Hasselback pompoen, een feestelijk en lekker bijgerecht

Het begon met de aardappel. Je kent het ongetwijfeld: de “hasselback” aardappel. Hasselback is een manier van insnijden, waar een aardappel tot ongeveer driekwart diepte in dunne sneetjes gesneden wordt. Maar dan nét niet helemaal. De aardappel blijft in één stuk, maar krijgt een soort waaier. Deze techniek kun je toepassen op allerlei ronde stevige knollen zoals knolselderij, bataat en, natuurlijk, pompoen.

Je kunt hasselback pompoen versieren met zoet of hartig. Denk aan pesto, salsa verde, tahin, of juist honing of rozijnen. Ik vind een mini-beetje honing wel lekker. Ik garneer mijn pompoen graag met pompoenpitten (omdat ze in de pompoen zitten hè) en voor de kleur met granaatappelpitjes. Maar voel je vrij om je eigen fantasie de vrije loop te laten.

Deze hasselback pompoen is een leuk bijgerecht.

Hasselback pompoen recept ingrediënten

 • 1 medium formaat flespompoen, ook bekend als butternut squash
 • 1-2 el pompoenpitten
 • Bakolie
 • Zout naar smaak
 • 2 thl honing
 • Een takje gedroogde dragon of een andere (jouw favoriete) kruid
 • Een klein handje granaatappelpitjes

Bereiding Hasselback pompoen

 1. Was de pompoen, droog hem af en snijd hem in de lengte door het midden. Lepel de pitjes eruit. Schil de huid van de pompoen met een groenteschiller.
 2. Leg de helften pompoen met de platte kant naar beneden op een snijplank en snijd met een lang scherp mes inkepingen in de pompoen, tot bijna het randje.
 3. Doe een beetje bakolie op een keukenpapiertje of op een kwast en smeer beide pompoenhelften lichtjes in met olie aan beide kanten. Leg ze vervolgens op de bakplaat of ovenschaal met de platte kant naar beneden. Besprenkel met zout. Leg dragon (of een andere kruid) er op.
 4. Zet de pompoen in de oven en zet het aan op 180 graden Celsius.
 5. Check na ongeveer een uur of de pompoen zacht is geworden. De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte van de pompoen. Bij mij duurt het ongeveer 60-70 minuten.
 6. Besmeer de pompoen met honing en besprenkel met pompoenpitten. Zet het terug in de oven maar doe de oven nu uit. Laat de pompoen nog een kwartiertje in de afkoelende oven staan.
 7. Serveer op een mooie bord of op de ovenschaal. Garneer met granaatappelpitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.