Huisgemaakte vegan burgers

Vandaag deel ik met jullie een recept waar ik erg trots op ben. Ik heb het lang geleden helemaal zelf bedacht. Ik maak het al jaren, en het is altijd een aangename verrassing voor mensen die het voor het eerst proeven.

Voor deze vegan burgers kun je elke soort paddenstoelen gebruiken. Gewone goedkope champignons zijn prima. Vaak, als ik risotto maak waarvoor ik veel verse paddenstoelen gebruik, bewaar ik de minst mooie paddenstoelen om deze burgers mee te maken. En serveer ik ze met de paddenstoelen risotto. Een heerlijke combi is het. Maar op een burgerbroodjes zijn deze vegan burgers ook erg lekker.

De gerookte paprika in dit recept zorgt voor een rokerige smaak (logisch). Het hoeft niet maar is wel
lekker. Verder kun je de burgers pittig maken door gedroogde chili peper te gebruiken.

Huisgemaakte vegan burgers ingrediënten (4 burgers)

  • 100 g rauwe pompoenzaadjes
  • 250 g paddenstoelen naar keuze
  • Een kleine ui
  • Een kleine wortel
  • ¼ verse paprika
  • Een bosje peterselie (gebruik blaadjes en stengeltjes)
  • ¼ thl gerookte paprika (optioneel maar wel lekker)
  • ¼ thl zoete gedroogde paprika (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • Klein beetje bakolie om bakpapier in te smeren

Bereidingswijze vegan burgers

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Begin met het malen van de pompoenzaadjes. Doe ze in de blender en zet de blender aan. Je krijgt een soort groen meel. Het is niet erg als het korrelig is, het hoeft niet heel fijn te zijn.
  3. Maak de paddenstoelen, ui, wortel en paprika schoon en snijd alles in kleine stukjes. Hak de peterselie.
  4. Doe alle ingrediënten behalve de pompoenzaadjesmeel in de blender en vermaal totdat je een mooi “gehakt” hebt. Je kunt ervoor kiezen om alles heel fijn te malen of juist een beetje grof. Als je van een “bite” houdt, dan is het juist leuk als er hier en daar nog grove stukjes in zitten.
  5. Als allerlaatste voeg je het gemalen pompoenzaad toe en zet je de blender nog heel eventjes aan.
  6. Bedek het ovenrooster met bakpapier. Maak het bakpapier een beetje vet met bakolie. Verdeel het “gehakt” in vier delen en maak er vier burgers van. Ik gebruik een keukenring om mooie ronde burgers te maken. Maar met de hand lukt het ook prima. Doe de burgers op de bakpapier en zet het rooster in de oven.
  7. Bak de burgers in de oven gedurende 30 minuten. Laat heel even afkoelen voordat je ze serveert.

Comments

  1. jacoba says

    Lijkt me erg lekker, maar ik ben ook wel kritisch over het een half uur lang bakken in een hete oven.
    Met de huidige energieprijzen kunnen we misschien een andere manier vinden om te koken en te bakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.