De voedingswaardewijzer van Juglen Zwaan: een must-have

De voedingswaardewijzer van Juglen Zwaan is een overzichtelijke gids met gedetailleerde weergave van de voedingswaarden van meer dan 800 voedingsmiddelen. Maar wat heb je daar nu echt aan? 

Spoiler alert: na het lezen van deze review ga je het kopen 😉

“Voedingswaarden, ik vind het allemaal wel op Google”

Okay, wie heeft het nog nooit gedaan: intikken op Google ‘voedingswaarde van voedingsmiddel XYZ’? Ik denk serieus dat iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding dit wel eens heeft gedaan. Zelf doe ik het geregeld, ook vanwege een enorme nieuwsgierigheid.

De laatste keer dat ik naar een voedingswaarde zocht, is dan ook kort geleden. Ik was benieuwd in hoeverre ovenbitterballen nu daadwerkelijk minder ongezond zouden zijn dan bitterballen voor de frituur. Airfryers zijn niet aan te slepen want we worden allemaal verteld airfryers een gezonde en verantwoorde manier van voedselbereider zijn. Maar goed, in de meeste airfryers worden toch vooral de nodigde ovenfrietjes en ovenbitterballen bereid. 

Vervelend genoeg zijn voedingswaarden van verschillende producten, die je vindt als je Googelt, zelden goed met elkaar te vergelijken. De ene keer betreft het een bereid product (100 gram pasta verzadigd met water), de andere keer onbereid (100 gram droge pasta), soms worden belangrijke macro- of micronutriënten overgeslagen. En ‘slechte zaken’ zoals bijvoorbeeld cholesterol, vind je er ook zelden in terug. 

Wat ook storend is aan algemene voedingswaarden is dat ze in de regel vergeleken worden op 100 gram. Wat hebben we aan de voedingswaarde van 100 gram sambal als we er maar een mespuntje van eten? 

Nee, Google is overduidelijk niet zaligmakend, niet compleet, slecht vergelijkbaar, en oh ja, afhankelijk van de verwijzende pagina ook nog vaak onbetrouwbaar. 

Juglen vond het ook niet op Google of in welk naslagwerk dan ook

Als iemand zich gedraagt als het Wikipedia van voedingsstoffen, is het Juglen wel. Hij neemt geen genoegen met halve informatie, hij stelt geregeld aannames en overtuigingen ter discussie, en duikt ergens zo diep in totdat hij zeker weet hoe het zit. Op overzichtelijke wijze weet hij dat vervolgens te presenteren aan jou en mij, zodat het makkelijk wegleest en goed begrijpelijk is. Ook ik raadpleeg hem, en zijn platform aHealthylife, graag. 

Op Puur&Fit verkopen wij natuurlijk tal van zogeheten superfoods en supplementen, maar onze missie is altijd: haal uit je voeding wat je kan. En: als je iets uit voeding kan halen, verdient dit de voorkeur boven supplementen. Zo bouwen wij ook al onze artikelen op: zit je in een risicogroep voor een tekort aan (laten we zeggen) B12, wat zijn de verschijnselen van een tekort aan B12, in welke voeding zit de meeste B12 zodat je het uit je voeding kan halen en in de laatste plaats, hoe zit het met de B12 supplementen. 

Natuurlijk laten veel verkopers van supplementen je graag geloven dat er nauwelijks voedingsstoffen in ons voedsel meer zit. Maar Juglen slaat ze met zijn meesterwerk De Voedingswaardewijzer flink om de oren: 

Met zijn boek maakt hij haarscherp duidelijk dat onbewerkte voeding uit de natuur allesbehalve ‘leeg’ is maar juist boordevol belangrijke voedingsstoffen zit. 

Waarom ik de voedingswaardewijzer van Juglen Zwaan van harte aanbeveel

Graag geef ik je eerst twee voorbeelden van hoe zo’n tabel er per voedingsmiddel uitziet. Hieronder zie je de voedingswaarde van gekookte bloemkool en van rauwe boerenkool. 

Vitamines en mineralen per 100 gram én per (bereide) portie

Natuurlijk is het eindproduct van het in kaart brengen van de voedingswaarden van 800 voedingsmiddelen een geweldig naslagwerk voor iedereen die interesse heeft in gezonde voeding. 

Het biedt niet alleen de voedingswaarde per voedingsmiddel per 100 gram, maar ook per portie. Ook biedt het de voedingswaarde van het bereide product. Zo eten we het tenslotte, dus een zeer belangrijke indicatie van wat je daadwerkelijk binnenkrijgt. 

Voedingswaarde van voedingsmiddelen per portie afgezet tegen ADH

Dit vind ik ontzettend slim. Zo zie je in 1 oogopslag dat je met een portie rauwe boerenkool ver boven de ADH van Vitamine C en K uitkomt, maar ook een groot deel van de belangrijke mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, IJzer en Magnesium binnenkrijgt. 

Ik ben best goed thuis in voedingswaarden, maar zo overzichtelijk gepresenteerd en onafhankelijk vergelijkbaar als Juglen heeft gedaan, laat mij ook nog best regelmatig schrikken. Zo lees ik terug dat een portie gekookte aardappelen maar 0,4 gram suiker bevat en een portie als gezond bekend staande gekookte zoete aardappelen maar liefst 23,5 gram suiker. Dat zijn 6 suikerklontjes (!) per portie. En in de kolom ernaast zie je dat je hiermee al 26% (!) van je dagelijks verantwoorde suikerinname hebt behaald. In het toplijstje van meest suikerrijke voeding per portie staat de zoete aardappel zelfs op plek 9! Dat loopt dan toch erg hard op als je regelmatig zoete aardappel eet! 

Voedingsmiddelen eenvoudig te vergelijken via de Food Value Score

Juglen houdt niet op bij een tabel met macro- en micronutriënten. Samen met wetenschappers heeft hij een algoritme ontwikkeld dat kan berekenen wat de nutriëntdichtheid is van een voedingsmiddel. Via deze score, de Food Value Score (in zijn boek afgekort tot FVS) kan je de voedingswaarden van verschillende voedingsmiddelen met elkaar vergelijken. En dat vind ik te gek! 

Je kent de NutriScore wel, die rekening houdt met enkele factoren uit de macronutriënten,, zoals calorieën, suiker, zout en vet. Maar de Food Value Score gaat veel verder dan dat: er wordt namelijk ook gekeken naar de hoeveelheid micronutriënten, zoals vitamines, mineralen en actieve plantstoffen. Ook houdt de FVS rekening met de verhouding tussen gezonde en ongezonde nutriënten zoals de verschillende soorten vetten. In een filmpje op YouTube over zijn nieuwe boek legt Juglen ook duidelijk de FVS uit. 

Ik denk dat het FVS algoritme echt wel voor nerds is, maar de uitkomst -namelijk 1 simpel getal- geeft ons als consument direct inzicht in of het voedingsmiddel goed voor ons is. En wat mij betreft mag de NutriScore per direct worden vervangen door de Food Value Score. 

Zuurgraad van voedingsmiddelen, perfect voor zuur-basedieet

Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik veel heb geschreven over verzuring. Mijn interesse begon al zo’n 15 jaar geleden toen ik de eerste tekenen kreeg van artrose. Toen ben ik gaan lezen over je zuur-basebalans en hoe knap ons lichaam in staat is een gezonde zuur-basebalans te handhaven via nieren, longen, huid en spijsvertering. 

Ik heb me in die tijd rot gezocht naar betrouwbare tabellen van basisch en verzurend voedsel. En dat was knap lastig in een tijd waarin pH druppeltjes als voedingssupplement op kwamen kan ik je vertellen. In de basis hebben (rood) vlees, vis, gevogelte, kaas, eieren en granen een verzurende werking en groente, fruit en noten een basische werking. 

Zoals je hierboven bij de tabel-voorbeelden kan zien, staat er per voedingsmiddel een rondje met pH en een rondje met PRAL. Ik zou willen dat ik dit 15 jaar geleden had gehad. De pH-waarde geeft de zuurgraad van het voedingsmiddel aan. De PRAL staat voor Potential Renal Acid Load, vrij vertaald als potentiële renale zuurbelasting. Dit is het vermogen van een voedingsmiddel om de zuurgraad van urine te beïnvloeden. De PRAL wordt bepaald door het gehalte aan eiwit, fosfor, kalium, magnesium en calcium. Een negatieve PRAL-waarde betekent dat het voedingsmiddel basisch is (ook wel ontzurend of alkalisch genoemd) en een positieve PRAL-waarde betekent dat het voedingsmiddel verzurend is. 

Serieus, een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in verzurende en alkaliserende voedingsmiddelen! 

Effecten van het voedingsmiddel op je bloedsuikerspiegel

De rondjes met GI en GL presenteren de Glycemische Index en Glycemische Lading. Dit geeft je inzicht hoe snel een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel kan laten stijgen. 

Toplijsten: de voeding met de meeste XYZ

Hoe leuk zijn altijd de toplijstjes: voedingsmiddelen met de meeste Vitamine B12 of Vitamine C, met de meeste IJzer of Magnesium. Interessant, maar eh….. dan toch vooral per portie. Want erg leuk dat lijnzaad en chipzaad hoog in de lijsten staan van vezels (35 gram per 100 gram), maar als je kijkt hoeveel vezels je per portie binnenkrijgt (5 gram) is het toch een heel ander verhaal. Zou ik me laten leiden door de toplijsten van Juglen, dan zou ik per direct de pasta in mijn pastasalade vervangen voor bonen, kikkererwten of linzen. 

De top 25 lijsten geven je in 1 oogopslag de voedingsmiddelen met de meeste vitamines en mineralen, maar ook vezels of eiwitten, of Omega 3 of 6, cholesterol of alcohol, bètacaroteen, alfacaroteen of luteïne & zeaxanthine. Het boek geeft je 42 top-lijsten. 

Voor wie is de Voedingswaardewijzer van Juglen Zwaan geschikt?

Eerlijk? Ik zou willen zeggen: voor iedereen! Komma, die geïnteresseerd is in voeding.

Het is uiteraard enorm interessant voor de echte nerds onder ons, want man oh man, wat zit er een wetenschap in dit boek.

Maar het is ook interessant voor iedereen die beroepsmatig bezig is met gezondheid en voeding, zoals artsen, therapeuten en diëtisten. Het is een reusachtig naslagwerk voor deze beroepsgroep die snel iets wil opzoeken. 

En last but not least is het interessant voor elke consument die belangstelling heeft voor (gezonde) voeding. Het is gewoon super interessant om te zien wat jouw zeer gewilde wijntje en kaasje doet, of je bbq-vlees. Maar ook hoe je dat weer kan ‘compenseren’ door de juiste salade erbij of antioxidantrijke voeding. Of wat dacht je van je flexitariër-vegetariër-veganistische leefstijl? Dan is het toch heel fijn om per portie voeding te zien hoe je je inname van eiwitten, vitamine B12, Omega 3-vetzuren, vitamine D, calcium en zink kan optimaliseren. 

Het boek is een 496 pagina’s tellende hardcover en je koopt het voor € 35,-. Dat vind ik echt een koopje voor hoeveel tijd je dit in potentie kan besparen als je inzicht wil krijgen in wat echte voeding je echt te bieden heeft. En geloof me: wat vaker dit boek inkijken kan je gerust honderden Euro’s per jaar aan voedingssupplementen besparen 😉

Je vindt het boek hier en ik ben erg benieuwd naar wat je ervan vindt! Laat je een reactie hieronder achter of geef je een beoordeling bij het boek zelf? Daar help je ook anderen weer mee! 

Comments

    • says

      Hoi Marloes, dank voor je bericht. Het is geen handleiding of er gluten in je voeding zitten. De 800 voedingsmiddelen zijn dan ook niet gerangschikt naar glutenvrije en glutenhoudende voedingsmiddelen.
      Hartelijke groet, Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.