Het belang van voldoende Omega-3 vetzuren en een gezonde Omega 3/6 balans

Een gezonde Omega 3/6 balans is echt cruciaal voor een goede gezondheid van ons lichaam en ons brein. In ons westerse eetpatroon maken we hier een potje van, dus ik vond het tijd voor een uitgebreid artikel. 

Hoe zit het met onze Omega 3/6 balans?

Ons westerse eetpatroon bevat gemiddeld 15 tot 20 keer zoveel Omega 6-vetzuren (linolzuur) als Omega 3-vetzuren (alfalinoleenzuur). Voor je gezondheid en optimaal functionerende cellen in je lichaam en brein zou je eigenlijk maximaal 4 keer zoveel Omega 6 als Omega 3 moeten consumeren. Géén 15 tot 20 keer zoveel! 

De zeer verstoorde verhouding Omega 3/6 zorgt voor diverse ontstekingsreacties en gezondheidsproblemen. 

  • Elke cel in je lichaam, en niet alleen in je hersens, heeft essentiële voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Dat geldt ook absoluut voor een gezonde verhouding Omega 3/6-vetzuren. Als er een disbalans is in Omega 3/6-vetzuren -wat niet zo gek is in ons westerse eetpatroon- dan worden de celmembranen niet goed opgebouwd en heeft dat ernstige gevolgen voor de opname van voedingsstoffen en zuurstof in de cel. En die zijn weer nodig voor de aanmaak van energie. Omega-3 zorgt ervoor dat zuurstof in je lichaamscellen binnenkomt. Komt er te weinig zuurstof in je cellen binnen, dan gaan ze anaeroob energie aanmaken. Dat levert nog geen fractie op van aeroob ontstane energie. 
  • Een verkeerde verhouding Omega 3/6-vetzuren zorgt ervoor dat deze vetzuren niet worden omgezet in prostaglandines (ontstekingsremmende stoffen).  Prostaglandines worden in elke cel gemaakt, waar ze een belangrijke rol in diverse celprocessen spelen. Ze hebben invloed op onze bloeddruk, bloedstolling, vruchtbaarheid, ontstekingsgevoeligheid, gevoeligheid voor hormonale ziektes en klachten en op de gezondheid van onze huid. Wanneer je door een verkeerde verhouding Omega 3/6-vetzuren onvoldoende prostaglandines maakt, kan je je dus voorstellen hoeveel impact dat kan hebben op je gezondheid. 
  • Een goede balans Omega 3/6-vetzuren draagt bij aan het voorkomen van chronische ontstekingen. Chronische ziektes gaan bijna altijd vergezeld van diverse ontstekingen. 

 

Rol van Omega-3-vetzuren en Omega-6-vetzuren

Omega-3 Omega-6
  • Controleert / remt ontstekingen
  • Houdt je bloed vloeibaar
  • Controleert celgroei
  • Ondersteunt een gezond hartvaatsysteem
  • Ondersteunt gezonde hersenen
  • Veroorzaakt laaggradige ontstekingen
  • Zorgt voor bloedstolling
  • Stimuleert celgroei
  • Zorgt voor hormonale disbalans

Welke voeding bevat van nature Omega-3 en Omega-6?

Omega-3 Omega-6

Alfalinoleenzuur

  • Perillazaad (-olie)
  • Lijnzaad (-olie)
  • Chiazaad (-olie)
  • Hennepzaad (-olie)
  • Walnoot (-olie)

DHA/EPA

  • Vette vis
  • Biologisch vlees, zuivel en eieren
  • Groente, zoals avocado, spinazie, boerenkool en tuinkers
  • Visolie en algenolie met DHA/EPA

Linolzuur

  • Kant-en-klare voedingsmiddelen
  • Plantaardige oliën (zoals maïs, zonnebloem, soja)
  • Geharde vetten, alle halvarine, margarines, braadboters
  • Niet biologisch vlees, zuivel en eieren

Je ziet dat het woord ‘biologisch’ het verschil maakt in vlees, zuivel en eieren of deze Omega-3 of Omega-6 bevatten. Dit komt hoofdzakelijk door het voer dat de dieren krijgen (dat veel Omega-6 bevat). Wanneer dieren loslopen en bijvoorbeeld grazen, dan is de verhouding Omega-3/6 veel gezonder. Biologisch gaat dus over veel meer dan alleen of gewassen wel of niet met verkeerde bestrijdingsmiddelen bespoten zijn. 

 

Gezonde Omega-3/6 balans voor je brein

Alle cellen in je lichaam hebben een gezonde verhouding Omega 3/6-vetzuren nodig, maar dat geldt ook echt voor je brein. Wist je dat je brein voor meer dan 60% uit vet bestaat? Een goede balans Omega-3/6 heeft dus zeker in je hersenen veel invloed (en een Omega-3 tekort dus ook!). Ook in je brein kunnen ontstekingen ontstaan en energietekort om goed te functioneren. 

Waar draagt een gezonde Omega-3/6 balans aan bij in je brein: 

  • Voorkomen of verminderen van ontstekingsreacties in je hersenen
  • Voorkomen van beschadiging of afsterven van hersencellen
  • Bijdragen aan de aanmaak van nieuwe hersencellen
  • Verbeteren van de werking van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. 

Dit artikel gaan we de komende maanden voor je aanvullen 🙏

Comments

  1. R.Hasselman says

    Jaren terug kreeg mijn man na een hartinfarct advies van de diëtiste om meer linolzuur rijke producten te eten. Ik toen niet beter wetende, volgende dat advies op en ook ik begon daarmee in de gedachte “Wat voor hem goed is, zal voor mij ook wel goed zijn.” Op een gegeven moment begon ik mij hoe langer hoe meer lamlendiger te voelen. Midden in de zomer liep ik met dooie vingers rond en ’s morgens bij het opstaan was ik al moe. Toen ben ik begonnen om gewoon weer roomboter te gaan gebruiken en op advies ben ik extra Vitamine E en Hyberisan (?) druppels voor de doorbloeding gaan innemen. Want wat ontdekte ik dat Linolzuur rijk eten vitamine E afbreekt plus dat ik in de overgang gekomen was en het lichaam zelf minder Vitamine E aan maakte. Mijn man is inmiddels al 25 jaar dood, maar ik neem echt geen cholesterolverlagers want ook dat advies heeft mijn man geen goed gedaan. Veel te jong is hij overleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.