit meren in de Chinese provincie Qinghai, om vervolgens in Japan te worden bewerkt. 

Zelf tofu maken: bereidingswijze

Stap 1:

week 500 g gedroogde sojabonen in een grote kom bedekt met veel water gedurende 6-8 uur of een nacht. Giet af in een vergiet en spoel af.

Stap 2:

Klop de geweekte sojabonen met voldoende water om ze in je keukenmachine te bedekken.

Stap 3: 

Giet het mengsel in een grote pan, voeg 6 kopjes koud water toe, breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen.

Stap 4:

Bekleed een zeef met kaasdoek, plaats een grote kom eronder en giet het mengsel erdoor. Je hebt nu sojamelk in de kom en Okara in de zeef. Je hebt alleen de melk nodig.

Stap 5: 

Breng de sojamelk terug naar je grote pan en terug op het fornuis.

Stap 6: 

Verwarmen tot 80-85 graden C. met behulp van een kookthermometer en haal dan van het vuur.

Stap 7: 

Mix 2 el (35g) nigari en ½ liter koud water in een kan en voeg geleidelijk aan de sojamelk toe terwijl je voortdurend roert.

Stap 8:

Blijf roeren en laat vervolgens 15 minuten staan. Het mengsel zal scheiden.

Stap 9:

Giet door een met kaasdoek beklede zeef en je hebt de wrongel. Het kan even duren voordat alle vloeistof erdoor is gefilterd. Gooi de vloeistof weg.

Stap 10:

BRENG de wrongel en de kaasdoek over naar het binnenste compartiment van de tofu-pers.

 

Druk de tofu een paar uur in de tofupers in de koelkast.

 

En……….. je eigengemaakte tofu is klaar. De consistentie is geweldig, de tofu is prachtig geperst en heeft een delicate smaak. In plaats van zelfgemaakte tofu te marineren, gebruik je het in recepten waar je kunt genieten van de subtiele smaak van tofu na al je tofu-inspanningen!

Wil jij ook zo’n fijne tofupers? Kies dan voor de BPA-vrije tofupers van Tofuture

 

Comments

  • says

   Ha Edsilia,

   Dat is een heel goed idee! Normaal gesproken kruid je inderdaad pas als de tofu al ‘klaar’ is. En tofu neemt in het algemeen niet zo gemakkelijk kruiden(smaken) op. Het toevoegen van kruiden doe je dan in stap 3 van de beschrijving hierboven. Als je een knaller van een recept blijkt te hebben ontdekt, laat je het ons dan ook weten? 😉
   Hartelijke groet,
   Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.