Risotto van gele biet

Bij deze een recept van nog een van mijn favoriete risotto’s. Deze risotto heeft zijn mooie kleur te danken aan saffraan en gele biet. De bietjes en pompoenpitten zorgen voor een lekkere bite. Deze risotto is simpel maar tegelijk met een twist.

Risotto van gele biet ingrediënten (4 porties)

  • 2 kleine gele bietjes
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g risottorijst
  • 50 ml witte wijn
  • Ongeveer 750 ml groentebouillon. Als je niet weet hoe je zelf groentebouillon moet maken, lees de bereidingswijze dan hier.
  • ½ thl saffraan draadjes
  • 25 g geroosterde pompoenpitten
  • Tuinkers (voor decoratie)
  • Geraspte parmigiano of pecorino of plantaardig kaas naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Risotto van gele biet bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Bereid de bietjes voor: spoel ze goed af, droog ze en leg ze in een kleine ovenschaal. Voeg water toe om de ovenschaal ongeveer een centimeter te vullen. Wikkel de schaal in aluminiumfolie. Rooster de bietjes op 180 graden Celsius tot ze beetgaar zijn. Dat duurt tussen de 30 en 45 minuten, afhankelijk van hun grootte.
  3. Als de bietjes voldoende afgekoeld zijn, verwijder dan de schil. Snijd de bietjes in nette kleine blokjes.
  4. Breng de groentebouillon aan de kook en houd het warm.
  5. Pel en snipper de ui en de knoflook. Laat de boter samen met de olie in een risotto pan smelten. Fruit de ui en de knoflook op middelhoog vuur totdat ze glazig zijn. Voeg de rijst toe en bak nog een minuut. Doe de wijn erbij. Als de wijn verdampt is, voeg de saffraandraadjes toe. Giet er een paar pollepels hete bouillon bij en laat het op een laag vuur pruttelen. Zodra het vocht door de rijst bijna geabsorbeerd is, voeg je weer wat bouillon toe. Herhaal dit steeds. Risotto is klaar in 17-25 minuten, afhankelijk van hoe al dente je hem wil hebben.
  6. Maal ondertussen de pompoenpitten in een blender tot kruim.
  7. Als de risotto bijna gaar is, voeg je de bietblokjes toe. Meng goed.
  8. Als de risotto gaar is, voeg wat kaas toe, meng en proef. Voeg meer kaas/zout/peper als het nodig is.
  9. Verdeel de risotto over de serveerborden. Garneer met pompoenpitten-kruim en tuinkers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.