Paleo Noten-chocolade-fudge

Tahin, lekker en gezond!

Tahin is een wat onbekend product. Ik kan mij vergissen maar volgens mij staat het niet in heel veel keukenkastjes. Jammer, want als je het beter gaat bekijken zie je wat tahin allemaal bevat. Tahin is een pasta gemaakt van uitsluitend sesamzaadjes en is in veel supermarkten verkrijgbaar.

Sesamzaadjes bevatten:

  1. Tryptofaan. Tryptofaan is een voorloper van:
    • serotonine (serotonine heeft onder andere invloed op je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust), en
    • melatonine (melatonine speelt een rol in je slaap-waakritme).
  2. Omega-9 vetzuren. Onder andere oliezuur wat ook voor komt in olijfolie en avocado’s. Oliezuur is een goede energiebron en werkt tevens ontstekingsremmend.
  3. Vitamine B1, Vitamine B3 en Foliumzuur. B-vitamines spelen een rol bij uiteenlopende processen in het lichaam.
  4. Calcium. Sesamzaad bevat relatief veel calcium: 1160 mg per 100 gram (kaas bevat maar 560 mg calcium per 100 gram).
  5. Chroom, selenium, ijzer en zink. Deze spoorelementen komen voor in sesamzaadjes. Spoorelementen worden zo genoemd omdat ze over het algemeen slechts in kleine hoeveelheden nodig zijn, maar ze zijn absoluut onmisbaar voor diverse processen in het lichaam.

Ik maak veel recepten met eieren. Omdat ik een lekkere traktatie speciaal voor mijn moeder wilde maken (zij verdraagt geen eieren), heb ik dit eivrije recept bedacht.

Paleo fudge

Ingrediënten (voor minimaal 12 stuks):

150 gram tahin
2 bananen
een snufje zout
100 gram gemengde ongebrande noten
100 gram extra pure chocolade (minimaal 80%)
olie om de vorm in te vetten

Bereiding:
  1. Pureer de tahin samen met de bananen en zout met een blender of in de keukenmachine.
  2. Hak met een groot mes de noten in grove stukken.
  3. Breng een pan met water aan de kook en zoek een bakje met uitstekende randen die zodanig in de pan past dat het bakje boven het water blijft hangen.
  4. Breek de chocolade in stukken, doe deze in het bakje en laat onder af en toe roeren smelten.
  5. Vet een vierkante of rechthoekige bakvorm of ovenschaal in met 2 eetlepels olijf- of sesamolie.
  6. Voeg zodra de chocolade helemaal is gesmolten de tahin en de gehakte noten toe en roer goed door.
  7. Doe het mengsel in de bakvorm, verdeel het en strijk de bovenkant glad. Verdeel wat van de olie waarmee de bakvorm is ingevet over de bovenkant van de fudge.
  8. Laat de fudge een paar uur in de koelkast afkoelen en snijd in stukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.